img
 

Medovníčky ma spájajú s domovom

Zdielať tento článok

Košičanka Karolína si splnila sen. Už deväť rokov žije s rodinou vo Veľkej Británii a živí sa tým, čo ju baví. Venuje sa cukrárskemu dizajnu. Má päť hviezdičiek, čo je najvyšší rating kvality a všíma si ju aj odborná cukrárska tlač. O jej výtvoroch písali v USA aj v Británii. Anglický farmársky vidiek miluje, no občas by ho najradšej presťahovala na Slovensko.

Medovníčky ma spájajú s domovom

Cukrárka – podnikateľka a mama nápor v predvianočnom čase zvláda aj vďaka tomu, že si dokázala určiť tempo. „Keďže do rodiny pribudli dve deti, rozhodla som sa spomaliť. Teraz pečiem len jednu tortu za týždeň. Tohtoročné predvianočné obdobie sa trošku zintenzívnilo, nabrala som si na seba prípravu tort aj medovníkov naraz,“ prezrádza. Aby nebol doma zhon, detailnejšiu prácu si odkladá na večer, keď deti zaspia. V tichu sa jej pracuje oveľa lepšie. „Moje deti však milujú, keď pečiem. Len čo zapnem mixér, nastúpia s miskami a lyžičkami v ruke. Sú neustále pri mne, lebo kým sú malinké, potrebujú mamu. Nie opatrovateľku, susedku, ale mamku. Keď mám veľa práce, snažím sa zapájať deti do všetkého, čo robím, a starší Daniel je vďaka tejto praxi v modelovaní veľmi dobrý,“ prezrádza sympatická absolventka Hotelovej akadémie v Košiciach. Cukrárske remeslo ju očarilo vďaka šikovnej majsterke, ktorá nádherne stáčala marcipánové ruže. Od začiatku vymýšľala netypické kreácie. 
 
S rodinkou
 
Čipky na zjedenie
Karolína žije v krajine, ktorá má bohatú cukrársku tradíciu. Zaujímalo ma, či sa snaží obohatiť ju aj o niečo naše. „Je to paradox. Kým som žila na Slovensku, lákalo ma všetko cudzie, americké, írske. Keď teraz žijem na tom západe, nadovšetko obdivujem našu vlastnú kultúru. Klobúk dolu pred všetkými čipkárkami, medovnikárkami, chlebovými pekárkami a každým, kto udržiava naše prastaré slovenské remeslá pri živote. Na každom trhu, aj na internete, vždy spomeniem Slovensko a reprezentujem nás tým najlepším, čo dokážem vykúzliť. Našťastie na anglickom farmárskom vidieku je pre takéto veci veľké pochopenie a obdiv,“ hovorí a jej slová potvrdzujú nádherne zdobené medovníky s filigránsky prepracovanými vzormi. „Pri reprodukcii gerlachovskej čipky som sa zapotila oveľa viac ako pri všetkých ostatných prácach,“ dodáva. Inšpirácie hľadá zakaždým inde. „Ako mi povedala jedna úžasná slovenská „medulienka“ Mafka, medovník sa dá vidieť všade a vo všetkom. Ja ho vidím v košieľke, dečke, výšivke, architektúre, ale aj v objektoch, prírode, zvieratkách. Celý život je jednou veľkou inšpiráciou, stačí mať oči a srdce otvorené.“ Otec, umelecký fotograf, je na dcérine úspechy hrdý. „Vidí, že do cukrárstva prenášam svoje umelecké cítenie. A pre moju mamku je dôležité, že sme zdraví a máme sa radi.“ Z tradičných anglických cukroviniek si obľúbila korpus Madeira. „Je ako bábovka, základom je maslo. Vždy krásne narastie a tortu pekne podrží. A musím spomenúť aj anglickú chuť pre horkú čokoládu a ich sýty čokoládový korpus.“
 
Medovníky od výmyslu sveta
 
Fórum slovenských medulienok
V začiatkoch jej pomáhali bežné stránky o pečení, no dnes namiesto sledovania návodov si vymýšľa vlastné motívy a postupy práce. „Samozrejme, mám pár skvelých kamarátok cukrárok a v jednom malom fóre si navzájom vymieňame skúsenosti, ale každá dobrá tortová či medovníková dizajnérka vie, aké je dôležité byť originálna a sama sebou. Preto nikoho nekopírujem. A čo sa medovníčkov týka, slovenská stránka medovnikárok je taký môj kútik pokoja, do ktorého sa vraciam často a rada. Medovníky, ktoré tam vidím, sú odrazom vnútorne krásnych ľudí, ktorí ich tvoria.“ Medzi horúce cukrárske novinky patrí napríklad želatínová technika, ktorá dokáže napodobniť číre sklo. Sú také vážky na vode vôbec na zjedenie? „Zjesť sa dajú, ale chutia ako neochutená želatína. Pri objednávke svadobnej torty nevesta spomenula, že miluje vážky, tak som počas voľnejšieho týždňa experimentovala so surovinami. Konečný výsledok, vrátane vodopádu, bol realistický,“ spomína si. Ako prezrádza, že nie všetko, čo vytvorí sa dá zjesť. „Dlho som sa vyhýbala použitiu drôtikov. Pri menšej torte sa vždy snažím, aby bola stopercentne jedlá. Avšak pri posledných projektoch som už ustúpila. Jazdca na koni, stojaceho na zadných nohách, s vytaseným mečom bez drôtikov a špiliek neurobíte.“ Pri prezeraní Karolíninho portfólia ma zaujala torta s párikom skautov. Už na prvý pohľad mala svoj príbeh. A toto je vraj začiatok každého podobného projektu. „Ľudia majú radi exkluzivitu. Moja práca je vždy šitá na mieru podľa želaní ľudí. Tento pár chcel sošku, ktorá sa nedá zjesť a ktorá by im ostala naveky. Tak som po prvý raz siahla po polymérovej hline, ktorá sa dá vypáliť doma v rúre, a pomaľovať akrylovými farbami.“ K najúspešnejším projektom patrí Karolínina torta O Janíčkovi a Marienke, ktorú nedávno uverejnil americký časopis Cake Central. „To bol pre mňa veľký úspech, pretože som premenila obrázok z klasickej zbierky rozprávok Bratov Grimmovcov do torty. A že som medovnikárka, téma perníkovej chalúpky ma neskutočne bavila.“
  
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
Autor: MILOSLAVA HRIADELOVÁ
Foto: Thinkstock, archív
Kľúčové slová: 
medovníky, cukrárstvo, Vianoce, Karolína

6 fotografií
© 2014 STAR production s.r.o. Created by ActivIT