Obľúbená šou Pečie celé Slovensko je v plnom prúde. Naposledy divákov pobavila piata epizóda z celkových dvanástich. Na finále sa môžu diváci tešiť tesne pred Vianocami, v nedeľu 22. decembra o 20.30 hod na Jednotke.
Jozefína Zaukolcová, porotkyňa šou Pečie celé Slovensko
Čo máte nové za posledný rok od vysielania tretej série šou Pečie celé Slovensko?
Stále viac ľudí ma na Slovensku spoznáva kdekoľvek sa pohnem. Stratila som opäť trošku súkromia v tom pozitívnom slova zmysle. Neotravuje ma to, je to skôr milé, že sa chcú ľudia so mnou odfotiť a spoznávajú ma. Dokonca sa mi stalo, že v Tatrách na chodníkoch sa ma ľudia pýtali, či bude opäť Pečie celé Slovensko. To bolo veľmi milé. Od minulého roka sa intenzívnejšie venujem aj kurzom. Robím pre Čokoládovú Akadémiu v Bratislave a robím pre Gastro Academy. Veľmi sa teším z toho, že moje žiačky, prváčky, sa úspešne dostali do finále súťaže Skills Slovakia v kategórii Gastro Junior a získali 3. miesto. Bola som veľmi pyšná. V škole sme medzičasom oslávili aj storočnicu, sme najstaršia škola v kraji. Bolo to veľmi pekné a emotívne.
Máte už aj nejakých favoritov vo finálovej dvanástke?
Nemám favoritov. V žiadnej sérii som ich nemala. Vždy sa mi páčilo, že v každej sérii sa našiel niekto, kto bol na začiatku fantastický a zrazu kdesi padol nižšie, potom sa zdvihol a išiel ďalej a dokonca až do finálovej trojky. Ja som veľmi zvedavá na určité typy, ktoré ma zaujali na kastingoch a dostali sa do dvanástky, ale nebudem prezrádzať. Som zvedavá čo tu dokážu.
Je ťažké každý rok vymýšľať nové recepty?
Tento rok sme sa veľmi potrápili, dokonca sme to riešili už na začiatku decembra pred Vianocami, aby sme to mali čím skôr pripravené. Bolo náročné zostaviť zoznam výziev tak, aby sa neopakovali zadania z predošlých sérií, aby to bolo zaujímavé, kreatívne, tvorivé, a aby to súťažiaci dokázali časovo zvládnuť. Bolo to trošku ťažšie a vravím si, že z roka na rok to bude ťažšie.
Juraj Bača, moderátor šou Pečie celé Slovensko
Čo máte nové za posledný rok od vysielania tretej série šou Pečie celé Slovensko?
Veľa sa toho stalo. Pocestoval som svet od Aljašky až po Košice. Trošku som schudol, čo to potancoval a čo to odmoderoval, odspieval… Bol to príjemný rok a teším sa, že sme zase tu, v pekárskom stane.
V tretej sérii ste v zákulisí skúšali piecť technické výzvy. Plánujete v tom pokračovať?
Určite, pretože z mojich langošov sa stal rodinný hit. Keď prídem na nejakú rodinnú oslavu, všetci čakajú, že donesiem aj langoše. Dokonca sa to teraz preklenulo až do pracovnej sféry, že idem moderovať stretnutie riaditeľov základných škôl a oni chcú, aby som piekol langoše. Takže pozor, rozbieham aj túto líniu. Pečenie je krásne, to postupné objavovanie. Človeka to začne baviť, a potom chce stále viac a skúša nové veci a ťažšie techniky. Rozumiem našim súťažiacim, prečo sa sem všetci tešia, a určite budem piecť tento rok opäť aj ja.
Chýbal Vám aj Váš moderátorský kolega Milan?
Chýbal mi Milan. Aj keď popravde sa stretávame aj mimo tejto práce. Teším sa veľmi na túto spoluprácu, lebo to bude zase sranda a prichystal som si veľmi veľa fórov. Ja som si celý rok zapisoval všetky kulehy na Milana, ktoré mi napadli a normálne som si dával poznámky do kalendára, aby mi pípla pripomienka, že v dnešný deň mám spraviť Milanovi tento fór. Takže mám toho na tento rok celkom dosť nachystaného.
Milan „Junior“ Zimnýkoval, moderátor šou Pečie celé Slovensko
Čo máte nové za posledný rok od vysielania tretej série šou Pečie celé Slovensko?
Ja ani neviem. (smiech) Užíval som si, aj som trošku som pocestoval. Zažil som Zanzibar, Omán, Barcelonu aj Londýn a účes stále drží. (smiech) A v kútiku duše som sa tešil na 4. sériu šou Pečie celé Slovensko.
Ako trávite čas medzi klapkami?
Rozmýšľal som a rozhodol som sa, že by som mal urobiť niečo, čo nerobím a niečo sa naučiť. Napríklad ja neviem francúzsky, takže by som sa mohol naučiť počas čakania hovoriť po francúzsky aspoň na úroveň B2. A Juraj mal minulý rok gitaru. Pýtal sa ma, či mi nevadí, keď hrá a ja som povedal, že nevadí. Tak Juraj hral na gitare, najprv na elektrickej len tak brnkal, potom už si doniesol aj kombo a už to bolo ozvučené v našom karavane. Povedal som mu môj nápad s francúzštinou a on hovorí: „Kúpil som si saxofón.“ Ostal som teda trošku zaskočený.
Je nejaký dezert, ktorý súťažiaci v šou ešte nepiekli, ale chceli by ste ho tu ochutnať?
Má to také dve roviny. Jedna je, že som hotový z toho, čo prinesú do šou Petra, Jožka a Natacha v rámci zadaní nových receptov. Za všetko musím spomenúť Rubikovu kocku z prvej série, ktorú som doteraz nerozchodil. To bolo pre mňa ako keď som prvýkrát v živote videl mikrovlnku alebo rýchlovarnú kanvicu. Až som mal pocit, že som zjedol a videl všetko. A druhý moment je, že som žartoval, že strašne by som chcel sloniu slzu. A ona už bola. Takže ja som spokojný s tým, čo navymýšľali porotkyne, čo je nachystané, čo som aj v scenári už videl a o čom nemôžem hovoriť, lebo sú to tajné výzvy.
Petra Tóthová, porotkyňa šou Pečie celé Slovensko
Čo máte nové za posledný rok od vysielania tretej série šou Pečie celé Slovensko?
Myslím si, že mám všetko po starom. Trochu som schudla, aby som tu mohla pribrať, tak sa na to veľmi teším. (smiech) Ale moje nadšenie z toho, že sme znova v pekárskom stane sa vôbec nezmenilo. A mám novú knihu, z ktorej sa extrémne teším, takže všetci, ktorí chcú piecť klasické a tradičné koláče z cukrárne, tak s mojou knižkou pokojne môžu.
Čo hovorí na Vaše účinkovanie v šou Vás syn Viktor?
Občas sa mu snažím to pretočiť na časti, kde som a jeho to ešte vôbec nezaujíma. Ešte je malý, má 3 a pol roka, ale je to presne dieťa tejto šou. Ja sa síce snažím, aby ho to viac zaujalo, ale ešte neúspešne.
Prekvapilo Vás niečo na tohtoročných kastingoch?
Bola som milo prekvapená zo všetkých, lebo sa snažili dotiahnuť dezerty a koláče do dokonalosti. Všetko čo priniesli vyšperkovali do špičky. Ja osobne sa vždy veľmi teším z regionálnych receptov, ktoré ponúka slovenská kuchyňa. Oceňujem, keď prihlásení priniesli niečo, čo sa pečie len v ich dedine, alebo v oblasti, z ktorej pochádzajú. A máme opäť aj súťažiacich, ktorí nie sú zo Slovenska, takže súťaž určite obohatia aj o zaujímavé chute.