img
Horoskop na 22.08.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Slnko vám ešte dnes žiari na dom potešenia. Zajtra ráno vstúpi do domu zdravia a práce. Venuša ešte ostáva v dome potešenia, zvládate aj náročné veci, a to hravou formou. Kúpte partnerovi niečo pekné. Veď vy viete najlepšie, čo má rád! Počúvajte častejšie vedome, čo vám hovorí. Často sú to veci len v náznakoch, ale o to viac treba načúvať druhému, a pritom i hlasu srdca! Je to základ dlhodobého spolunažívania.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Máte veľa darov, ktoré ste dostali do vienka, a možno ich ani nevyužívate. Skúšaní môžete byť aj rôznymi lekciami či pokušeniami o výstrednosť, povýšenosť, preceňovanie svojich síl a dokonca nezákonnosťou. Jupiter je totiž v kvadráte na vaše znamenie, takže aspoň jednu spomínanú záležitosť môžete pocítiť aj na svojej koži. Pri vedomí, že je aj Venuša, vaša vládkyňa nepríjemne aspektovaná, dajte si naozaj pozor.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Máte chuť sa zabávať, nevyhýbate sa cestám po okolí a stretnutiam so súrodencami, či blízkymi ľuďmi. Čo vás asi trápi, sú zmeny v práci. Ste v tomto asi trochu konzervatívni. Nemusíte však meniť miesto! Stačí, ak budete pristupovať k práci inak. Kurz asertívneho správania vám nezaškodí, alebo si kúpte o tejto problematike knihu. Je jedno, na ktorej strane stojíte, či ste utiahnutí alebo máte sklony k agresivite. Najlepšia je ...
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Luna vás aktivizuje, aby ste začali niečo so sebou robiť. Veru, kto sa dlhšie pozoruje a vníma Mesiac ako prechádza jednotlivými znameniami, vidí v tom zákonitosti. Vie sa potom v rôznych fázach Luny aj dobre orientovať a nič ho veľmi nepríjemne neprekvapí. V tomto období, keď už zajtra bude Slnko v Panne, by ste sa mohli viac venovať svojim priateľom a lásku brať aj trochu duchovnejšie ako doteraz.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Nabrali ste zo Slnka dosť síl a dnes neskoro večer k vám vstupuje Luna. Večer si pustite nejaký dobrý film. Zamyslite sa aj nad vašimi financiami ako by ste ich navýšili, ale aj hodnotami života, na ktorých budete nasledujúci mesiac viac rozmýšľať. Pre mnohých, ktorí počas týždňa pracovali začína zaslúžený víkend, kedy by sme sa nemali nudiť, ale ísť za kultúrou. Luna vo vašom znamení ju bude viacej podporovať.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Nezaškodí sa chvíľami utiahnuť do samoty. Slnko v horoskope človeka stelesňuje jeho samého, aký je a čo vôbec od života očakáva. Máme sa naučiť vychádzať s okolím, chápať ho ako súčasť spoločenstva. Potrebujeme bytostne vzťahy, aby sme sa to naučili. Váš čas, aby ste začali niečo po novom pomaly prichádza. Dnes pouvažujte čo ste robili počas roka a na základe toho si urobte plány do nového návratu Slnka.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Buďte opatrní, ako budete dnes vystupovať v zamestnaní. Ak máte dovolenku, dajte si pozor na autoritatívne ženy, alebo vôbec na to, aby ste vy sami tak nekonali. Neskoro večer vstúpi Mesiac do vášho domu priateľov, čo je dobrý aspekt na tento víkend, ak si potrebujete s nimi porozprávať o svojich pocitoch. Slnko vám vstúpi zajtra do vášho domu podvedomia, potom asi budete viac vyhľadávať tichú spoločnosť.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Zamerajte sa dnes hlavne na súvislosti s priateľmi a spoločnými činnosťami v blízkom okolí. Nemajte však príliš veľké očakávania a ideály. Zažili by ste možno malé sklamania. Pri bdelom vcítení, sa však budete vedieť zariadiť správne. Luna je ešte po celý deň v priaznivom postavení voči vám, lebo je a až do neskorého večera v Rakovi. Spolu so sextilom Merkúra na vaše znamenie môžete čakať aj nejaké potešujúce správy.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Máte viacero planét v dome filozofie a ďalekých ciest. Dnes sa vám nepatrí sedieť niekde v kútiku, ale vyraziť za dobrodružstvom, poznaním a exotikou. Ak ste už po dovolenke, nezabudnite aj tak denne oddychovať. Do čoho sa dnes pustíte, malo by vám ísť od ruky. Môžete spojiť duchovnú prácu na sebe spolu so zábavou! Luna bude počas dňa v Rakovi, neskôr vstúpi do Leva, núka vám teda pekný večer!
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Za zmienku stojí fakt, že mnohokrát má viac peňazí ten, ktorý sa vie v práci ozvať. Tu sa nechajte viesť skúsenosťami a okolnosťami, ktoré máte z minulosti. Ak ste šéfom vy, nezabúdajte na to, že aj vy ste voľakedy začínali! Merkúr je k vám priaznivo naklonený, pošepká ako na to, aby bol aj vlk sýty i ovca celá. Po práci nezanedbávajte rodinný a partnerský život. Vybehnite na bicykle alebo na kúpalisko.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Nemusíte hneď cestovať za hranice, ale skúste sa nebrániť novým myšlienkam a cudzincom. V láske ste skúšaní, preto si dajte pozor, aby ste na svojho partnera v náhlivosti nevybuchli, či nedajbože nepoužili vulgárne slová. Ak je váš partner jemnocitný, asi by vám to len tak rýchlo neodpustil. Opozičné postavenie Venuše radšej použite na lepšie spoznávanie sa navzájom, aby ste boli jeden druhému doplnkom a nie opozíciou.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Ak ste voľní, skúste nadviazať známosť aj prostredníctvom internetu. Ak sa stretnete prvýkrát spolu na neutrálnej pôde, napríklad vo veľkom obchodnom centre, nemôže sa vám nič zlé stať. No viete ako sa vraví: Kto sa bojí, nech nejde do lesa. Ak nemáte starosti so samotou, venujte sa tvorbe a krátkym cestám za malebnými krásami našej krajiny. Nakoniec, človek nikdy nevie, kde ho postretne šťastie!
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. Created by ActivIT