Je to tak, prichádza čokoládové obdobie. Pred pár dňami sme rozdali čokoládových Mikulášov, teraz kupujeme čokoládové vianočné kolekcie, salónky a, samozrejme, ani na vianočnom pečive nemôže chýbať čokoláda.
Kto by už len nemal rád čokoládu! Deti ju zbožňujú a priznajme si, že aj my dospelí.Hoci čokoládové maškrtenie má svoje úskalia v podobe zvýšeného príjmu cukru, za rozumnú konzumáciu čokolády sa prihovárajú aj lekári. Treba si však správne vybrať.

Zdravé polyfenoly
Čokoláda obsahuje mnoho prírodných liečivý látok. Ako prvé spomeňme polyfenoly. Tieto látky posilňujú imunitný systém a chránia organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za vznik rakoviny. Polyfenoly obsiahnuté v čokoláde dokážu stimulovať vylučovanie oxidu dusnatého v cievach. Ten je zodpovedný za ich rozšírenie – vazodilatáciu, čo má kardioprotektívny účinok. Zlepšuje sa elasticita ciev a následne aj znižuje krvný tlak.
Proti depresii
Ďalšou užitočnou látkou sú flavonoidy, ktoré pomáhajú dobrej cirkulácii krvi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. V čokoláde je aj teobromín, ktorý posilňuje srdce a fenyletylamin, ktorý pôsobí ako prírodné antidepresívum. Preto sa aj o čokoláde hovorí, že je zdrojom dobrej nálady. Čokoláda vás nakopne, pôsobí povzbudzujúco na organizmus. Po zjedení čokolády sa zvýši vaša koncentrácia, kreativita a dokonca aj zmysel pre humor. Mozog začne pracovať na plné obrátky, čokoláda totiž prekrvuje bunky v mozgu.
Tmavá horká je najzdravšia
Ak chcete, aby mala na vaše telo kladný vplyv, uprednostnite tmavú, horkú čokoládu. Najlepšie s 50- až 70-percentným obsahom kakaovej sušiny a s nižším obsahom cukru. Pravá čokoláda musí obsahovať kakaové maslo teda tuk z kakaových bôbov.
Bielej sa vyhnite
Vyhnite sa bielej čokoláde, vôbec neobsahuje kakao. Deti obľubujú mliečnu čokoládu, aj tu sa dá vybrať vhodnejšia a menej vhodná alternatíva. Za kvalitnú sa považuje tá, ktorá má viac ako 47 percent kakaovej sušiny. Vyhnite sa mliečnej čokoláde, ktorá obsahuje rastlinný tuk. Radšej hľadajte takú, ktorá obsahuje maslo. Ďalším dôležitým kritériom je tvrdosť čokolády. Platí, že čím je čokoláda tvrdšia, tým je kvalitnejšia a zdravšia.

Jedlo bohov
„Jedlo bohov“ tak sa prekladá názov kakaovníka – Theobrom, z ktorého plodov sa vyrába čokoláda, rastie najmä v oblasti s názvom „kakaový pás“. Ide o pomerne úzky pás krajín, ktoré sa nachádzajú 20 stupňov na každú stranu od rovníka. Kakaovníkom sa okrem iného darí vo Venezuele či v Brazílii, ale až 75 percent svetovej produkcie komodity pochádza zo západnej Afriky. Najviac kakaových bôbov produkujú krajiny Pobrežie Slonoviny, Ghana, Nigéria či Indonézia.
Vyznajte sa v pojmoch
Kakaové bôby
Sú semená Kakaovníka pravého – Theobroma cacao. Je to vždyzelený strom, ktorý dorastá do výšky 5 až 8 metrov. Pestuje sa v už spomenutých tropických oblastiach. Práve jeho semená – nazývané aj bôby, sú používané na výrobu čokolády.
Kakaová hmota
Ide o sušené, pražené a rozomleté kakaové bôby. V odbornej potravinárskej terminológii sa označujú výrazom kakaová hmota. Kakaová hmota tvorí základnú zložku pri výrobe čokolády.
Kakaové maslo
Kakaové maslo je kakaový tuk, ktorý sa získava lisovaním sušených, pražených a drvených kakaových bôbov. Má charakteristickú svetložltú farbu a príjemnú vôňu, podobnú vôni horkej čokolády.
Kakaová sušina
Je to súčet percenta obsahu oboch kakaových súčasti v čokoláde – teda kakaovej hmoty a kakaového masla. Čím je obsah kakaových súčastí v kakaovej sušine vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia.
Kakaová hmota z prášku
Pozor, na trhu sú aj výrobky, kde výrobca na výrobu svojho produktu, napríklad čokoládových Mikulášov, nepoužil pražené a rozomleté kakaové bôby, ale iba spracovaný kakaový prášok. Pridaním kakaa do rastlinného tuku totiž tiež vznikne kakaová hmota s obsahom kakaa. Výrobca si ju pomenoval tiež rovnakým pojmom – kakaová hmota.
Viera Mašlejová
Foto: Shutterstock