Záhony zeleniny, o ktoré sme sa poctivo starali, vydali svoju úrodu. Medzi nimi aj užitočnú koreňovú zeleninu – mrkvu a petržlen. Ako ich však uskladniť?
Mrkvu a petržlen má hádam každý záhradkár. Tvorí základ našej kuchyne. Avšak, aby ste ju mali celú zimu „po ruke“ a v dobrej kvalite, musíte dodržať zopár základných pravidiel. Koreňová zelenina vydrží najdlhšie čerstvá a chrumkavá, ak ju uskladnite pri teplote od 2 až 6 stupňov. Potrebná je aj vysoká vlhkosť vzduchu, a to 90 percent. Niektorí odborníci na zvýšenie vlhkosti odporúčajú do blízkosti zeleniny položiť vedro s vodou na pomalé odparovanie.
Musí aj dýchať
Dôležité je, aby počas celého skladovania nedochádzalo k teplotným výkyvom. To isté platí aj pre vlhkosť. Takéto podmienky vám dávajú garanciu, že koreňová zelenina vydrží uskladnená dlho bez toho, že by sa znížila jej kvalita. Podľa odborníkov by mrkva a petržlen mali vydržať 4 a 6 mesiacov. Okrem dostatočne vysokej vlhkosti je potrebné zabezpečiť aj dostatočné vetranie. Docielite to tým, že koreňovú zeleninu uložíte do otvorených regálov či debničiek, kde bude môcť dýchať.
Do rašeliny
Ďalším riešením je uskladniť koreňovú zeleninu v rašeline. Tá totiž dokáže regulovať vlhkosť a zároveň umožňuje zelenine dýchať. Použite na to debničky alebo boxy, do ktorých rozložíte 5 cm vrstvu rašeliny a následne dáte vrstvu koreňovej zeleniny. Znova zasypete vrstvou rašeliny, a takto môžete navrstviť viacej vrstiev koreňovej zeleniny. Vrchnú vrstvu rašeliny nakoniec polejte trochou vody, a to tak, aby bola vlhká, no nie premočená. Používajte sterilnú vrecovanú rašelinu, tá totiž neobsahuje spóry baktérií a plesní.
Spracovala vm
Foto: Shutterstock