img
Horoskop na 20.12.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Dnešnú sobotu dostanete návrh, za ktorý sa oplatí zabojovať. V decembri vás čaká aj veľmi aktívne sexuálne obdobie. Pamätajte si však, že sex nie je všetko. Ešte stále sa veľa planét nachádza v hornej polovici zverokruhu, čo je i pre vás pozitívne. Vaša vládnuca planéta sa bude nachádzať vo vašom 10. astrologickom dome sociálneho postavenia a kariéry až do 26.decembra. Zdravie a energia sa zlepšia.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Dnešnú sobotu, čiže 20. decembra vytvorí vaša planéta Venuša kvadratúru s Uránom v znamení Barana. Vytvorí to veľkú a nečakanú hádavosť za maličkosti. I vianočné darčeky sa môžu stať predmetom sporu. Ženská, ale aj ľudská márnivosť môže pokaziť dnešný deň. Je potrebná mimoriadna opatrnosť v medziľudských vzťahoch. Stúpne totiž aj riziko stretnutia sa s podvodníkmi a ich lákavými ponukami.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Otvorte oči a snažte sa zhlboka dýchať príjemnú atmosféru. Slnko opustí váš 7. astrologický dom, dom partnerstva až zajtra, 21. decembra, ale Merkúr, vaša vládnuca planéta a Venuša sú v tomto dome už od 16.decembra, takže vás čaká príjemný a aktívny zvyšok decembra, hlavne čo sa týka lásky a všetkého s ňou spojeného. Toto postavenie planét bude veľmi pozitívne. Pocítite dôsledky zmien, o ktoré ste sa sami pričinili.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Mesiac včera v noci vstúpil do znamenia Strelca o 22.55 hod. a je v konjunkcii so Saturnom a v kvadráte s Jupiterom. Vládca znamenia Strelca, v ktorom je i dnešná energia Luny, je Jupiter nachádzajúci sa v ohnivom živle a vplýva na cestovanie, poznávanie a dobrodružstvo. Ešte aj dnes cítite dôsledky napätia v zamestnaní. Mali by ste sa snažiť rozšíriť okruh svojich známych o zaujímavých ľudí, ktorí vás budú v mnohom inšpirovať.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Mesiac ubúda. Planetárna konštelácia sa snaží uhladiť spory. V dobrej nálade nesľubuje modré z neba. Čo sa týka financií, chce to trpezlivosť. Nepríjemnostiam môžete predísť iba tak, ak nebudete preceňovať reči ľudí a budete pokojne reagovať na ich prípadné provokácie. Slnko je v znamení Strelca a je v konjunkcii s Merkúrom, ktorý je tiež v Strelcovi a obe planéty sú v trigóne s Jupiterom vo vašom znamení Leva.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Časová tieseň je jedným z najhorších faktorov v tomto predvianočnom čase. Nenechávate život len tak bežať. Nemyslite negatívne, lebo v tomto období máte tú schopnosť, že do seba nasajete všetky energie, s ktorými prídete do styku. V citových otázkach možno zaváhate. Výsledok vašej práce je pre vašu spokojnosť veľmi dôležitý. Ak viete, kam svojou prácou smerujete, máte pocit zadosťučinenia.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Dnešnú sobotu, čiže 20. decembra, vytvorí vaša planéta Venuša kvadratúru s Uránom v znamení Barana. Vrtošivosť, i týmto vplyvom môže byť veľmi zosilnená. Najlepším riešením, ako odstrániť podráždenosť, je práca spojená s fyzickou námahou. Chcete byť obletovaní. Ste, žiaľ nie takými ľuďmi, o ktorých by ste až tak veľmi stáli. Nekupujte to, čo sa vám páči na prvý pohľad. Buďte však opatrní pri utrácaní, držte sa ...
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Dnešnú sobotu sa môžete úspešne venovať aktivitám, súvisiacim s rodinou a domácnosťou. Navštívte rodičov, ak nebývajú s vami, potešia sa. Nie je práve vhodné príliš často sa vracať do minulosti a žiť len zo spomienok. Inšpiráciu sa snažte využiť na udržiavanie rovnováhy a minimalizovanie extrémnych reakcií. Lezú vám na nervy povrchné typy ľudí, ktoré si vás vyhľadávajú, aby od vás pričasto niečo chceli.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Problémy prestanú byť neriešiteľné a nájdete dosť síl v sebe, aby ste im dokázali čeliť. Náhoda vám pomôže presvedčiť partnera o svojich názoroch. Dnešnú sobotu vám niekto pripomenie dlh z minulosti. S peniazmi to vyzerá veľmi dobre v decembri. Hlavne do 21. decembra pokiaľ je vaša energia financií a Luna v znamení Strelca. Upravte svoju životosprávu a hneď sa budete lepšie cítiť.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Mesiac včera v noci vstúpil do znamenia Strelca a je v konjunkcii s vaším Saturnom a v kvadráte s Jupiterom. Môže to vo vás vyvolať rôzne citové rozpoloženie. Vaši rodinní príslušníci potrebujú viac vašej priazne a nehy. Pozerajte sa na veci v širších súvislostiach. Strážili ste si financie a dobre ste robili. Na rozdiel od ostatných, ktoré trápia dlhy, máte pokojné spanie a do budúcnosti hľadíte bez väčších obáv.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
V týchto dňoch sa vám pravdepodobne ozvú nejakí starí známi a vy by ste ich mali vypočuť. Vec, ktorá sa vám doteraz zdala problematická, sa ukazuje ako riešiteľná. Budete mať dobrú rétoriku a vyjednávači talent. Vaše vnímanie lásky preorientujete na praktickú a komunikačnú úroveň. So ženami však dnes veľmi opatrne. Planéta Venuša ich provokuje k vrtochom. Ametyst podporuje jasné myslenie.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Dnešnú sobotu budete mať dojem, že nechápete niekoho z rodiny. To je aj vplyv kvadratúry Venuše s planétou Urán. Nečakané zmeny nálad a požiadaviek, zvlášť žien, budú pre vás dosť nepríjemné. Práve teraz sa aj vy môžete niečomu priučiť. Objavte čaro trochu iného prístupu k ľuďom. Netrápte sa nad svojim životom a neporovnávajte ho s inými. Každý človek a následne preto aj každý život, je iný. Nepoznáte pozadie.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT