img
Horoskop na 25.10.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Dnešnú sobotu už mnohí pôjdu upravovať hroby. Urán sa usadil v znamení Barana a bude tam ešte dlho. Urán je múdry a búrlivý. Mars je ohnivý a dominantný. Prináša vám to aj obrovský posun v nových objavoch. Fajčenie zhoršuje aj okysličovanie krvi. A kyslík je spolu s rýchlymi cukrami najdôležitejším palivom pre mozog. Je otázkou času, kedy mozog zle zareaguje a zníži svoju funkčnosť.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Súčasná konštelácia planét praje seniorom, a preto sa im viac venujte. Október je mesiac úcty k starším. Dožeňte úctu, ktorú ste nestihli aspoň vašou trpezlivosťou k nim. Pre všetkých, no hlavne pre vás, to bude poučné. Vrodená schopnosť zhromažďovať majetok vám pomáha vytvárať si krajšiu perspektívu. Kvadratúra Mesiaca s Jupiterom zníži schopnosť rozumového uvažovania, preto to vynahraďte citmi.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Mnohí dnešnú sobotu pôjdete na vzdialené miesta upravovať hroby zomretých príbuzných. V tomto víkendovom čase je ideálny čas aj na vytriedenie nepotrebných vecí, ale aj spomienok. Viete meniť a prispôsobovať argumenty v rozhovoroch vo svoj prospech. Pre správne trávenie je pre vás dôležitý dostatok vlákniny a výdatný pitný režim. Pred spaním si dajte upokojujúci banán.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Kvadratúra vášho Mesiaca s planétou Jupiter dnešnú sobotu zníži schopnosť reakcií rozumu. Nenechajte sa preto oslabiť citmi a pocitmi, ale ani nostalgickými spomienkami na zomretých príbuzných. Čím viac dokážete spoznať svoje vnútro, tým viac dokážete pomôcť iným. Vaše reakcie sú veľmi individuálne, závisia od vášho zdravotného stavu, i duševného rozpoloženia. Ak kupujete drahé veci, dávajte si pozor na podvodníkov.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Lichotí vám každá pochvala. Dnešné energie Škorpióna vás potrápia. Náhla myšlienka môže byť síce úspešne realizovaná, ale pozor na zbytočné investície, ktoré sa vám nemusia vrátiť. Možno vás chytí túžba doriešiť si dávno stratené možnosti, priateľov a mŕtvych. Z nepredvídateľných situácii môžete dnes i zajtra vyťažiť len málo. Dožičte si i dnešnú sobotu dosť príjemného pohybu.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Mimozmyslové vnímanie umožňuje vnímať veci okolo vás cez vibrácie a farby. Ak budete riešiť problémy, nekonajte nasilu a pri odhaľovaní tajomstiev sa riaďte intuíciou. Nebojte sa svojim voľnočasovým aktivitám venovať dnešnú sobotu viac času. Mesiac je v konjunkcii so Saturnom. Budete mať, i preto, i nostalgické spomienky na vašich mŕtvych, zvlášť ak pôjdete upravovať ich hroby.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Planéta Saturn v Škorpiónovi stále všetkým ovplyvňuje financie, vzťah aj bývanie. Budú to témy na riešenie nielen dnes, ale aj do ďalších mesiacov tohto roka. Aby ste dostali partnera alebo partnerku tam, kam by ste si priali, budete musieť dnešnú sobotu vyvinúť veľmi skúsenou taktiku psychologického manévrovanie. Buďte aj poddajnejší. Nikotín, hoci je aj v malých dávkach, stimuluje mozog a vo vyšších dávkach ho utlmuje.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Dnešnú sobotu budete citlivejší, aj preto, že energia spomienok na mŕtvych a úprava ich hrobov je všadeprítomná. Ak nenájdete mier vo svojom srdci, nenájdete ho nikde inde na zemi. Pracujte so svojím podvedomím, možno sa tak vyhnete nezvyčajnému konaniu. Zdravie vám ohrozujú neurotické ochorenia žalúdka, zažívacie a menštruačné poruchy, chronické ochorenia, či anémia.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Kde bude dnešnú sobotu najviac ľudí, na cintorínoch, tam by ste nemali chýbať ani vy. Deň narodenia ovplyvní základné psychické i fyzické vlastnosti a hlavné znaky priebehu života. Ak na jednej strane dnešnú sobotu stratíte niekoho priazeň, na tej druhej spoznáte skvelú osobnosť, ktorá vám pomôže. Najlepší spôsob ako prebudiť v človeku dobro je, že s ním budete zaobchádzať ako s dobrým.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Vyžaruje z vás istota a suverénnosť. Mnohí pôjdete už dnešnú sobotu upravovať hroby svojich blízkych. Skúste sa dnes zastaviť, viac spomínať na ľudí, ktorí vám pomohli byť tam, kde teraz ste. Aj keď sa trebárs sami cítite slobodní a na druhých celkom nezávislí, opak je pravdou. Ak sa budete udržiavať v dobrej fyzickej i psychickej kondícii, bude váš organizmus vedieť reagovať pružnejšie.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Pre druhých ostávate tajomnou a večnou hádankou. Je ťažké sa vo vás vyznať. Energie víkendu, mŕtvych i Luny v znamení Škorpióna vás budú znervózňovať. Aj dnešná kvadratúra Mesiaca s vaším Jupiterom prináša aj márnotratnosť a zosilnené emócie. Dnešná konštelácia viac praje seniorom. Preto sa im, vy mladší, viac venujte, budú precitlivejší. Každý útok je zároveň aj volaním o pomoc. Dôjde k výdavkom, ktorým sa nebudete ...
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Máte dnes tendenciu aj svojhlavo nakupovať veci, ktoré neskôr budete i tak rozdávať. I takto na vás môže pôsobiť kvadratúra Mesiaca s Jupiterom. Budete svojhlaví, ale to môže byť len podvedomá reakcia na energie dnešnej soboty, z ktorej cítiť starostlivosť o hroby zosnulých príbuzných. Nepreháňajte to preto ani s pijatikou alebo s cigaretami, radšej konzumujte vitamíny z jesennej zeleniny a ovocia.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT