img
Horoskop na 30.09.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Niekedy tá vaša akčnosť môže druhým vadiť. Nechajte ostatných, aby sa rozhodli podľa seba. Beztak je tu na tomto svete svojim spôsobom každý sám, hoci žije medzi ľuďmi. Prechádzate teraz zložitým obdobím, tak ako každú jeseň. V tomto roku je to však pre vás trochu tvrdšie. Opatrní buďte na svojich priateľov a partnerov. Vaša štipľavá poznámka na adresu vašej polovičky skočí priamo do jej srdca, ktoré bude dlho bolieť.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Luna vás už zajtra prebudí v harmonickom rozpoložení, lebo bude v priateľskom Kozorožcovi. Dnes je Mesiac ešte vo vašom dome transformácie. Na dianie okolo vás sa pozerajte ako triezvy pozorovateľ. Nepreháňajte to s kritikou, aj keď máte pravdu. Tá druhá strana to neskôr aj tak pochopí, hoci si to nahlas neprizná. Ak máte romantické sny, môžu sa sčasti stať neskôr skutočnosťou.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Najlepšie urobíte, ak sa hneď ráno obrníte voči nástrahám týchto dní, kedy je ešte Luna v Strelcovi. Podotknem len, že treba dať pozor, aby ste vedome neublížili druhým. Viete, že ten váš merkúrsky intelekt je dobrou zbraňou. Nezabúdajte však, že šibalstvá sa k vám môžu vrátiť ako bumerang. Opatrní buďte v partnerstve, tam hrozí že budete precitlivelí. V práci nevnucujte svoj vkus kolegom.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Ak chce človek od života naraz veľa, môže ho to vrátiť späť. Začínať znova veci, ktoré by ste už nechceli ani vidieť? Škoda je zahodiť jedným šmahom nadobudnuté postavenie v práci, medzi priateľmi, či aj doma. Deje sa to zo začiatku nenápadne. Potom tvrdohlavo stojíme na svojom názore a nevidíme nič okolo, len seba. Neskôr prídeme na to, že sme nemali celkom pravdu...
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Dnešná Luna v Strelcovi je k vám priaznivo naklonená. Dodá vám radostnú iskru do vášho srdca a vy sa možno zasmejete nad tým, čo vás tak veľmi škrelo. Ak ste však dlho niečo odkladali a máte to poriadne premyslené, skúste to dnes predložiť na tanier dotyčnému. Musíte to ale naozaj cítiť vy sami, že je to správne, inak sa do toho nepúšťajte. Horoskopy sú na zamyslenie, nediktujú človeku ako žiť.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Pocitovo i fyzicky sa zamerajte na oblasť, ktorú si vážite v živote najviac. Môže to byť práca alebo vzťahy doma. Ak niekto vyvolá hádku, buďte opatrní vo výbere slov. Máte teraz tendencie k sarkazmu a pohľad na dianie okolo vás spôsobom: Pre jeden strom nevidím celý les. Luna odíde zajtra ráno do Kozorožca, zmierni vám toto napätie a vy budete zase milé a spoľahlivé spoločníčky milé Panny.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Tešíte sa s prítomnosti Slnka i Venuše vo vašom znamení. Viete dávať lásku plným priehrštím. Väčšinou to tak býva, že ľudia s tým rátajú a vy si musíte o pozornosť a lásku požiadať. Vaša tvorivosť i fantázia majú veľký rozmer. S tým asi ráta aj sama prozreteľnosť. Preto iste dnes prídete na to, ako potešiť blízkych tak, aby ste mali z toho niečo aj vy. Mesiac v Strelcovi vám našepká niečo originálne a dobrodružné.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Doprajte si viacej času na meditácie. Vrátite sa k svojej prapodstate a budete vládnuť pokojom a múdrosťou. Ak to tak nie je, skúste si to naprogramovať. Čerpajte sily z nekonečného zdroja múdrosti. Niekto predsa musí byť v týchto časoch aj nad vecou. Luna v Strelcovi vás v tom dnes podporí. Majte svoju bojovnú energiu teda pod kontrolou. Vyplatí sa vám to, budete spokojní i na duši.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Možno by ste mali začať vyhadzovať staré veci, a to nielen z domu ale aj v práci. V tomto čase potrebujete dobre pridať v pracovnom tempe. Ak vám chýba energia, alebo sa jednoducho neviete pohnúť ďalej, často pomôže práve spomínané vyhadzovanie starých vecí. Ak vás trápi niečo z minulosti na duši, treba aj s tým urobiť rázny poriadok. Sloboda, ktorú pocítite sa nedá ničím zaplatiť.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Škoda by bola, nechať si ujsť chvíľky so svojim podvedomím, ktoré vám môžu priniesť veľa inšpiratívnych návrhov do budúcnosti. Keď je Luna v Strelcovi, deje sa tak často. Týždeň bude ďalej pokračovať v celkom dobrom duchu, hoci je Slnko s vami v nepríjemnejšom postavení. Zajtra už vstúpi Luna k vám, skúste teda aj vy urobiť jesenné upratovanie spôsobom, kedy sa zbavíte mnohých prebytočných vecí.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vy sa asi ani veľmi nečudujete veciam, ktoré sa okolo vás dejú. Tak akosi ich dopredu cítite, ak ste sa sami v sebe nezablokovali. Ste pred mnohými ľuďmi o dobrý krok vpredu. Netreba to zneužívať. Priaznivé postavenie Slnka vo Váhach vám trochu brzdí Merkúr, lebo spolu s vašim znamením začali nedávno tvoriť kvadrát. Buďte preto opatrí vo vzťahoch i v práci, aspoň teda čo sa týka komunikácie.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Kvadrát Mesiaca, vám môže dnes spôsobiť problémy hlavne vo vašej kariére. Preto ak si myslíte, že v niečom nie ste takí super ako by ste mali byť, nechoďte do toho ako s bubnom na zajace. Väčšinou sa úspech dosiahne tvrdou prácou. Opatrní buďte i vo vzťahoch. Ak ste si už niečo pekné vybudovali, škoda by bola, aby ste to zničili jedným nepríjemným a nepremysleným činom.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT