img
Horoskop na 28.11.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Hektický život a pitie veľkého množstva kávy vám nemusí prospievať. Ak máte radi kávu pre jej chuť, alebo je to pre vás zvyk či rituál, skúste pre zmenu bezkofeínovú kávu. Večer si zacvičte pár cvikov na nohy a hlavne chodidlá. Pridajte meditatívnu hudbu. Naplánujte si aspoň občas dobrý spánok, kedy pôjdete spať dve hodinky pred polnocou. Ráno potom bez problémov vhupnete do vášho denného kolotoča.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Hodinu pred polnocou vstúpi Mesiac do znamenia Rýb, čo je pre vás lepšie ako vo Vodnárovi, kde bude dovtedy. Doprajte si dobré jedlo, ale nech je ľahšie stráviteľné. Ak máte chuť na alkohol, skúste to nepreháňať. Urobili by ste možno bez rozmyslu veci, ktoré by vás neskôr mrzeli. Venujte sa radšej vašim doma. Pri dobrom a voňavom čaji sa môžete porozprávať o tom, ako by ste chceli tráviť Vianoce tento rok.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Luna vo Vodnárovi vám zjemňuje pôsobenie Slnka v Strelcovi, s ktorým ste v opozičnom spojení. Zamerajte sa teraz dlhodobejšie na aktivity, ktoré sú pokojnejšie a zbytočne neriskujte, a to hlavne tam, kde nie ste celkom pevní. Trochu vás možno budú rozčuľovať ľudia, ktorí inak zmýšľajú ako vy. Vypite si dnes svoju šálku kávy s tými, ktorí sú vám sympatickí. Ak bude niekto ohovárať, zdržte sa komentára.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Luna vo Vodnárovi zodpovedá za nohy. Ak si napríklad niekto zraní nohu v chodidle, môže ho to nabádať k tomu, aby sa zamyslel nad tým, či ide po správnej ceste života. Aj vy sa nebojte pravdy a pozrite smelo do očí tomu, čo neradi robíte. Nie je náhodou čas uberať sa už iným smerom? Život je predovšetkým pohyb. Večer si zacvičte cviky na chodidlá. Ak máte radi masáž nôh, doprajte si ju navzájom s vaším partnerom.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Saturn je ešte v Škorpiónovi, ktorý s vašim znamením tvorí kvadratický uhol. Je v ňom aj rýchla planéta Merkúr. Dávajte si pozor na obchody i na záležitosti, ktoré ste robili nedôsledne. Moderná astrológia však nestraší kvadrátmi, ale upozorňuje na ich dôležitosť. Sú to výzvy, ktoré ak ste v minulosti nevnímali, teraz ich cítite a ste nútení ich riešiť. Nerepcite na osud, ale riešte nevyriešené.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Určité veci z vášho súkromia môžete mať na dosah ruky a môžete to riešiť úspešnejšie. Možno vám dobre poradí váš dôverný priateľ. Bude však potrebné zapojiť pevnú vôľu a byť trpezlivým. Priebeh dňa je vo vzdušnom naladení Luny vo Vodnárovi, a to je pre vás krásny aspekt. Treba ho využiť na zharmonizovanie seba i okolia. Od neskorého večera bude už Mesiac v Rybách. Nepodľahnite v nasledujúcich dňoch jeho napätému ...
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Byť verným sebe a pritom neubližovať ostatným. Je to v dnešnej dravej dobe ťažké, ale ide to. Zamyslite sa, či ste v poslednej dobe nepopierali niekoho, alebo si ho dokonca prestali vážiť len preto, že sa snažil byť vašim lojálnym priateľom. Často si totiž nevážime práve tých, ktorí sú nám oddaní. Pokiaľ žijete obaja, dá sa to napraviť, hoci ten povestný malý uzlík medzi vami už ostane.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Plány, ktoré ste si dali na tento rok, bude načim skontrolovať. Držte sa v pokoji, postupnou a systematickou prácou to dokončíte. Luna je ešte dnes vo Vodnárovi, s ktorým tvoríte povestný kvadrát, tak si dnes oddýchnite od veľkého ruchu ak sa to dá. Od zajtra sa pustite optimisticky do činností, v ktorých ste zaostali. Povzbudením je pre vás priaznivé vyžarovanie Slnka v Strelcovi i Luny, ktorá už bude v spriaznených Rybách.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Dnešný deň si môžete naplánovať štúdium noriem, alebo vecí, ktoré ste už tak dlho odkladali. Máte dosť energie prameniacej zo Slnka, ktoré sa už šplhá k vrcholu vášho znamenia. Skúste doviesť každú prácu až do konca. Ak sa vám však niečo nedarí, možno by ste sa mali zamyslieť, či by ste nemali s touto záležitosťou začať nanovo. Radšej teraz, kým nie je úplne neskoro. Poraďte sa pritom s odborníkom na danú oblasť.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Sme zodpovední za budúce generácie, pretože sme prapredkami budúcnosti. Naši pravnuci budú nosiť aj naše gény. To, čo dnes urobíme, bude ovplyvňovať najmenej sedem generácií dopredu. Je to sila a zodpovednosť. Každodenné myšlienky a následne činy sú preto veľmi dôležité. Snažte sa ich spravodlivo ovplyvňovať tak, aby ste sa nikdy nemuseli za seba hanbiť. Za svoje nerozvážne činy sa však netrestajte, skúste ich však napraviť.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Všeobecne vzaté, Luna je vo vašom prvom dome, ktorý nazývame aj domom osobnosti. Skúste si zistiť, čo si prajete na sebe zlepšiť. Často si chceme len vylepšovať svoj imidž, ale to čo sme, vyžarujeme i von. Hovorí sa, že čím je človek starší, tým viac na jeho tvári vidno, akým je človekom. Prezrite si zopár fotiek, na ktorých vám vidieť tvár. Vyžarujete milotu alebo sa mračíte? Ako by ste chceli, aby sa správali ľudia k vám?
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Vaše malé mesačné narodeniny začínajú dnes neskoro večer, kedy už bude Luna vo vašom znamení. Vyhadzujte zbytočné veci z hlavy i z bytu. Skúste hľadať veci, ktoré ste stratili, možno ich nájdete, práve preto, že ste vyhodili tie zbytočné! Je dobré si zapisovať svoje pocity, a to počas celého mesiaca. Cez dlhé studené večery je niekedy na to viac času. Sme súčasťou prírody, preto ak sa vám žiada viacej oddychovať, tak si to ...
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT