img
Horoskop na 03.09.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Naplánujte si dnes pri kávičke niečo pekné na večer. Ak sa má človek na čo tešiť, aj šichta mu skorej ubehne. Zachovajte v ďalších dvoch dňoch rozvahu a diplomaciu, ak vás bude chcieť v práci niekto z kolegov vytočiť. Pohyb Mesiaca bude tomu nasvedčovať. Dobrá správa, potom nasleduje víkend, ktorý by mal byť pre vás celkom príjemný. Nezabudnite však do svojho programu zaradiť aj partnera.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Pragmaticky založené znamenie zakrýva svoje emócie často ráznosťou alebo uzatváraním sa do seba. Hlavne, ak ste v minulosti nepochodili, keď ste sa chceli presadiť. Negatívnych energií je bohužiaľ okolo nás ešte stále dosť. Naplánujte si dnes po práci nejakú príjemnú činnosť, ktorá vás rozptýli. Za zmienku stojí návšteva divadla či koncertu. Podporí vás v tom aj Slnko v Panne, ktoré tam bude až do jesene.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Kolegyňa vás môže prekvapiť svojou nervozitou. Nekritizujte ju, radšej ju vypočujte, nemá asi dobrý deň. Blíženci, ktorí ešte študujú, si majú dať pozor na to, aby neprišli do konfliktu s vyučujúcim. Vžite sa do jeho situácie. Aj keď má tiež svoje dni či problémy ako človek, musí sa postaviť pred celú triedu, ktorú treba občas krotiť ako stádo divých šeliem. Je nový školský rok, dajte si záväzok, že budete pokojnejší.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Máte toľko sily v sebe a veľa tvorivej energie, tak prečo sami sebe škodíte tým, že chcete naraz všetko stihnúť a ešte robiť právnika medzi vašimi blízkymi? Kedy ste si len tak večer poležali alebo robili len to, čo ste chceli? Ak máte deti, zahrajte sa s nimi tak, ako ste sa hrali vy sami v detstve. Určite to ocenia. Učenia teraz ešte veľa nemajú a chystať si veci do školy môže byť tiež príjemné, lebo je všetko nové a čerstvé!
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Keď je Luna v Strelcovi, je celkom vhodný deň na rozšírenie si svojich vedomostí a vôbec vnímania sveta. Tieto vlastnosti sa majú budovať vždy, ako sa starostlivo obrába záhradka, aby mala svoju bohatú úrodu. Intenzívne prežívajte okamihy života, prekyprite svoje učenie tvorbou, fantáziou a trpezlivosťou. Vyplatí sa vám to. Nečakajte, že vás bude niekto hnať do učenia, ak práve nie ste pod vedením učiteľov, ktorým na vás záleží.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Zavrite sa do svojej kancelárie a dokončite to, čo ste plánovali. Pokojný večer vám stojí za to, aby ste sa vedome premohli a nevrhli medzi kolegov s kritickými poznámkami. Ak sa už tak stane, dajte si aspoň pozor na to, aby ste nemuseli mať za každú cenu posledné slovo. V negatívnom zmysle vás v tom podporí aj kvadrát Luny v Strelcovi, ktorý takto pôsobí na vaše znamenie. No aspoň sa máme na čo vyhovoriť!
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy majú radi spoločnosť, kedy sa nenudia a harmonické prostredie, vtedy rozkvitajú. Je to jedno, či máte dnes pracovný deň alebo voľno. Na pracovisku dobre padne každému, ak uvidí vľúdnu tvár s úsmevom a milým slovom. Doma ani nehovorím. Vy to dokážete práve dnes, ak budete veľmi chcieť. Luna je všeobecne vo vašom dome ciest i komunikácie a jej patrón Merkúr je už u vás. Prajem príjemný deň a veľa chuti do plánovania ...
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Vážte si to, čo máte. Ste inak vážne a spoľahlivé osobnosti, ale ak sa človek ponáhľa za prácou alebo obchodmi, tak sa často nespoznáva sám, ako dokáže riskovať. Upozornenie platí dlhodobejšie, lebo planéta Mars, ktorá je vo vašom znamení je pod negatívnym vplyvom kvadrátu Jupitera, ktorý ako vieme je dosť expanzívny. Či podľahnete, je to len na vašej slobodnej vôli a chceniu byť opatrným a zodpovedným.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Mesiac je u vás a Slnko v Panne, čo je pre vás dosť náročné, aby ste si sami sebe dobre rozumeli a boli pokojní. Výhrady voči svojmu partnerovi si najprv poriadne premyslite a až potom ich vyrieknite. Neskôr by vás to mohlo mrzieť. V behu pracovných dní, nie je dobre robiť veľké rozhodnutia v súkromnej oblasti. Nechajte si ich na voľný čas. Kaša sa aj tak nemá jesť za horúca, treba ju nechať vychladnúť.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Budete sa asi chcieť zapojiť do určitého študijného plánu, čo je veľmi vhodné. Snívajte a konajte priam s detskou radosťou a rozdávajte optimizmus všade okolo seba. Ľudia to potrebujú ako soľ. Prekvapte ich a dokážte, že Kozorožec nie je žiaden suchár, ale čím je starší, tým je veselší a šarmantnejší. Prečo? Lebo pochopil, o čom je tento život. Nie je len o peniazoch, ale hlavne o radosti a láske.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Merkúr je už vo Váhach, čo je pre vás celkom príjemné. Komunikácia je u väčšiny ľudí v poriadku, horšie je to s počúvaním. Neberte to však osobne. Všetko záleží od jedinca a jeho pohľadu na svet. Spisovateľ Antoine de Saint Exupéry píše krásne o pozeraní a počúvaní srdcom, a to v príbehu o líške. Mnohí ho poznáte z povinného čítania. Ak nie, možno je to námet na váš dnešný večerný program.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Taktiež u vás, podobne ako u Blížencov, budú dnes na pretrase vzťahy. Študujte tradície, ktoré máte vo vašej rodine a v rodine partnera. Niekedy naozaj platí ľudová múdrosť: Aká matka, taká Katka, aký otec, taký syn. Možno sa vám podarí posunúť tradície smerom k lepšiemu. Vo veciach lásky majú rozhodovať iba dvaja. Komunikujte medzi sebou s citom a nezabúdajte na váš cieľ: spokojné a plodné partnerstvo.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. Created by ActivIT