img

Horoskop na 02.05.2015
Baran
Baran
Baran
Baran
Mesiac vo Váhach tvorí s vaším znamením opozíciu. Krátkodobo môžete cítiť pnutie vo vzťahoch. Zdá sa vám, že ľudia rozmýšľajú inak a snažia sa vám protirečiť. Dokonca sami sebe chvíľami nerozumiete. Riaďte sa heslom: dva krát meraj a raz strihaj! Nezabúdajte, že partner by mal byť aspoň trochu iný ako vy, aby ste sa s ním nenudili. Pozor na pýchu, ktorá ešte nikomu nepriniesla šťastie v láske!
späť
Býk
Býk
Býk
Býk
Posilnite našu planétu Zem svojim pozitívnym vyžarovaním. Pomôžete tak i sebe. Ak máte kvôli niečomu nepokojné myšlienky, upokojte sa modlitbou či meditáciou. Škoda májový deň premárniť na negatívne zaháľanie alebo sústredenie sa na malichernosti. Umocnili by ste ich. Priznajme si, robíme to často, neuvedomujúc si dôsledky. Máte však svoj život vo vlastných rukách.
späť
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Blíženci
Dnes vo vás môžu kdesi v hĺbke driemať pocity, ktorým rozumieme až vtedy, ak sa stíšime a zamyslíme nad tým, čo sa v nás deje. Vaše znamenie je rýchle a vnímavé. Zachytí veľa, ale často povrchne. Ak chceme každý deň nám dáva priestor na rozhovor samého so sebou, napríklad meditáciou. Skúste to, budete možno nadšení výsledkom. V tomto čase môžete túto činnosť už praktizovať aj v prírode.
späť
Rak
Rak
Rak
Rak
Rovnováha v prírode i medzi nami existuje. Každý sme občas skúšaní temnými silami, či im nepodľahneme. Možno sa budete nad takou otázkou zamýšľať práve dnes. Ak chodíte mestskou hromadnou dopravou, skontrolujte si, či vám platí električenka. Vodiči, pozor na prekročenie rýchlosti v jazde. Odpustite si aj pivo či obligátny pohárik vína po obede, ak máte pred sebou šoférovanie.
späť
Lev
Lev
Lev
Lev
Aj dnes je priaznivý deň pre lásku vo všetkých prejavoch. Zamerajte sa nielen na partnerskú oblasť, ale aj na upevnenie pracovných a súkromných vzťahov. Nečakajte na lepšiu vhodnú chvíľu riešenia svojich dlhodobých ťažkostí. Je správny čas začať. Konajte! Luna vo Váhach vám dodá potrebný šmrnc, ktorý treba využiť, a to hlavne na tom poli života, kde si chcete polepšiť. Nezaškodí vám aj trochu zábavy!
späť
Panna
Panna
Panna
Panna
Slnko máte všeobecne v dome filozofie! Mali by ste byť vo vnútornej i vonkajšej rovnováhe. Môže sa vám stať, že dostanete zaujímavú ponuku od priateľov, ktorú ste možno nečakali. Po zdravotnej stránke si dajte pozor na prísun dostatku tekutín, aby netrpeli ľadviny. Venujte sa dnes aj partnerovi. Vedzte, že stará múdrosť platí, a to, že človek nie je živý len prácou.
späť
Váhy
Váhy
Váhy
Váhy
Aj keď sa vám niečo celkom nezdarí, nenechajte sa vykoľajiť. Tešte sa z toho, čo prináša deň. Pomôžte tým, ktorí to potrebujú, hlavne chorým príbuzným. V partnerstve sa snažte o duchovný rozmer lásky. Nezabudnite aj na vašu stravu, ktorá by mala mať dosť vlákniny a pite dostatok čistej vody. V máji je príroda prekrásna, dajte si záležať na častom pobyte v nej.
späť
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Škorpión
Dnešný deň sa vám môže zdať nemastný neslaný, ale nenechajte sa znechutiť. Často sa stáva, že sa človek zastaví pred cieľom. Toto môže byť teraz váš prípad. Prekonajte pochybnosti o sebe i o svojich cieľoch, že sú nesplniteľné. Využite tento deň aspoň chvíľu na duchovné štúdium a skĺbte to popri bežných činnostiach ešte i so športom. Stačí pár minút, pokým sa z toho nestane denný zvyk. Urobíte tak pre seba veľmi ...
späť
Strelec
Strelec
Strelec
Strelec
Všetko okolo nás je nádherné. Dnes si dávajte veľa lásky medzi sebou! Neskôr sa vám to zúročí spôsobom, aký možno ani nebudete čakať. Nezabúdajte na pomoc prírody. Zájdite si na prechádzku do lesa či parku. Odovzdajte svoje napätie stromom a všetkej zeleni. Potom pozbierajte zopár papierov a vyhoďte ich tam, kde patria. Ak sa bude niekto z okoloidúcich uškŕňať, zavolajte ho, nech sa k vám pridá.
späť
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Kozorožec
Nepodľahnite dnešnému vplyvu Luny vo Váhach, ktorá zdieľa s vami kvadrát. Máme sa počas jej pôsobenia naučiť a vnímavo sledovať ako pôsobíme na druhých. Žiadne znamenie nie je pre nás zlé alebo pokušiteľské, len nám občas pomáha, aby vyplávali na povrch i naše temné stránky. Tieto môžeme následne odstrániť. Ako sa zachováme naozaj, to je na našej slobodnej vôli. Dobrá rada: netreba nič odkladať, ale jednať čisto a jasne.
späť
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Vodnár
Slnko je ešte stále v kvadratickom Býkovi. Môže u vás vyvolávať dlhší čas nepokoj. Luna sa dnes nachádza v znamení Váh, čo vám možno zlepší náladu. Možno máte určitý vzor v človeku, ktorý veľa dokázal a vy sa teraz s ním konfrontujete. Pokračujte ďalej vo svojej práci, nenechajte sa znechutiť svojimi neprajníkmi, lebo oni asi len na to čakajú, aby vás rozčúlili.
späť
Ryby
Ryby
Ryby
Ryby
V tých oblastiach našej krajiny, kde svieti Slnko si ho treba užiť plným priehrštím! Tam kde prší, si treba povedať: čo môže byť lepšie pre prírodu, ktorej sme aj my súčasťou, ako májový dážď? Energia v nás všetkých narastá, dni sú dostatočne dlhé. Využite to pre dobro všetkých. Stretávajte sa s ľuďmi a žehnajte si navzájom dostatok všetkého, hlavne lásky. Odpustite tým, ktorí vám ublížili a nelipnite na minulosti!
späť
horoskop od moneo.sk
 

Tradícia feat. moderná gastronómia

Zdielať tento článok

Maminkina pečená hus s kapustičkou a jej vynikajúca hustá fazuľová polievočka, hmm… Že tak, ako ona, nevedia variť v žiadnej reštaurácii? Ale vedia! Dajte svojej mame deň voľna v kuchyni a vezmite ju na miesto, kde to chutí ako doma a zároveň ,,svetovo”.

Tradícia feat. moderná gastronómia

 

V romantickom prostredí rodiska M. R. Štefánika, neďaleko Bradla rozvoniava gazdov pravý kváskový chlebík. Ak vám zachutí, s radosťou vás ho naučí upiecť. Ale to nie je jediná špecialita jeho kuchyne. Ivan Kotzig alebo ,,gazda”, ako volajú majiteľa reštaurácie U Juhása, si potrpí na kvalitu a čerstvosť surovín, a tak si môžete byť istí, že to, čo máte na tanieri, pred pár hodinami spokojne behalo po okolitých pastvinách, plávalo v neďalekom rybníku alebo rástlo v miestnej záhradke. Gazda je zástancom domácej kuchyne, ale vďaka tomu, že veľkú časť života strávil prácou v reštauráciách po celom svete, jeho menu vždy obsahuje nejaký inovatívny prvok. Pečenú hus tu dostanete s pečeňovo-gaštanovou plnkou a červenou kapustou na víne, pochutíte si na čerstvom šalátiku z cvikly, miestnych jabĺčok a mrkvy s lieskovcovou zálievkou a kozím bio syrom a údajne tu pripravujú široko-ďaleko najvychýrenejšie crème bruleé z čerstvej vanilky a domácich vajíčok. A aby sa vám lahodné jedlo lepšie kĺzalo dolu hrdlom, zapiť ho môžete domácou limonádou s vodou z miestneho prameňa či vlastnoručne vyrobeným žihľavovým burčiakom. Ale keďže pri jedle nie je dôležitý iba výsledok, ale aj spôsob prípravy, U Juhása nezabudli ani na to. V gazdovej kuchyni nenájdete žiadnu mikrovlnku ani fritézu a jedlá sa tu pripravujú metódami varenia pri nízkych teplotách – sous vide a smoker, pri ktorých sa uchováva nutričná hodnota surovín a ich prirodzená chuť.


SOUS VIDE – návrat do minulosti
Pod týmto názvom sa skrýva tradičná technika varenia pokrmov vo vákuu pri nízkych teplotách vo vodnom kúpeli, ktorá v súčasnosti prežíva svoju renesanciu. Jedlá si pri nej zachovávajú nielen výživovú hodnotu, prirodzenú chuť a krásnu farbu, ale ostávajú navyše aj vláčne a šťavnaté. Sous vide (v preklade vákuum) má korene vo francúzskej kuchyni. Prvýkrát túto techniku použil gastronomický virtuóz Georges Pralus v roku 1974. Počas prípravy husacej pečene foi gras zistil, že jedlo uvarené vo vákuu si zachováva svoj prirodzený vzhľad, má lepšiu štruktúru a nestráca toľko tuku. Pri sous vide pokrm nikdy nedosiahne vyššiu teplotu ako vodný kúpeľ, v ktorom sa varí. Či už sú to ryby, hydina, hovädzina, bravčovina, zverina, zelenina, ovocie alebo syry,  pri sous vide sa varí rôzne dlho a pri inej teplote. Vyžaduje si to síce troška väčšiu náročnosť a najmä veľa času, ale výsledok stojí vždy za to. Skúsiť si to môžete aj sami doma. Potrebujete iba kovový alebo keramický hrniec, vrecká na varenie s uzáverom a teplomer.

Postup: 1. Utesnite jedlo do vákuového vrecka tak, aby neprišlo do styku s vodou, ale výlučne iba s ingredienciami, ktorými ste ho dochutili. Výsledný pokrm bude sýtejší a chutnejší. Vákuum totiž zabraňuje oxidačným reakciám enzýmov, a preto v jedle zostávajú chute a arómy, ktoré by pri klasickom spôsobe varenia vyprchali.

2. Vytvorte vodný kúpeľ. V keramickom alebo kovovom hrnci.

3. Udržiavajte požadovanú teplotu vody. Môžete ju kontrolovať a regulovať špeciálnym snímačom teploty alebo kuchynským teplomerom. Ak pripravujete rybu, nakrájajte ju najprv na tenučké plátky. Na jej prípravu vám postačí 44°C až 61°C a iba dvadsať minút.  Hovädzina alebo hovädzie rebierka potrebujú  55 °C , ale až 48 hodín, niekedy i viac. Vo vákuu uvarené mäso alebo ryby môžete nakoniec zľahka opiecť, aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krustička.


"GAZDOVO” TRADIČNÉ MENU
U Juhása môžete ochutnať aj pečeného králika na cesnaku so zemiakovo hráškovým pyré a lahodnú trojfarebnú vianočku. Know how nájdete tu. :D


Pečený králik na cesnaku, zemiakovo-hráškové pyré
Potrebujeme: 1 králika, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie, 4 PL kvalitného olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku pokrájané nadrobno, 1 PL čerstvého rozmarínu pokrájaného nadrobno, 1 PL čerstvo nadrveného koriandru, 1 ČL štipľavej maďarskej papriky

Príprava:
Okoreníme obe strany králika soľou a čiernym korením. V malej miske zmiešame olej, cesnak, rozmarín, koriander a papriku. Olejovú zmes nanesieme štetcom na obe strany až kým neminieme všetku. Králika zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň 2 hodiny, ešte lepšie cez noc. Predhrejeme pec na 250°C. Odstránime fóliu z králika. Pečieme na vymastenom plechu 30 minút.


Bohatá vianočka s tromi plnkami
Plnená vianočka je zložitejšia ako obyčajná, ale pri slávnostnom stole sa vám vaša námaha vráti. Každý rez znamená nový obrazec a nové prekvapenie.

Najprv si nachystáme plnky, pokojne aj deň vopred, aby boli vychladnuté. Popustite vašej fantázii uzdu a použite podľa chuti aj iné plnky.

Na plnky potrebujeme:
MAKOVÁ – 100 g čerstvo zomletého maku, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu škorice a citrónovej kôry, za hrsť hrozienok

ORECHOVÁ  - 100 g čerstvo rozmixovaných orechov, kúsky nie sú na závadu, 100 g cukru, 100 ml mlieka, na dochutenie trochu pomarančovej kôry

TVAROHOVÁ  - 100 g hrudkového tvarohu, 100 g cukru, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry

Príprava plniek:
Makovú a orechovú plnku (každú osobitne) povaríme 1 minútu a necháme vychladnúť. Nemali by byť príliš husté ani riedke, čo sa dá doladiť dĺžkou varenia.

Tvarohová plnka sa nevarí, len zmiešame všetky ingrediencie a ak je príliš riedka, pridáme trochu detskej krupice.

Na cesto potrebujeme: 400 g hrubej múky, 200 g polohrubej múky, 200 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g kvasníc,1 PL cukru, 1 ČL soli, 100 g kyslej smotany, 1 vajce, 350 ml mlieka


Príprava vianočky:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a hnetieme 10 minút. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vytvoríme bochník a necháme odstáť aspoň 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem. Každý bochník rozvaľkáme  na dlhý pás o hrúbke asi 5 mm a šírke asi 10 cm. Všetky pásy by mali byť rovnako dlhé, aby sa po plnení ľahšie spletali do vrkoča. Na každý pás dáme po celej dĺžke stredom plnku v tvare dlhého valca. Ak dáme viac plnky, vytvoríme lepšiu dobrotu, ale bude sa ťažšie spletať do vrkoča, preto sa snažíme nedať viac plnky ako valec s 3- centimetrovým priemerom. Pás po dĺžke zatočíme ako závin. Cesto dobre uzavrieme, aby plnka nevytekala. Z troch plnených valcov upletieme opatrne vrkoč. Konce vianočky zlepíme dohromady a preložíme pod seba. Predhrejeme pec na 100 stupňov a vypneme. Maslom pomastíme plech a vysypeme hrubou múkou. Vianočku opatrne prenesieme na plech a šup do trúby. Necháme oddýchnuť 10 minút. Pečieme 40 minút na 180 stupňoch. Presvedčte sa, že cesto je aj v strede upečené, inak pečieme ešte ďalších 10 minút. Krájajte až po úplnom vychladnutí. 




Autor: RED
Foto: Archív

 

© 2015 STAR production s.r.o. | Odkazy Created by ActivIT