img

Horoskop na 01.04.2015
Baran
Baran
Baran
Baran
Skúste piť pre zmenu zelený čaj, alebo ajurvédsku kávu. Večer si zacvičte pár cvikov na chrbát. Pridajte meditatívnu hudbu. Naplánujte si spánok pred polnocou, ktorý je najvýdatnejší. Ráno bez problémov vhupnete do vášho denného kolotoča, kedy stíhate oveľa viac, ako si to iní predstavujú. O to viac, lebo sa tento víkend menil zimný čas na letný. No aby to dnes nebolo také suché, malý aprílový žartík iste stihnete!
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Pozhovárajte sa so všetkými štyrmi živlami. Prvým je oheň, predstaviteľom je Slnko, potrebujeme ho k životu. Voda, bez nej človek nevydrží tak dlho ako bez jedla. Vzduch, ten máme všade okolo. Niekedy ho nevnímame, ale skúste len na pár sekúnd nedýchať! Posledným živlom je zem. Často potrebujeme uzemnenie v podobe priameho styku, aby sme si uvedomili jej jedinečnosť. Urobte si aprílovú vychádzku do našich lesov.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Obdobie pred Veľkou nocou človeka vtiahne do zamyslenia sa nad sebou, ale na druhej strane reklama ho láka žiť komerčne. Ak žijeme len pre to, aby sme uspokojovali svoje fyzické potreby, čiže konzumným spôsobom, stávame sa otrokmi priestoru a času. Dokážeme sami seba až smiešne obmedzovať, pokým nedosiahneme svoj cieľ. Ak ho potom máme, nevieme, čo ďalej. Pozrite na život niektorých celebrít...
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
To ste už asi spozorovali, že začiatok jari je pre vás náročný. Držte si svoje emócie uzde. Pokojné chvíle, ktoré aj vy občas potrebujete, vám za to stoja. Osoba, ktorá vás možno nahnevala, má asi nejaké osobné problémy. Energie máte dosť, spýtajte sa jej, či nepotrebuje pomoc. Možno sa prekvapíte jej reakciou. Platí to aj opačne. Plánujte si aj rodinné aktivity. Vám blízki ľudia vás potrebujú. Počas sviatkov si vydýchnite. ...
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Vaše znamenie síce dokáže byť občas aj samé, ale ako každý spoločenský tvor, potrebujete lásku a cítiť blízkeho človeka pri sebe. Ak pociťujete strach zo samoty, je to asi len váš pocit. Uvedomte si, že čím je ten strach väčší, tým si ho môžete viac zmaterializovať. Na druhej strane nezabúdajte, že dnes má byť aj veselo. Ak si bude myslieť vaša polovička, že jej chcete pripraviť prvoaprílový žart, nesklamte ju! Prichystajte ...
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Povedzte si úprimne, vedeli by ste byť bez práce? Áno, ale asi len chvíľku, milé Panny! Cítite sa teraz asi lepšie, ako v období, kedy bolo Slnko v Rybách, s ktorým tvoríte ten povestný kríž. Uvoľnite sa a skúste sa sústrediť viac aj na seba. Počúvajte svoj vnútorný hlas. Zaregistrujete odpoveď, podľa ktorej sa oplatí pokračovať. Pomáha vám Luna, ktorá je u vás. Začnite tento mesiac vo veselšom tóne. Prekvapte svojich kolegov ...
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Postupne zažijú, alebo už zažili Váhy kritické dni opozície Slnka v Baranovi. Teraz ich môžu vnímať tí, ktorí sa narodili v strede vášho znamenia. Pozor si dajte na ľudí, ktorí sú pre vás autoritou. Neurážajte sa zbytočne, ak vás šéf na niečo upozorní. Skôr to berte ako výzvu, pre svoj postup v práci na sebe. Achilovou pätou je však pre vás vzťahová oblasť, kde máte byť najviac ostražití.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Za ťažké trávenie môže dnešné pôsobenie Luny v Panne, hlavne ak ste jedli veľa sladkého a mastného. Z duchovného pohľadu sa treba zamyslieť, či ste si nenabrali na seba príliš veľa povinností a teraz to neviete stráviť. Vstúpením Slnka do Barana je namáhaná aj hlava. Je to miesto, kde vznikajú rozhodnutia a impulzy k vašim činom. Precíťte dopredu to, o čom sa rozhodujete. Vyvarujete sa bolestiam hlavy.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Nelámte palicu nad dnešným dňom. Hádky a nedorozumenia sa občas vyskytnú všade. Záleží od jedinca, ako sa k tomu postaví. Možno vás niekto bude skúšať, koľko vydržíte. Napätie okolo vás najlepšie rozpustíte, ak si poviete, že ste pozorovateľ a nenecháte sa vyprovokovať k nepokoju. Niekoho dokonca rozčúlia aj správy v rozhlase či televízii. Ak je to váš prípad, choďte radšej na večernú prechádzku.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Praktické znamenie zemského charakteru má rado reálny náhľad na svet. Pôsobenie Mesiaca v Panne nám dáva šancu, a to zamyslieť sa nad drobnými vecami, z ktorých sa skladá život. Nájdite si sami v sebe ten základ, od ktorého budete rozvíjať vaše aktivity, prácu i oddych. Poradiť si môžete dať od druhých, ale impulz, ktorý vám príde, napríklad v meditácii, to je to pravé orechové, čím sa máte riadiť.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Nemusíte ísť s bubnom na zajace, ale pozorujte, čo sa deje. Pri športových aktivitách si dajte pozor. Mesiac bol voči vám ešte včera v opozičnom spojení, lebo bol v Levovi. Dnes je už v Panne. Všeobecne vám bude toto obdobie priaznivo naklonené, ale neznamená to, že máte riskovať a robiť si kanadské žartíky z kolegov v práci. Na druhej strane, ak vám pripravia vaši kamaráti neškodný prvoaprílový žart, nepokazte im radosť!
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Veru, je viac vecí, ktoré si myslíme, že máme za sebou. Keď príde na lámanie chleba, skolabujeme alebo sa aspoň čudujeme nad svojimi reakciami na danú situáciu. Zažil to každý. Skoncentrovanie sa na jednu vec je niekedy ťažké, ale aspekty, ktoré sú tentoraz medzi planétami, vám snáď k tomu pomôžu, ak budete statoční. Najhoršie je začať a nevšímať si to, čo nás odvádza od pozornosti.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2015 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT