img
Horoskop na 23.10.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Vaša planéta Mars, sa presunula do znamenia Strelca. Tu sa Baranom otvárajú aktivity v súvislosti s rozšírením obzorov. Je teraz v 11. astrologickom dome, ktorý je nazývaný domom priateľstva. Bude to podporovať vašu osobnosť a mať dobrý vplyv, ktorý si zbytočne nepokazte. Dajte si lepší pozor na niektoré vzťahy a na to, ako budete dnešný štvrtok vychádzať s inými ľuďmi a cudzími vecami.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Energie fantazijného Neptúna treba trochu skrotiť. V nasledujúcich dňoch sa bude dariť láske, priateľstvu a riešeniu vzťahových problémov, ak také máte. Len menšia komplikovanejšia situácia je na obzore. Niekedy i najlepšie úsilie vyústi do hádky, preto zvýšte pozornosť a chuť mať väčšiu toleranciu. Vaša planéta Venuša dnešný štvrtok vstupuje do pre vás opozitného znamenia Škorpióna.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Na Blížencov má silný vplyv planéta Merkúr, ktorá sa teraz pohybuje vzdušným živlom Váh. I preto stretnete pre vás dôležitú osobu. Mali by ísť do spoločnosti, medzi ľudí, aby ste to uľahčili. Vy veľmi potrebujete k životu ľudí a doma žiadnych nových nestretnete. Planéty svojim postavením prezrádzajú, že by si mali strážiť peniaze. Môže ísť o väčšie výdavky. Vyhýbajte sa nikotínu.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Novolunie dnešný štvrtok bude tentoraz veľmi silné a plné emócií, aj pre vás ale aj všetky znamenia v živle Vody. Intuícia bude aktivovaná v plnej sile. Nikomu nič nedokazujte, robte si spokojne svoju prácu, sem-tam si prezrite, aké by boli nové možnosti. Dvojzmyselné narážky či masívny útok sa u vás nestretnú s úspechom. Planéta Neptún vám podhodí do mysle tie správne slová.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Vás, Levov, v tomto období, teda i dnešný štvrtok, veľmi ovplyvňuje planéta úspechov, Jupiter. Ten je teraz v 3. astrologickom dome, dome komunikácie. Býva tradične spájaný s komunikáciou každého druhu a s detstvom, súrodencami, základným vzdelaním a krátkymi cestami. Najlepším liekom pre vás je láska. Spoľahnite sa na svojich blízkych, partnera či partnerku i dlhoročných priateľov.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Jednajte ako silná, vedúca osobnosť. Trigóny Neptúna Slnkom posilnia vašu citlivosť, vnímanie a záujem o romantiku. Je možné, že vyriešite pracovný problém alebo konflikt, no môžete uviesť do života aj skvelý nápad alebo múdru myšlienku. Bezfarebné spolužitie môžete oživiť nielen zabiehaním do iných revírov, ale aj naplánovaním zaujímavých aktivít. Žiaľ na absolútnu finančnú slobodu si budete musieť ešte počkať.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
V bežnom živote sa dnešný kontroverzný štvrtok nevyhnite malému konfliktu s blízkym človekom. Vzťahovačnosť majú často ženy z vášho znamenia, muži to nevedia vystáť. Musíte dodržať všetko, čo ste komukoľvek sľúbili. Vaša vitalita a neustále budovanie, aj cez dotváranie maličkostí, sa vám vyplatí. Musíte však ustáliť aj vnútorné energie vašej osobnosti. Doba je teraz tvrdá a mäkšia už asi ťažko bude.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Dnešný štvrtok, 23. októbra, je i nov Mesiaca, ktorý je mimoriadne pre vás dôležitý. Aj Slnko vstupuje do znamenia Škorpióna. Celý mesiac budete mať za úlohu vynášať na svetlo všetko skryté, temné a ničivé a bojovať s tým tak dlho, kým sa nezvíťazí. Týka sa to ako vlastných nízkych motívov a sklonov, tak i prejavov vonkajšieho sveta. Naučte sa správne zachádzať s autoritou, mocou, sexualitou a peniazmi.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Potrebujete dosiahnuť harmóniu medzi prácou a voľným časom, neočakávajte, že to za vás spraví niekto iný. Nesústredenosť a povrchnosť môže spôsobovať, či už v práci alebo v bežnom styku viditeľnejšie problémy. Na všetkom môžete profitovať, ak si dáte poradiť od múdrej, skúsenej, vitálnej a životom ostrieľanej poradkyne. Môže to byť aj matka, alebo staršia príbuzná. Zlepší sa vám i fyzická kondícia, hlavne ženám z ...
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Vaše spoločenské postavenie sa upevní. Na svoju stranu si získate ďalších priaznivcov, hlavne ženy. Väčšina známych sa bojí aj vášho koňa, ktorý vás nesie, čiže vášho postavenia. I atmosférické vplyvy niekedy pomiešajú karty viac, ako si myslíme. Toto obdobie je dobré využiť, pre preventívne prehliadky, naštartovať zdravý životný štýl, urobiť niečo pre svoje zdravie. Zvoľnite. Nie vždy sa musí všetko podariť.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Môžete očakávať, že sa bude niečo dôležité bude diať so spolupracovníkmi a kolegami. Planéty vám svojím postavením budú teraz ovplyvňovať aj financie, úrady, úradné dokumenty a zmluvy. Peniaze je téma, kedy je vždy dôležitá opatrnosť. Vaše vnútorné sily a intuícia vedú k vyriešeniu a uvoľneniu napätia. Máte v sebe vnútornú hĺbku, energiu a flexibilitu. Úspech príde nečakane. Dnešný nov Mesiaca vám prinesie novú správu.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Dnešný štvrtok je o práci. Vaše vnútorné sily a intuícia vedú k vyriešeniu a uvoľneniu napätia. Opatrné rozhodovanie znamená pre vás viac aktív. Vaše myslenie je aj ostré, ako meč, keď chcete. Väčšinou vás stiahne dolu váš partner. Ak niekto poukáže na negatívum, neznamená to, že ho automaticky máte aj vy. Celý svet sa netočí len okolo vás a nie sú všetci rovnakí. Dnešný Nov Mesiaca vám ovplyvní náladu.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT