img
Horoskop na 23.11.2014
Baran
Baran
Baran
Baran
Budete mať taký pekný nedeľný pocit. Dnešné nedeľne energie majú tiež svoje čaro, ak ich rozoznáte, spoznáte a využijete. Do života sa vynorí náhoda. Náhody však neexistujú. Obyčajne sa nám všetkým vracia to, čo sme zasiali. Možno precitnete a čosi náhle pochopíte. Dnes je pre vás i všeobecne dobrý deň aj na začiatok získavania nových informácií, ktoré vám môžu priniesť úžitok.
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Je nedeľný deň. Je to priaznivé obdobie aj pre duchovné veci. Aj dnešnú studenú nedeľu je možná romantika pre tých, ktorí o ňu budú mať záujem. Zachovajte si sklony snívať, aj keď počasie na niektorých miestach veľmi romantické nie je. Vy si poväčšine vyberiete pre seba tú najhoršiu a najkomplikovanejšiu alternatívu. Ale prečo? Horský krištáľ podporuje rast a vitalitu všetkých buniek v tele.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Vaše chybičky dokážte napraviť. Musíte len v sebe nájsť potrebnú odvahu a snažiť sa všetko, čo sa vám na sebe nepáči, zmeniť. Buďte viac družnejší. Potlačia sa vám traumy z nevedomia. Ovládať svoje emócie je úlohou súčasnosti. Dnes sa vám nevynárajú sa aj sklony k pesimizmu a depresiám. Ak sa predsa len vyberiete von, je veľmi pravdepodobné, že sa stretnete s niekým, kto vás obohatí svojimi názormi.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Kedy si už oddýchnete, keď nie v nedeľu poobede. Koncom dňa možno pocítite aj vplyvy podvedomia, náhle vnuknutia, či sny, ktoré vám chcú niečo vysvetliť. Nie je schopný znášať realitu v láske a preto pred ňou uteká. Často zrada, nevera, sentimentalita, predráždená fantázia, neprirodzená zmyselnosť, poblúznenie a láska k umeniu. Mnohé z detských spomienok ovplyvnia zaradenie do medziľudských vzťahov.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Z ničoho vznikne len nič. Úspech nemôžete dosiahnuť silou a agresivitou! Proti nečakaným zmenám sa ťažko bojuje. Závisť je sprievodkyňou slávy. Ale to sú myšlienky na pracovný týždeň. Tie dnes, veď je nedeľa, vyhoďte z hlavy. Podvoľte sa pocitom a uvoľnite sa tak, ako vám to najlepšie vyhovuje. Teplom bunky dostávajú viac kyslíka, rozširujú sa cievy, nečistoty sa vylučujú a kŕče povolia.
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Dnešnú nedeľu si užite to, čo vám môže poskytnúť domov. Nekomplikujte si život s náročným nedeľným obedom a večerou. Zjedia jedlo i časovo menej náročné. Cenia si vás, aj keď vám to nedokážu povedať nahlas a jemne. Teraz, na jeseň si peniaze dokážete užívať, ale Pluto je striktne proti nezmyselnému míňaniu. Q 10 je koenzým, ktorý pomáha zmierňovať bolesti napríklad infarkte či srdcovom zlyhávaní.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Pomoc dobrodinca niekedy spraví divy, ale nie je to vždy o peniazoch. Skôr vás prosia o finančnú a dakedy aj o morálnu pomoc iní. Všetko je vo vašich rukách, aj dnešnú nedeľu. Buďte tolerantní. Koenzým Q 10 zlepšuje výkonnosť a obmedzuje dýchavičnosť. Zlepšuje stav ľuďom, ktorí trpia na srdcovo-cievne ochorenia. Nachádza sa napríklad v mäse, mlieku, rybách, sóji a zelenine. Obohaťte si tým jedálniček.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Niektorí ľudia sa pri vás môžu nielen dnešnú nedeľu cítiť menejcenne. Doprajte sebe aj druhému viac dnešnej romantiky. Vďaka dobrej strave a sebadisciplíne vás ani vaše zdravie nesklame. Napäté emócie a neopodstatnená urážlivosť by vás dnes oslabila. Dnešný deň, keď iní budú oddychovať, vy si zas začnete robiť plány. Používajte viac zdravého rozumu a netrápte sa zbytočne komplikovanými životmi iných.
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Dnešná nedeľa je plná emócií. A aj niekto, na kom vám záleží, sa vám môže nečakane otočiť chrbtom. Odsuňte starosti a zahrajte si s niekým šachy, alebo dámu. Možno sa deti potešia, keď sa s nimi zahráte videohru. Zapisujte si ráno svoje sny, možno vám napovedia v tom, ako pokračovať do budúcnosti. Vlastné podvedomie a inštinkty sú aj pre vaše činorodé znamenie veľmi dobrý poradca.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Utlmte neefektívne aktivity. Múdrejšie bude držať sa vašej nedeľnej reality. Máte mierne oslabenú imunitu. Mali by ste sa trochu brzdiť v nárokoch na seba i svojich blízkych. Vaša sila vás nabáda k mnohým kreatívnym nápadom. Sloboda je príjemná, ale zodpovednosť voči najbližším je predsa len najdôležitejšia. Vyskúšajte či aj na vás pôsobí proti bolestiam hlavy, ametyst, krištáľ, smaragd, zelený turmalín, či malachit.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vyhľadajte pokojný nedeľný domáci kútik. Počasie vás veľmi ovplyvní. Dávajte si pozor na dobré investície, žoviálnosť a lásku. Nad závisťou mávnite rukou. Niekedy ste príliš šporovliví, ale dnes budete viac rozhadzovační. Možné je i pozvanie do spoločnosti alebo rodinné pozvanie a posedenie. Budete mať plnú hlavu nových plánov. Nebojte sa a neverte, že si ľudí vždy treba len kupovať. Vašu osobnosť ocenia i tak.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
Znameniu Rýb vládne Neptún, planéta snívania. Mávate dosť nezlučiteľných snov a snáh. Intuícia vám napovie, na čo sa máte zamerať, hlavne v druhej polovici dňa. Aj ”papučová kultúra” je kultúra. Doprajte rodine, nech vás doma aspoň viac vidí. Naberte síl. Zachovajte si harmóniu a duševnú pohodu, inak môžete očakávať menšie prekážky a zábrany. Možno vás nedeľné energie pozvú do kostola. Tam sú rady anjelov lepšie ...
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2014 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT