Je to naše najobľúbenejšie domáce ovocie. A určite právom. Jabĺčko je plné vitamínov, vlákniny a minerálov. V zime sa doň každý rád zahryzne. Ako ho však správne uskladniť?
Základné pravidlo znie – jablká potrebujú priestor, kde je celú zimu konštantná teplota od 3 do 6 stupňov Celzia, dostatočná vlhkosť a je možné miestnosť vetrať. Takéto zadanie najlepšie spĺňa pivnica. Dôležitou podmienkou je tiež, že na zimu ukladáme dobre, správne dozreté plody. Pre určenie zrelosti odborníci radia sledovať farbu šupky, dužiny, sladkosť jabĺk a aj tvrdosť ovocia. Pri posudzovaní týchto znakov však treba brať aj ohľad na druh odrody, akú máte v záhrade. Niektoré odrody sú sladšie, iné kyslejšie. Niektoré sa potrebujú vyfarbiť do červená, iné sú zelené, či žlté.
Skúška zrelosti
Pre bežných záhradkárov odporúčajú ovocinári urobiť aj túto skúšku. Jablko rozrežte na dve polovice, ak sú jadierka biele, počkajte so zberom. Až keď sa sfarbia do hneda, môžete oberať. A ešte dôležitá poznámka, na uskladnenie sú určené zimné odrody jabĺk. Takže overte si na internete, k aký odrodám patrí vaša jabloň. Ovocie uložte do debničiek, ktoré umožnia prúdenie vzduchu. Určite ich nezakrývajte. Nikdy neskladujete zemiaky a jablká v jednej miestnosti. Pred skladovaním plody rozhodne neumývajte. Obité, poškodené jablká neskladujte, ale hneď skonzumujte. Nedávajte ich do debničiek, postupne by začali hniť, a to určite nechcete.
Spracované: red
Foto: Shutterstock