img
Horoskop na 04.03.2015
Baran
Baran
Baran
Baran
Dnešné pôsobenie Mesiaca, ktorý najviac vplýva na denný všeobecný výklad, je najprv o vnímaní srdcom. Poobede sa treba postaviť pevnými nohami na zem. Zemská Panna, v ktorej už bude Luna, sa sústreďuje na detaily. Všetkým nám odkazuje, že život je o prežívaní drobných maličkostí, s ktorých sa vlastne skladá celý život. Ak sme spokojní v drobnostiach, vieme robiť aj veľké veci, o ktoré vám možno teraz ide.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Dobrá nálada, ktorou treba aspoň občas obšťastňovať aj druhých, môže mať pokračovanie aj ďalšie dva dni. Trochu humornejšieho filozofovania nad bežnými vecami spestrí ovzdušie i na pracovisku. Pozor však, aby ste neboli ako veľká voda. Držte sa tých, ktorí sú vaša krvná skupina. Vy nemáte radi kritiku, preto druhých nekritizujte ani zo žartu! Vrátili by vám to, a to práve vtedy, keď by ste to nečakali.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Luna už dnes poobede vchádza do Panny, čo je pre vás nepríjemnejšie. Obe znamenia ste komunikatívne, ale zaujímajú vás odlišné veci. Ak ste akurát v práci, vedzte, že vaši kolegovia majú právo na svoj názor, aj keby ten váš bol najlepší pre vašu firmu. Dávajte si pozor hlavne na už spomínané Panny, Ryby a Strelcov s ktorými tvoríte kríž vo zverokruhu. Ak sa navzájom pochopíte, môžete dokázať spolu veľa.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Niekto šťastie ráta na peniaze, iný viac uznáva duchovné hodnoty. Záleží na človeku a jeho úrovni vnímania sveta. Ak máte s tým doma problém, skúste kompromis. Slnko máte priaznivo postavené, preto by nemal byť problém u vás ustúpiť. Veď nakoniec sa pravda aj tak ukáže. Ak by ste ju nemali, aspoň sa nebudete hanbiť, pokiaľ teraz zachováte diplomatické jednanie. Večer by ste mali mať ale celkom príjemný.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Na povrch môže vyjsť nejaký z vašich komplexov. Máme ich každý. Kto vraví, že nie, nechce ich vidieť. Vtedy môžu vzniknúť problémy v práci i v súkromí. Zamyslite sa nad tým, či svojim postojom a správaním netrápite vašich blízkych. Luna je od poobedia vo vašom druhom dome, čiže dome peňazí, ale aj všeobecných hodnôt. Štartujte preto vedome nasledujúce dni priaznivo, aj keď máte obchodníka Merkúra v opozícii.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
V dňoch pôsobenia Luny vo vašom znamení, dostávate tú vzácnu striebornú mesačnú niť, ktorá vás povzbudí emocionálne. Zúročte to tak po vašom! Využite vašu silu, ktorú dostávate aj od vášho patróna Merkúra, a to pre blaho všetkých. Nech vám v tom pomôže afirmácia: Úprimne prajem sebe i všetkým ostatným len to najlepšie! Nezabúdajte však na vnútorný úsmev a nehu k ľuďom okolo!
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Dnes sa budete asi chcieť s dôvernou osobou vážnejšie porozprávať o tom, čo vás trápi. Nikde sa však neponáhľajte, nerobte rýchle rozhodnutia. Dobre viete, že občas máte aj vy k tomu dispozície. Dnešná už odpoludňajšia Luna v Panne nás učí trpezlivosti, precíznej práci na detailoch a spoľahlivosti. Nebolo by zlé sa utiahnuť na chvíľu do samoty a dumať, ako ďalej. Teraz sú pre vás dôležité niektoré záležitosti v práci a ...
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Zamyslite sa, čo je pre vás teraz najviac podstatné a dôležité. Nakoľko využívate svoj čas, svoje talenty a schopnosti? Viete štedro rozdávať to, čo ste sa naučili, alebo si to nechávate len pre seba? Ľudová múdrosť hovorí, že ak dáš, aj dostaneš. Pridávam, že treba dávať úprimne, od srdca. Kto zažil úprimnú radosť z dávania, bude v tejto milej činnosti určite pokračovať aj na budúce.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Mesiac v Panne je pre vás prísnym a kritickým učiteľom. Učí nás vedieť sa sústrediť na detaily a postaviť sa pevnými nohami na zem. Je už na vás, či sa dáte dnešnými pocitmi tvarovať, a tým sa učiť niečo nové aj o sebe, alebo si ukryjete hlavu do piesku ako pštros. Je to pohodlnejšie a príjemnejšie, ale tak sa ďalej nepohnete. Ak teda chcete postúpiť ďalej, neurážajte sa, ak vám niečo vytknú, ale poďakujte.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Luna odíde z Leva do Panny, čo je pre vás vynikajúce. Dnes si budete možno chcieť porozprávať s priateľmi na tému, ktorá sa bude týkať duchovnejších vecí, ale zároveň pekne pristanete na zemi. Tak to má byť. Ak sú vaše ciele reálne, vaša pozícia medzi ľuďmi sa upevní a vy začnete systematicky zhmotňovať svoje sny na skutočnosť. Iste viete, že mnohé veci sa daria len v tíme, preto neodmietajte pomoc priateľov, ktorí vám chcú ...
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Ľudia vášho razenia vedia intenzívne prežívať prítomnosť, len si netreba idealizovať budúcnosť. Radšej sa v dobrom nechajte prekvapiť, než si nasadzovať príliš ružové okuliare. Vám to však väčšinou nehrozí. Máte dvoch rozdielnych vládcov: planétu Urán, ale i prísneho Saturna, ktorý vás nasmeruje na triezvy pohľad na svet. Ráno je ešte pre vás kritické, poobede by ste sa mali upokojiť. Večer vám dobre padne chvíľa v dvojici.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Priaznivé obdobie vplyvu Slnka u vás, vám od dnes poobedia môže trocha narušiť opozícia Luny v Panne. Ak ste v minulosti niečo nepríjemnejšie riešili, a pritom máte pocit, že ste mierne zlyhali, poučili ste sa? Niektoré veci sa totiž nedajú vziať späť. Venujte sa aj svojej domácnosti a hlavne svojmu milovanému, na ktorého pre návaly práce zabúdate. Luna svojim prísnym zrakom svieti práve najviac na dom partnerstva.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2015 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT