img
Horoskop na 29.01.2015
Baran
Baran
Baran
Baran
Slnko vám teraz, kým je v znamení Vodnára, nedáva toľko pozitívnych kariérnych síl, lebo je v opozícii s planétou Jupiter, hoci je v ohnivom živle. Vaše myšlienky i životný náhľad sa teraz nesie v znamení pochybností a nedôvery. Maximálne dôverujte svojmu úsudku a dosiahnete ciele, o ktorých už nejaký čas snívate. Na jednej strane nie je zlé rýchle sa rozhodnúť, na druhej však neviete odhadnúť reakcie ostatných.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Vaše vnútorné a vonkajšie ja by malo byť dnešný štvrtok v zhode. Zvýraznená je vaša pracovitosť a praktickosť. Vyzerajte úžasne, cíťte sa úžasne a majte úžasné nápady, aspoň tak si to v mysli opakujte a vsugerovávajte. Ste cieľavedomí a praktickí. K cieľu sa približuje pomaly, dôstojne, ale i iste. Mnohých vás môže dnes prenasledovať nádcha, urologické, črevné a gynekologické problémy.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Mesiac včera prešiel o 23.36 hod. do vášho znamenia Blížencov. Dnešný štvrtok nebude pre vás zlý deň. Napriek tomu z napätia nielen dnešného dňa sa môže všeličo prejaviť na vašej nervovej sústave. Planéty majú komplikované energie. Ak si chcete partnera udržať, nespútavajte ho na veľmi tesno. Dnes experimentujte. So všetkým. Skúste niečo vylepšiť v kuchyni, v kancelárií, v obývačke, či v spálni.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Mesiac je dnešný štvrtok v kvadráte s planétou Venušou, ale aj Neptúnom. Na citlivú strunu vás naladia aj tieto astrologické vplyvy. Vaša rodičovská inteligencia však zvíťazí i teraz. V týchto dňoch buďte v správnom čase na správnom mieste. Posilní to vaše sebavedomie. Málo spánku poškodzuje mozog a zasahuje aj centrum sexuality. Majte chuť žiť a prežívať naplno každý jeden okamih, zapáči sa vám to.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Mesiac je v kvadráte s Venušou, Neptúnom, ale v trigóne s vaším Slnkom. Dnešný štvrtok sa vám, i preto, bude chcieť vytrvalejšie pracovať, ale aj snívať a milovať. Dbajte, aby ste si udržali jasnú deliacu čiaru medzi súkromným a verejným, či pracovným životom. Ak si ich práve teraz pomiešate, nijako vám to neprospeje. Môže vám niekto blízky ochorieť, preto si vždy vytvorte aspoň malú časovú i finančnú rezervu.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Mesiac je v kvadráte s planétou Venušou. Nebude sa vám dariť až tak ideálne v láske. Aj pri nákupoch musíte byť opatrnejší, lebo by ste mohli nakúpiť veci pod psychickým stresom, a onedlho by ste s nimi neboli spokojní. Neskôr kúpite veci kvalitnejšie, výhodnejšie a praktickejšie. Nechajte časť starostí aj na partnerovi. Nie vždy je kariéra to najdôležitejšie, čo musíte dosiahnuť!
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Slobodu ste schopní získať, len ak sa úplne zbavíte prežitých návykov. Nepodceňovať drobné zdravotné problémy. Infekcie, najmä vírusové, by niekedy prebehli nepozorovane, ak by sa nezjavila únava. Predchádzajte problémom vylučovacej sústavy pitným režimom, založeným na ľahkých nápojoch. Treba si poriadne prečítať každú zmluvu ešte pred jej podpísaním, zvlášť dnešný štvrtok.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Zachovajte si duševnú pohodu a čistú myseľ. Buďte otvorení, mnohé sa tým isto vyrieši. Nervozita a podráždenosť. Oslabené máte pohlavné orgány, močový mechúr, prostatu a konečník. U žien menštruačné problémy, ba až frigidita z psychiky. S Býkmi budete fungovať systémom buď veľké áno, alebo zaťažujúce nie. Pozor na všetko, čo je nefér a neseriózne. Váš čas ešte príde. Právo je na vašej strane.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Dnešný štvrtok vaše znamenie zaskočí naliehavý telefonát, alebo dopis s prekvapivou správou. Bude nutné všetko iné nechať a zmobilizovať sily. Pri rozhodovaní sa objaví zjavná nevyváženosť. Riaďte sa heslom ži a nechaj žiť. Nepredstierajte záujem o to, čo vás nezaujíma. Vy máte zmysel pre krásno a vyváženosť. Viete si vážiť aj svoje zdravie. Pozor na nenápadné prechladnutie ľadvín.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Mesiac je dnešný štvrtok v opozícii s vašou planétou, Saturnom. Pozor na emócie, ktoré sa vám vyskytnú v biznise, kariére, či financiách. Budete mať pocit zabrzdenia vašich aktivít. Potrebovali by ste si oddýchnuť od všetkého a všetkých. Potrebujete relax a tak neváhajte, pôjde to aj bez vás. Únava je pocitom telesnej alebo intelektovej vyčerpanosti. Pred spaním si dajte upokojujúci banán.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Sami sa stávajte strojcom svojho šťastia, a tak využite súčasné priaznivé sily, ktoré vám podporuje i Slnko vo vašom znamení. Napadne vás nečakaná spásonosná myšlienka. Bude vám to jasnejšie myslieť, prebudí sa intuícia a citlivosť. Využite to. Spokojnosť a veselá myseľ sú polovica zdravia. Ľadvinové kamene, či piesok sú aj z problémov v partnerstve. Zima je už taká, aká je, netreba ju ignorovať.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Nemiňte si všetky úspory naraz, hoci vás to nude dnešný štvrtok zvádzať. Mesiac je totiž v kvadráte, zlom postavení, nielen s Venušou, ale aj vaším Neptúnom. Musíte postupovať so vzťahmi, ilúziami, ale aj s financiami s veľkou opatrnosťou. Ak budete mať správny prístup, môžete to zariadiť tak, aby okolnosti pracovali vo váš prospech, nie proti vám. Bojazlivosť vám nepomôže. Zamerajte sa radšej zmysluplnejšie.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2015 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT