img
Horoskop na 01.11.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Tieto dni sú podfarbené nostalgiou a možno i pocitom viny, že sme niečo neurobili pre svojich blízkych, ktorí tu už nie sú. Skúsenosti, aj tie smutnejšie, môžete využiť na spoznávanie seba samých. Meditujte. Duchovnými cvičeniami pomôžeme k ozdraveniu svojich vzťahov so živými. Všímajte si farbu svojho hlasu. Aký má tón, keď niekoho prosíte o pomoc, a aký je v odpovedi ak vás niekto požiada o láskavosť? Je v ňom úprimnosť?
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
V tomto období je vaša vládkyňa Venuša opozične postavená, čo je pre vás dôležitejšie ako pre ostatné znamenia. Počas dňa je ešte Luna vo Vodnárovi, znamená to dosť kritické chvíle. Preto sa držte trochu v úzadí. Na druhej strane, hoci je obdobie dušičiek, asi potrebujete urobiť niečo, čo vás bude tešiť. Konajte tak až večer, napríklad poseďte si s priateľmi a zaspomínajte na radostné chvíle, ktoré ste spolu zažili s tými, ...
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Mali by ste sa cítiť príjemne a psychicky vyrovnaní až do večera. Samozrejme, záleží aj od ostatných aspektov. Denné výklady sú na zamyslenie. Sledujeme v nich hlavne pohyb Mesiaca, lebo ten ide znameniami najrýchlejšie a ovplyvňuje naše cítenie a inštinkty. Večer už bude kritickejší, lebo vstúpi do Rýb, s ktorými tvoríte opozíciu. Zapáľte sviečku a zaspomínajte v ústraní na svojich milovaných.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Vy viete zájsť do hĺbky a toto teraz veľmi nepotrebujete. Týka sa to hlavne minulosti, za ktorou treba dať bodku. Nikto vám neradí páliť mosty, ale po spomienke a malej piete, sa treba vrátiť do prítomnosti! Denný Mesiac vo Vodnárovi je dobrý na to, aby ste sa konečne rozhýbali, ak sa vám to nepodarilo doteraz. Večer s Lunou v Rybách a teda v dome ďalekých ciest sa venujte plánom do budúcna.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Vaše dnešné spomienky na tých, ktorí tu už nie sú, budú možno viac podfarbené a umocnené faktom, že sa minulosť nedá vrátiť späť. Luna, ktorá je do večera vo Vodnárovi vám totiž veľmi k nálade nepridá, lebo tvorí s vami opozíciu. Prijmite ju s pokorou a možné nepríjemné nálady odovzdajte v meditácii vesmíru či Bohu. Fakticky je to jedno. Záleží na vašom svetonázore, ako to pomenujete.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Toto obdobie si vyžaduje pozornosť človeka, aby sa vedel neskôr pohnúť tým správnym smerom a nelpel na minulosti. Večer si urobte aj vy tichú čiernu chvíľku a zapáľte sviečku na spomienku tých, ktorí už vedia, čo nás čaká na druhom brehu. Nezostávajte v týchto náladách ale dlho, veď aj žiť treba! Večerná Luna bude v opozičných Rybách, čo si vyžaduje pozornosť voči partnerovi. Otvorte sa spoločne budúcnosti s láskou a nehou.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Mnohé z vás sú pestovateľmi kvetov. Podporuje vás v tom vaša vládkyňa Venuša. Viete o tom, že chryzantémy sú kvety, ktoré nám pomáhajú spojiť sa s vyššími svetmi? Nemyslím tým nebezpečné vyvolávanie duchov. To neradím nikomu. Skôr pomáhajú k upokojeniu duše človeka a zmierenie sa s tým, že tu nie sme večne. Preto si tieto milé kvietky dávajú mnohí aj na balkón, len tak pre potechu duše.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Zrazu potrebujete vedieť, či idete správnym smerom. Empaticky viete precítiť, čo sa patrí a čo nie. Nájdite si v tomto období každý deň chvíľku pre seba a meditujte. Dnešný deň, s Lunou vo Vodnárovi, je pre vás kritický, preto buďte opatrní, aby ste veľmi nezaplávali do mútnych vôd smútku a nepokoja, z ktorých sa človek ťažko vymotáva. Večer už bude Mesiac v Rybách, mali by ste sa upokojiť.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Teraz ste bližšie k tomu, čo voľným okom a uchom inokedy tak veľmi nevnímate. Väčšia opatrnosť v styku s ľuďmi vám tiež nezaškodí. Večer už bude Luna v Rybách. Dajte si pozor na kritiku, ktorá sa veru ťažko prijíma od druhých. Nezabúdajte, že môže byť celkom konštruktívna. Zamyslite sa, či by ste ju nemali aspoň sčasti prijať, ak vás niekto doma na upozorní na vaše prehrešky. Nakoniec pocítite úľavu.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Ak ste sa rozľútostili pri spomienke na tých, ktorí už tu nie sú, nezotrvávajte v tom dlho. Určite by s tým nesúhlasili ani oni. Máte citlivé srdce, hoci to často nedávate najavo. K tomu sa môžu pridružiť aj iné veci. Ak máte dnes ťažkosti s dýchaním, zamyslite sa, aký máte postoj k vášmu životu ako celku. Kedy ste sa naposledy uvoľnili a s radosťou len tak nadýchli? Urobte to aj dnes!
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Počas dňa je Luna ešte u vás. Môžete mať zmiešané pocity, ale skúste nepodľahnúť tým horším. Všetko sa vlastne začína odohrávať v hlave a srdci. Svoj svet si z veľkej časti vytvárame sami. Preto sa venujte tomu, čo je v tejto dobe pre vás najdôležitejšie. Iste to budú vaši blízki, s ktorými sa možno stretnete a spomeniete si aj na tých, ktorí tu už nie sú. Veď začiatok novembra a sviatky dušičiek sú tu aj kvôli tomu, aby ...
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Večerná Luna už bude u vás. Mesiac november začíname sviatkom, kedy si spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú tu medzi nami. Každý má svoj spôsob, ako si na nich spomenie, a to nielen v týchto nostalgických dňoch. Ak práve nepôjdete do miest, kde sú uložené schránky vašich zosnulých, zapáľte sviečku na parapete okna. Pozor však na záclony! Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán!
späť
horoskop od moneo.sk
 

Medovníčky ma spájajú s domovom

Zdielať tento článok

Košičanka Karolína si splnila sen. Už deväť rokov žije s rodinou vo Veľkej Británii a živí sa tým, čo ju baví. Venuje sa cukrárskemu dizajnu. Má päť hviezdičiek, čo je najvyšší rating kvality a všíma si ju aj odborná cukrárska tlač. O jej výtvoroch písali v USA aj v Británii. Anglický farmársky vidiek miluje, no občas by ho najradšej presťahovala na Slovensko.

Medovníčky ma spájajú s domovom

Cukrárka – podnikateľka a mama nápor v predvianočnom čase zvláda aj vďaka tomu, že si dokázala určiť tempo. „Keďže do rodiny pribudli dve deti, rozhodla som sa spomaliť. Teraz pečiem len jednu tortu za týždeň. Tohtoročné predvianočné obdobie sa trošku zintenzívnilo, nabrala som si na seba prípravu tort aj medovníkov naraz,“ prezrádza. Aby nebol doma zhon, detailnejšiu prácu si odkladá na večer, keď deti zaspia. V tichu sa jej pracuje oveľa lepšie. „Moje deti však milujú, keď pečiem. Len čo zapnem mixér, nastúpia s miskami a lyžičkami v ruke. Sú neustále pri mne, lebo kým sú malinké, potrebujú mamu. Nie opatrovateľku, susedku, ale mamku. Keď mám veľa práce, snažím sa zapájať deti do všetkého, čo robím, a starší Daniel je vďaka tejto praxi v modelovaní veľmi dobrý,“ prezrádza sympatická absolventka Hotelovej akadémie v Košiciach. Cukrárske remeslo ju očarilo vďaka šikovnej majsterke, ktorá nádherne stáčala marcipánové ruže. Od začiatku vymýšľala netypické kreácie. 
 
S rodinkou
 
Čipky na zjedenie
Karolína žije v krajine, ktorá má bohatú cukrársku tradíciu. Zaujímalo ma, či sa snaží obohatiť ju aj o niečo naše. „Je to paradox. Kým som žila na Slovensku, lákalo ma všetko cudzie, americké, írske. Keď teraz žijem na tom západe, nadovšetko obdivujem našu vlastnú kultúru. Klobúk dolu pred všetkými čipkárkami, medovnikárkami, chlebovými pekárkami a každým, kto udržiava naše prastaré slovenské remeslá pri živote. Na každom trhu, aj na internete, vždy spomeniem Slovensko a reprezentujem nás tým najlepším, čo dokážem vykúzliť. Našťastie na anglickom farmárskom vidieku je pre takéto veci veľké pochopenie a obdiv,“ hovorí a jej slová potvrdzujú nádherne zdobené medovníky s filigránsky prepracovanými vzormi. „Pri reprodukcii gerlachovskej čipky som sa zapotila oveľa viac ako pri všetkých ostatných prácach,“ dodáva. Inšpirácie hľadá zakaždým inde. „Ako mi povedala jedna úžasná slovenská „medulienka“ Mafka, medovník sa dá vidieť všade a vo všetkom. Ja ho vidím v košieľke, dečke, výšivke, architektúre, ale aj v objektoch, prírode, zvieratkách. Celý život je jednou veľkou inšpiráciou, stačí mať oči a srdce otvorené.“ Otec, umelecký fotograf, je na dcérine úspechy hrdý. „Vidí, že do cukrárstva prenášam svoje umelecké cítenie. A pre moju mamku je dôležité, že sme zdraví a máme sa radi.“ Z tradičných anglických cukroviniek si obľúbila korpus Madeira. „Je ako bábovka, základom je maslo. Vždy krásne narastie a tortu pekne podrží. A musím spomenúť aj anglickú chuť pre horkú čokoládu a ich sýty čokoládový korpus.“
 
Medovníky od výmyslu sveta
 
Fórum slovenských medulienok
V začiatkoch jej pomáhali bežné stránky o pečení, no dnes namiesto sledovania návodov si vymýšľa vlastné motívy a postupy práce. „Samozrejme, mám pár skvelých kamarátok cukrárok a v jednom malom fóre si navzájom vymieňame skúsenosti, ale každá dobrá tortová či medovníková dizajnérka vie, aké je dôležité byť originálna a sama sebou. Preto nikoho nekopírujem. A čo sa medovníčkov týka, slovenská stránka medovnikárok je taký môj kútik pokoja, do ktorého sa vraciam často a rada. Medovníky, ktoré tam vidím, sú odrazom vnútorne krásnych ľudí, ktorí ich tvoria.“ Medzi horúce cukrárske novinky patrí napríklad želatínová technika, ktorá dokáže napodobniť číre sklo. Sú také vážky na vode vôbec na zjedenie? „Zjesť sa dajú, ale chutia ako neochutená želatína. Pri objednávke svadobnej torty nevesta spomenula, že miluje vážky, tak som počas voľnejšieho týždňa experimentovala so surovinami. Konečný výsledok, vrátane vodopádu, bol realistický,“ spomína si. Ako prezrádza, že nie všetko, čo vytvorí sa dá zjesť. „Dlho som sa vyhýbala použitiu drôtikov. Pri menšej torte sa vždy snažím, aby bola stopercentne jedlá. Avšak pri posledných projektoch som už ustúpila. Jazdca na koni, stojaceho na zadných nohách, s vytaseným mečom bez drôtikov a špiliek neurobíte.“ Pri prezeraní Karolíninho portfólia ma zaujala torta s párikom skautov. Už na prvý pohľad mala svoj príbeh. A toto je vraj začiatok každého podobného projektu. „Ľudia majú radi exkluzivitu. Moja práca je vždy šitá na mieru podľa želaní ľudí. Tento pár chcel sošku, ktorá sa nedá zjesť a ktorá by im ostala naveky. Tak som po prvý raz siahla po polymérovej hline, ktorá sa dá vypáliť doma v rúre, a pomaľovať akrylovými farbami.“ K najúspešnejším projektom patrí Karolínina torta O Janíčkovi a Marienke, ktorú nedávno uverejnil americký časopis Cake Central. „To bol pre mňa veľký úspech, pretože som premenila obrázok z klasickej zbierky rozprávok Bratov Grimmovcov do torty. A že som medovnikárka, téma perníkovej chalúpky ma neskutočne bavila.“
  
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
Autor: MILOSLAVA HRIADELOVÁ
Foto: Thinkstock, archív
Kľúčové slová: 
medovníky, cukrárstvo, Vianoce, Karolína

6 fotografií
© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT