img

Horoskop na 25.04.2015
Baran
Baran
Baran
Baran
Čo je šťastie? Ženy hľadajú vtipných partnerov. Muži príťažlivosť na prvý pohľad. V milostnom vzťahu, ženy preferujú mužov, ktorí ich dokážu aj rozosmiať. Muži vyhľadávajú ženy, ktoré upútajú. Zákon a spravodlivosť sú na vašej strane. Dobré obdobie na nákupy, jednania, štúdium, cestovanie. Po práci môžete spoločne oddychovať. Venuša je ešte v Blížencoch, tak dodáva vzťahom fantáziu a výrečnosť.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Čo je šťastie? Životy všetkých ľudských bytostí, sú poháňané jednou a tou istou motiváciou. Je to túžba po šťastí. Okolo seba vidíme, že čokoľvek ľudia konajú, robia to preto, aby sa cítili dobre. Dokonalosť je vlastnosť božská. Túžba po dokonalosti je vlastnosť ľudská. Od záhradkárčenia vás mnohých možno budú bolieť kríže, ale pookrejete na duši, keď uvidíte množstvo práce, ktoré ste zvládli. Zem je váš živel.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Čo je šťastie? Zjednodušene by sa dalo povedať, že šťastie je pocit blaženosti v našej mysli. A robíme najrôznejšie veci aby sme si tento pocit udržali. V dnešnej dobe si kupujeme veci! Aura je magnetické pole okolo tela, ktoré neustále ”komunikuje“ s aurami iných Osobné aury sú spojené s univerzálnym polom duchovnej energie, z ktorej čerpajú svoju silu. Planéta Venuša, ktorá je teraz vo vašom znamení, vás svojimi energiami ...
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Čo je šťastie? Kupujeme si pekné veci po ktorých túžime, hľadáme si partnerov, ktorí vyhovujú naším ideálom, budujeme si kariéru, aby sme zväčšili svoju dôležitosť, či mali pocit užitočnosti. Snažte sa, hlavne dnes, vo Venušinej energii vzdušných Blížencov, venovať sa len tomu peknému, čo vám prinesie radosť. Čo tak užívať si to spolu s partnerom. Mesiac je v kvadráte so Slnkom, preto by vás to samých by vás to netešilo.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Čo je šťastie? Riadime sa zákonmi a konvenciami, ktoré nám ukazujú všeobecne uznávané hodnoty, či určujú životný štýl. Mnoho vecí sa nám aj podarí získať. Skôr, či neskôr ich i tak stratíme. Dnešný deň je i dňom falošných ilúzií a nádejí, hlavne v láske a rýchlo a bez rozmyslenia dávaných sľuboch. Vsaďte dnes na časom osvedčených ľudí z vášho okolia. Mesiac popoludní vstupuje do vášho znamenia Leva.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Čo je šťastie? Pekná vec sa opotrebuje, alebo stratí. Milovaný partner nás buď opustí, alebo mi jeho. O prácu môžeme kedykoľvek prísť, alebo nás prestane baviť. Problémom, je že všetko okolo nás je pominuteľné. Merkúr a Mars, oba sú v konjunkcii a v trigóne s Plutom v Kozorožcovi. Dnes vás zaskočia a preveria náhle myšlienky a spontánne, nepremyslené aktivity. Neprehliadajte detaily. Sú dakedy najpodstatnejšie.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Čo je šťastie? Stále sa snažíme si udržať to, čo nám navodzuje dobré pocity a zbaviť sa toho, čo nám je nepríjemné. Je to však boj, ktorý sa nedá vyhrať. Dôkazom je, to že trpíme. Nemali by ste dnešný klamlivý deň vsádzať veľké čiastky. Dnes vás to bude provokovať k nákupom a tovar bude lákavý. Doprajte si aj niečo pre potešenie. Dnešná sobota sa dá i spríjemniť. Vplyv planét bude dobrý.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Čo je šťastie? Utrpenie vychádza z nevedomosti, z neznalosti ako sa veci naozaj fungujú. To čo sa dozvedáme zo všetkých strán, od blízkych, priateľov, či médií, nás zväčša len mätie. Pesimizmus sa získava nenápadne, tak dnešnú sobotu nemyslite pesimisticky. Urán je dnešnú sobotu v Baranovi a je v kvadráte s Plutom. Ešte by ste si naozaj mohli pritiahnuť smolu. Vyhnite sa nepríjemným konfrontáciám.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Čo je šťastie? Jednoducho nevieme ako máme žiť, aké zákony nasledovať aby sme sa vyhli utrpeniu. Nikto nám to jednoznačne nevie povedať, v školách nás to neučia. Chaotické myslenie sa prenáša postupne na všetkých. Dnešná sobota bude mať dobré vplyvy planét. Je čas vyrážať za zeleňou, ktorá upokojuje. K veľkým skokom sa tak či tak nemôžete odvážiť. Planéta Saturn vo vašom znamení vás blokuje.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Čo je šťastie? Je to akoby sme poslepiačky chodili po lese, vrážali do stromov a padali. Učíme sa na vlastných chybách, alebo chybách druhých. Pokusmi objavujeme zákony ako správne žiť. Jediný spôsob ako získať priateľa je byť priateľom. Neptún je v kvadráte so Saturnom. Tak neprovokujte citovo labilnejších ľudí. Dnešnú sobotu je však aj Mesiac v trigóne s vaším Saturnom. Zvládnete preto aj ťažko zvládnuteľné.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Čo je šťastie? Utrpenie nám však ukazuje, že niečo nerobíme správne. Ako keď malé dieťa objavuje svet. Ak sa pozrieme na naše utrpenie zblízka, zistíme že nás nútia trpieť naše emócie. Život síce nie je prechádzka rajskou záhradou, ale rajské pocity sa vás môžu zmocniť pri zavŕšení dobrého nápadu alebo na realizácii toho, čo zhmotní pocit osobného šťastia. Dnes vás môže vás pobolievať žalúdok, srdce aj chrbát. Ani ...
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Čo je šťastie? Ako sa cítime je vždy podmienené naším emocionálnym stavom. Rozlišujeme dobré a zlé emócie. Emócia je návykové lipnutie. Čím väčšie je lipnutie, tím silnejšie sú naše reakcie. Dnes je Venuša v Blížencoch v kvadráte s Neptúnom vo vašich Rybách. Ten je aj v kvadráte so Saturnom. Dostanete sa do zvláštnych situáciu, ktoré prinesú niečo nezvyčajné. Nenaleťte na nereálne sľuby.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2015 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT