img
Horoskop na 31.10.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Vzduch Luny vo Vodnárovi sa s vašim znamením dobre znáša. Je posledný deň v mesiaci a veľa ľudí oslavuje tento sviatok Halloween. Pridajte sa aj vy. Nehľadajte zbytočné problémy v detailoch z minulosti, ale skúste na svet pozerať z prítomnosti. Ak sa viac chcete venovať nostalgickej spomienke na zosnulých, prosím. Vaši milovaní sa však nebudú hnevať, ak sa rozveselíte spievaním či inou umeleckou činnosťou.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Jedna veta, ktorá je nepremyslená, sa nielenže nedá vziať späť, ale môže vám rozbiť vaše plány. Buďte preto v pokoji a choďte na vec systematicky. Až do zajtra večera budú pre vás náročnejšie chvíle, lebo je Mesiac vo Vodnárovi. Ak dodržíte vyššie uvedené rady, budete vnímať s poučením pôsobenie Slnka, ktorý je v Škorpiónovi. Držte sa teda rady, že čo vás nezabije, to vás posilní.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Ak ste citliví na hlavu, tak si ju chráňte čiapkou, hlavne v ranných i večerných hodinách. Vaše znamenie, ktoré je pod vládou Merkúra, má často problém, aby vôbec postálo na jednom mieste a občas zabúda na bežnú starostlivosť o svoje zdravie. Dnešný deň by ste mali prežiť v pohode. Luna je vo Vodnárovi, ktorý je za veselé a roztopašné vystrájanie, ktoré patrí k Halloweenu.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Dajte si pozor, aby ste pri vašich mnohých činnostiach nezabúdali na bezpečnosť a ochranu svojich vecí. Planéta Merkúr, okrem iného aj patrón zlodejov, sa mračí na vás od Váh. Skúste sa však aspoň na chvíľu zastaviť a vnímať krásu jesenných farieb. Ak sa ľudia naokolo veselia, pridajte sa k nim. Večer zapáľte sviečku so spomienkou na tých, ktorí už vedia ako je za tou bránou...
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Merkúr je v priateľských Váhach. Dariť by sa vám malo i v obchodnej činnosti. Pozor však ešte na styk s niektorými jedincami, ktorých veľmi nemusíte. Poznáte sa, niekedy podľahnete náladovosti, hlavne pod vplyvom Luny vo Vodnárovi sa vám to stáva častejšie, lebo tvorí s vami opozíciu. Do hĺbky a s kritikou komunikujte radšej len s tými, ktorých máte radi a oni poznajú váš, niekedy až priveľmi úprimný pohľad na život.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Mesiac je vo vašom dome zdravia. Ak cítite únavu, obmedzte varenú i suchú stravu. Energiu vám dodá živá strava. Konzumujte naklíčené semienka, ovocie a zeleninu. Nechajte si dostatočne dlhé pauzy medzi jedlami. Jedzte až pokým necítite hlad. Vhodná by bola masáž, a potom obľúbená činnosť, napríklad čítanie knihy. Nezabudnite, že veselosť patrí k dnešnému dňu, preto neodháňajte os seba tých, ktorí oslavujú Halloween.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Ak budete počuť slovné ocenenie od kolegov, oceňte to. Potrebujete, aby vás vo vašej práci uznal i váš partner? Nečakajte, že to zakaždým urobí, ak budete úspešní. Podľa rady múdrych skúste ho pochváliť vy ako prví a čakajte na reakciu. Vždy sa nájde niečo, čo sa dá oceniť a za čo povzbudiť toho druhého. Deň Lunou vo Vodnárovi vám praje. Občas treba zažartovať a poďakovať svojej polovičke, že to s vami vydrží.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Ak ste ešte nenaštartovali jesennú očistu, skúste dnes dodržiavať diétu, piť len ovocné šťavy alebo teplé bylinkové čaje. Pozor si dajte i na priedušky. V tomto období nebude vhodné, aby ste behali po vonku oblečení na ľahko. Máte priaznivé obdobie, ale treba vydržať kvadratické pôsobenie Luny vo Vodnárovi. Skúste sa rozveseliť aj napriek tomu, veď sa to dnes patrí. Zajtra bude zas podľa kalendára iná nôta...
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Luna vám bude priať, lebo je vo Vodnárovi, s ktorým sa vy celkom môžete. Rozprávajte si zážitky a podeľte sa i o smutnejšie chvíle, ktoré patria tiež k životu. Nepodľahnite však náladovosti. Zranili by ste svojich blízkych a neskôr by vás to mrzelo. Nezabúdajte na humor. Urobiť si zo seba žart, to chce dávku úprimnosti, ktorú ozajstní priatelia iste nezneužijú, ale ocenia. Pekného Halloweena teda milí Strelci!
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Telesnú schránku máme požičanú a vrátime ju späť Zemi. Na druhej strane, ak veríme, že smrťou nič nekončí, máme sa starať i o svoje duchovné bytie. Pouvažujte nad potrebami vášho fyzického tela. Dajte mu to, čo potrebuje, ale správajte sa k nemu ako ku chrámu, do ktorého ste vošli na pozvanie. Dôstojne aj podľa vkusu prežite dnešný deň. V prvom rade tak, aby ste nikomu neublížili.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Kvadrát Slnka v Škorpiónovi na si môže vypýtať svoju daň v podobe skúšky vzťahov v práci. Ak vás rozčuľujú aj domáci, jednoducho im povedzte, že potrebujete pochopenie. Uvedomte si, že začínate nový mesiac, lebo je Luna u vás. Nebuďte vzťahovační a skúste sa aj vy zabávať. Ste dušou kolektívu a často udávate tón zábavy. Vaša originalita by sa mala dnes prejaviť. Prekonajte sa a oslávte aj vy sviatok Halloween tak, aby ste boli ...
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Možno ste v posednom období zanedbávali partnera i deti. Jesenné večery majú svoje čaro. Urobte si dnes pekný večer, hoci aj bez televízie, len tak s čajom a sušeným či čerstvým ovocím. Kedy ste si naposledy prečítali niečo pekné z knihy? Ak sa chcete pridať k veselej spoločnosti, tak aspoň na chvíľu spomaľte a myslite na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Luna v dome podvedomia si žiada aj pár minút len pre seba.
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT