img
Horoskop na 16.09.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Dnešný utorok s Mesiacom v Blížencoch pre vás začína dosť nevinne. Pozor si dajte však večer, nech nevyprsknete na matku či svoju manželku, ak ste muž. Ženy majú byť tiež opatrné na svojich spolubývajúcich. Večerná Luna v Rakovi si môže totiž pýtať svoju daň za minulé prehrešky. Najlepším spôsobom, ako to zvládnuť, je priznať si ich pred sebou i pred tými, ktorých sa to týkalo. Na večeru zjedzte niečo ľahké.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Luna v Blížencoch pôsobí na horné končatiny a dýchanie. Máte problémy s dýchaním? Môže za to okrem iného, aj strach z komunikácie a kontaktu s niektorými ľuďmi. Netreba sa báť. Venujte dnes preto pozornosť každému slovíčku, ktoré vyjde z vašich úst. Veľa sa hovorí o tom, že už ľudia tak nekomunikujú ako kedysi. Je to silách nás všetkých, aby sme to ešte zmenili, aby sme si boli blízki.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
V čase Mesiaca vo vašom znamení preciťujeme všetci, ktorým nám záleží nielen na hmote, ale i na duchovnom spôsobe vnímania života, svoju spolupatričnosť so svetom. Vyjadrujeme sa smelšie verbálne, preto kultivujme svoj jazyk. Sústreďte sa pozorne na svoje okolie i na seba. Vnímajte srdcom a podľa toho konajte. Začína vám niečo podobné, ako keď je na nebi nový mesiac, ktorý dáva všetkým nádej začínať odznova.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Dnes k večeru vám začína nový mesiac. Je to vždy, keď je Luna v Rakovi. Nalistujte si v diári, čo sa dialo pred mesiacom, alebo sa jednoducho rozpamätajte. Týka sa to hlavne vašich pocitov. Skúste sa poučiť na svojich chybách, aby sa vám neopakovali nepríjemnosti, ktoré ste možno v minulosti zažili. Ak si ich spracujete, skúste sa k nim už nevracať. Pomôže tichá hodinka pri plameni sviečky, v ktorej zhorí všetko nepríjemné.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Mesiac je dnes vo vzdušných Blížencoch, čo je pre vás priaznivé postavenie, lebo vzduch podporuje váš oheň. Pozorujte svoje myšlienky ako sa menia postupne do udalostí, a pritom možno i do zaujímavých príbehov. Vaše znamenie má väčšinou tvorivého ducha. Skúste dnes niečo pekné napísať. Fantázií sa medze nekladú, môže to byť humorne ladená komunikácia s okolím, alebo nezáväzné chatovanie s niekým zaujímavým.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Možné sú problémy s dýchaním a hornými končatinami. Dajte si dnes pauzu, spomaľte trochu, hlavne počas dňa. Niekedy dokážeme viac, ak robíme veci s rozmyslom a postupne. Vaše znamenie dokáže robiť aj za dvoch, ale ste tiež len ľudia. Myslíte dnes na odpočinok a svoje fyzické telo. Inak sa vám v chaose dňa môže prihodiť, že pre strom neuvidíte celý les, čo je vašou karmickou chybou, na ktorej treba pracovať.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Dajte si záležať na tom, čo vám v tomto období prichádza na sen, alebo si zapíšte ráno prvú vašu myšlienku. Ak nie ste sústredení alebo zabudnete, netrestajte sa za to, ale si dajte papier a pero k posteli. Ráno zbadáte písacie potreby a myšlienku si zapíšete. Postupne sa vám poskladá zmysel napísaných slov do odkazu vyšších sfér priamo pre vás. Dnes večer si dajte pozor na možnú nervozitu.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Vzdušná Luna v Blížencoch vám našepkáva, aby ste neostávali tam, kde sa už nemáte čomu naučiť. Pozorujte dnes ľudí, ako sa s vami rozprávajú. Sledujte vibrácie ich hlasu, a nezabúdajte pritom i na svoje reakcie, či sú primerané. Viete v rozhovoroch s inými ľuďmi vypichnúť tú pravú podstatu. Im sa to však nemusí páčiť, preto jednajte diplomaticky. Ak zájdete večer k priateľom na čaj alebo pohár vína, témou budú asi diaľky.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Ak sa však chceme niečo dobre naučiť, alebo vôbec vnímať veci okolo nás, ktoré stoja za to, musíme sa spomaliť a stíšiť. Ono to ide niekedy ťažko, hlavne s ohnivým temperamentom a opozíciou dnešnej dennej Luny v Blížencoch. Ak pridáme k tomu ešte kvadraticky postavené Slnko v Panne, dnešný utorok je pre vás kritický. Preto si dajte pozor. Večer s Mesiacom v Rakovi už bude pre vás pokojnejší.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Do rôznych vrstiev spoločnosti prenikáme aj tým, ako vieme poskladať rôzne slová, aké termíny používame, ako vystupujeme i spôsobom vyjadrovania. Po piatej večer vstupuje Luna do Raka. To je pre vás kritický, opozičný aspekt, hlavne čo sa týka oblasti partnerských vzťahov. Preto sa už pred večerom radšej stiahnite do autonómie, aby ste neboli hlavným aktérom hádky.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Luna vo vzdušných Blížencoch vás učí vedieť sa voľne rozhliadnuť po tom našom stálom školskom pracovisku, čiže po celom našom svete. Podporuje vás v prijateľnej, či až príjemnej komunikácii s ľuďmi. Občas aj vy hodíte sarkastickú poznámku na účet iných. Môže za to váš druhý vládca Saturn, ktorý má rád poznámky tohto druhu. Ak vám niečo nepríjemné vykĺzlo nečakane z úst, nezabudnite sa ospravedlniť.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Ak budete pociťovať počas dňa nervozitu, opakujte si mantru: Som pozorovateľom svojich myšlienok. Učím sa a spoznávam sa v každom rozhovore, v každom čine, v každej situácii. Vedomým a hlbokým dýchaním prehlbujem svoje myslenie. Som prítomný v danom okamihu života. Večer by ste mali byť v pohode, Mesiac už bude v Rakovi, čo je pre vás dobre. Zabavte sa v dvojici podľa svojich a partnerových predstáv.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Medovníčky ma spájajú s domovom

Zdielať tento článok

Košičanka Karolína si splnila sen. Už deväť rokov žije s rodinou vo Veľkej Británii a živí sa tým, čo ju baví. Venuje sa cukrárskemu dizajnu. Má päť hviezdičiek, čo je najvyšší rating kvality a všíma si ju aj odborná cukrárska tlač. O jej výtvoroch písali v USA aj v Británii. Anglický farmársky vidiek miluje, no občas by ho najradšej presťahovala na Slovensko.

Medovníčky ma spájajú s domovom

Cukrárka – podnikateľka a mama nápor v predvianočnom čase zvláda aj vďaka tomu, že si dokázala určiť tempo. „Keďže do rodiny pribudli dve deti, rozhodla som sa spomaliť. Teraz pečiem len jednu tortu za týždeň. Tohtoročné predvianočné obdobie sa trošku zintenzívnilo, nabrala som si na seba prípravu tort aj medovníkov naraz,“ prezrádza. Aby nebol doma zhon, detailnejšiu prácu si odkladá na večer, keď deti zaspia. V tichu sa jej pracuje oveľa lepšie. „Moje deti však milujú, keď pečiem. Len čo zapnem mixér, nastúpia s miskami a lyžičkami v ruke. Sú neustále pri mne, lebo kým sú malinké, potrebujú mamu. Nie opatrovateľku, susedku, ale mamku. Keď mám veľa práce, snažím sa zapájať deti do všetkého, čo robím, a starší Daniel je vďaka tejto praxi v modelovaní veľmi dobrý,“ prezrádza sympatická absolventka Hotelovej akadémie v Košiciach. Cukrárske remeslo ju očarilo vďaka šikovnej majsterke, ktorá nádherne stáčala marcipánové ruže. Od začiatku vymýšľala netypické kreácie. 
 
S rodinkou
 
Čipky na zjedenie
Karolína žije v krajine, ktorá má bohatú cukrársku tradíciu. Zaujímalo ma, či sa snaží obohatiť ju aj o niečo naše. „Je to paradox. Kým som žila na Slovensku, lákalo ma všetko cudzie, americké, írske. Keď teraz žijem na tom západe, nadovšetko obdivujem našu vlastnú kultúru. Klobúk dolu pred všetkými čipkárkami, medovnikárkami, chlebovými pekárkami a každým, kto udržiava naše prastaré slovenské remeslá pri živote. Na každom trhu, aj na internete, vždy spomeniem Slovensko a reprezentujem nás tým najlepším, čo dokážem vykúzliť. Našťastie na anglickom farmárskom vidieku je pre takéto veci veľké pochopenie a obdiv,“ hovorí a jej slová potvrdzujú nádherne zdobené medovníky s filigránsky prepracovanými vzormi. „Pri reprodukcii gerlachovskej čipky som sa zapotila oveľa viac ako pri všetkých ostatných prácach,“ dodáva. Inšpirácie hľadá zakaždým inde. „Ako mi povedala jedna úžasná slovenská „medulienka“ Mafka, medovník sa dá vidieť všade a vo všetkom. Ja ho vidím v košieľke, dečke, výšivke, architektúre, ale aj v objektoch, prírode, zvieratkách. Celý život je jednou veľkou inšpiráciou, stačí mať oči a srdce otvorené.“ Otec, umelecký fotograf, je na dcérine úspechy hrdý. „Vidí, že do cukrárstva prenášam svoje umelecké cítenie. A pre moju mamku je dôležité, že sme zdraví a máme sa radi.“ Z tradičných anglických cukroviniek si obľúbila korpus Madeira. „Je ako bábovka, základom je maslo. Vždy krásne narastie a tortu pekne podrží. A musím spomenúť aj anglickú chuť pre horkú čokoládu a ich sýty čokoládový korpus.“
 
Medovníky od výmyslu sveta
 
Fórum slovenských medulienok
V začiatkoch jej pomáhali bežné stránky o pečení, no dnes namiesto sledovania návodov si vymýšľa vlastné motívy a postupy práce. „Samozrejme, mám pár skvelých kamarátok cukrárok a v jednom malom fóre si navzájom vymieňame skúsenosti, ale každá dobrá tortová či medovníková dizajnérka vie, aké je dôležité byť originálna a sama sebou. Preto nikoho nekopírujem. A čo sa medovníčkov týka, slovenská stránka medovnikárok je taký môj kútik pokoja, do ktorého sa vraciam často a rada. Medovníky, ktoré tam vidím, sú odrazom vnútorne krásnych ľudí, ktorí ich tvoria.“ Medzi horúce cukrárske novinky patrí napríklad želatínová technika, ktorá dokáže napodobniť číre sklo. Sú také vážky na vode vôbec na zjedenie? „Zjesť sa dajú, ale chutia ako neochutená želatína. Pri objednávke svadobnej torty nevesta spomenula, že miluje vážky, tak som počas voľnejšieho týždňa experimentovala so surovinami. Konečný výsledok, vrátane vodopádu, bol realistický,“ spomína si. Ako prezrádza, že nie všetko, čo vytvorí sa dá zjesť. „Dlho som sa vyhýbala použitiu drôtikov. Pri menšej torte sa vždy snažím, aby bola stopercentne jedlá. Avšak pri posledných projektoch som už ustúpila. Jazdca na koni, stojaceho na zadných nohách, s vytaseným mečom bez drôtikov a špiliek neurobíte.“ Pri prezeraní Karolíninho portfólia ma zaujala torta s párikom skautov. Už na prvý pohľad mala svoj príbeh. A toto je vraj začiatok každého podobného projektu. „Ľudia majú radi exkluzivitu. Moja práca je vždy šitá na mieru podľa želaní ľudí. Tento pár chcel sošku, ktorá sa nedá zjesť a ktorá by im ostala naveky. Tak som po prvý raz siahla po polymérovej hline, ktorá sa dá vypáliť doma v rúre, a pomaľovať akrylovými farbami.“ K najúspešnejším projektom patrí Karolínina torta O Janíčkovi a Marienke, ktorú nedávno uverejnil americký časopis Cake Central. „To bol pre mňa veľký úspech, pretože som premenila obrázok z klasickej zbierky rozprávok Bratov Grimmovcov do torty. A že som medovnikárka, téma perníkovej chalúpky ma neskutočne bavila.“
  
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
Autor: MILOSLAVA HRIADELOVÁ
Foto: Thinkstock, archív
Kľúčové slová: 
medovníky, cukrárstvo, Vianoce, Karolína

6 fotografií
© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT