img
Horoskop na 19.09.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Tvorivosť a umenie ide ruka v ruke s fantáziou. Slúžia nám k tomu, aby sme sa lepšie spoznali, prebudili a utvorili zo seba rovnovážneho človeka. Koľkokrát ste sa skoro nespoznali, a to podľa svojich reakcií na cudzie umelecké výtvory! Možno by ste dnes mali navštíviť nejaký umelecký stánok, kde by ste sa inšpirovali k tvorbe. Ak nie ste umelecky založení, môžete tvoriť napríklad v byte, kde niečo zmeníte.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Dnes od skorého rána je Luna v Levovi. Pre vás to môže znamenať vynesenie určitých skrytých emócií na povrch. Ak sa má teraz niečo nepríjemné doriešiť, tak to doriešte. Skúste byť pri tom pokojní, ale na druhej strane aj úprimní. Vyvyšovanie sa nad protivníka by nedonieslo osoh obidvom stranám. V tomto období vás dlhodobejšie drží priaznivé pôsobenie Slnka v Panne, tak to snáď dnes zvládnete na výbornú.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Nejako to ide tým kopcom, ktorý ste si vybrali tentoraz na svoju túru, ťažšie zvládnuť. Kde je chyba? Najlepšie ju bude hľadať najprv v sebe, až potom u druhých. Seba totiž pretvoríte ľahšie ako iných. Tlačí na vás, a to dosť nepríjemne pôsobenie Slnka v Panne, ktorá je s vami v kvadratickom spojení. Snažte sa tento malý kríž niesť statočne, hlavne Blíženci narodení v tretej dekáde znamenia.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Planéty sú vo všeobecnosti k vám celkom priaznivo naklonené. Trochu sa na vás ešte mračí Merkúr zo znamenia Váh, ale to by ste mali zvládnuť dnes ľavou zadnou. Riskovať na cestách však nemusíte. Skúste zahladiť za sebou tú nepríjemnosť z nedávna. Myslím tú s partnerom. Tam, kde je problém, môžu za to obe strany. Na koľko percent kto urobil chybu, to už teraz netreba riešiť, ale jednoducho si odpustiť.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Tešte sa zo svojej existencie na Zemi. Sme tu na návšteve a dobre vieme, že nemôže byť každý deň nedeľa. Veď by sme si to asi ani nevážili, keby tak bolo. Za dobré veci treba každý večer pred spaním poďakovať a z tých nepríjemnejších sa poučiť. Skúste aj vy dnes obdarovať svojich blízkych i kolegov milým slovom a srdečným úsmevom. Bude to pekný začiatok mesiaca pre vás a potešenie na oboch stranách.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Je to vážna vec, vedieť si uvedomiť svoje postavenie tu a teraz. Nemyslím teraz bujarú oslavu narodenín, ale fakt, že vám na rozdiel od Levov, ktorým dnes začína len nový mesiac, začína alebo začalo niečo ako nový rok. Návrat Slnka k vám si pýta plánovanie. Naplánujte si dobrú náladu, lebo ako na nový rok, tak po celý rok! Dajte vedieť svetu, že ste tu, milé Panny! Vykročte smelšie do nových dní!
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Tvoríme už len tým, ako sa ukazujeme každý deň svetu, ako sa rozhodneme konať, hovoriť k ľuďom, ako cítime a čo zo seba vyžarujeme. To všetko treba robiť vedome, s láskou k svetu a všetkému živému okolo. Vám sa to väčšinou darí, lebo nemáte radi nerovnováhu. Ste v očakávaní vstupu Slnka do vášho znamenia. Robte si plány, ktoré budú dnes smelšie, lebo sme všetci pod vplyvom Luny v Levovi. Veď si ich potom trochu okrešete.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Niečo sa vám môže vrátiť z minulosti. Hlavne ak vás niekto urazil či nahneval, môže to vo vás ešte niekde skryto rezonovať a teraz sa to pýta von. Najlepšie bude sa nad to povzniesť. Ostaňte však sami sebou. O vás väčšinou nepochybujem, že by ste sa nechali ovplyvňovať inými ľuďmi, ale vybuchnúť za svoju pravdu, to viete. Dnes ste už pod vplyvom Luny v Levovi, čo je pre vás nepríjemný aspekt.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Pri kávičke alebo čaji, kedy sa väčšinou číta všeobecný horoskop, vám náladu nechcem pokaziť. Dnes ani nie je prečo, lebo vám k nálade nahráva Mesiac v Levovi. Ak sme v pokoji, sme harmonizovaní aj kdesi zvnútra. Prekonáme i kvadratické obdobia, ktoré zákonite prichádzajú. Vám pomaly končí kvadrát Slnka. S dobrým naladením vnímajte výzvy, ktoré vám počas Slnka v Panne život pripravil. Poučte sa na chybách a poďakujte za ...
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Buďte svojou podstatou v centre, teda v sebe samom. Skúste dotvárať určitú časť ktorú treba meniť tak, aby ste tvorili s ostatnými jeden celok. Niekedy je to ťažké a hlavne, pre rohaté znamenia, akým ste aj vy. Je to údel, ktorý treba prijať. Nech vás k tomu vedie láska a vaši anjeli strážni. Slnko je k vám ešte pár dní priaznivo naklonené. Praje hlbokým vnemom, ďalekým cestám a filozofovaniu.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Opozícia Luny na vaše znamenie si od dnes rána bude asi žiadať svoje. Neodmietajte bez rozmyslu výzvy týchto dní. Niekto vám asi nastaví zrkadlo. Môže to byť človek, ktorý vás dnes rozčúlil. Uvoľnite sa, poďakujte za lekciu, mali ste ju prežiť. Ak dnešný deň prebieha bez výkyvov nálad, asi máte už za sebou poriadny kusisko práce na sebe. Pozor na pýchu, predchádza pád! Iste by ste sa nechceli vrátiť o pár krokov späť.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Počúvajte svoje srdce, ktoré je v čase pôsobenia Luny v Levovi citlivejšie. Mali ste dosť napäté obdobie a tento váš neúnavný sval to iste cítil, ale si ďalej vykonával svoju prácu. Doprajte si tento víkend dostatok oddychovania. Ak sa počasie u vás už umúdrilo, môže to byť aktívny oddych v prírode, ktorá začína hrať všetkými farbami. Ak budete mať potrebu väčšieho spánku, doprajte si ho.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT