Varenie pre rodinu či priateľov je radosť. Dáva nám príležitosť stretnúť sa pri spoločnom stole a pochutnať si na dobrom jedle. No pomerne rozšírené potravinové intolerancie a aj keď menej časté alergie stravníkov, môžu do prípravy spoločného jedla priniesť nečakané výzvy. Coop Jednota prichádza s novou značkou alternatívnych výrobkov TOMU VER, vďaka ktorým aj tento oriešok hravo zvládnete.

Na úvod je dôležité povedať, že potravinová intolerancia a alergia nie je to isté. Hoci sa tieto dva pojmy často zamieňajú, v skutočnosti ide o úplne odlišné veci. Potravinová intolerancia znamená, že telo nevie správne stráviť alebo spracovať určitú zložku potravín, čo spôsobuje tráviace ťažkosti. Naopak, pri potravinovej alergii ide o reakciu imunitného systému, ktorý danú potravinu vníma ako hrozbu. „Kým pri intolerancii sú príznaky miernejšie a závisia od množstva skonzumovanej potraviny, alergia môže spôsobiť vážnu, život ohrozujúcu reakciu už pri malom množstve alergénu. Najčastejšími príznakmi potravinovej intolerancie sú tráviace problémy, bolesti hlavy, únava či kožné problémy,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Zuzana Líšková. Okolo potravinových intolerancií koluje tiež množstvo mýtov. Niektoré sú neškodné, iné môžu zbytočne obmedzovať váš jedálniček. Prečítajte si fakty, ktorým môžete zaručene veriť.

Fakty, čo prekvapia
Fakt prvý – nie každá intolerancia sa dá odhaliť testami. Laktózová intolerancia a celiakia sa dajú diagnostikovať, no pri iných intoleranciách alebo alergiách je najspoľahlivejšou metódou eliminačná diéta pod dohľadom odborníka. Mnohé komerčné testy zatiaľ nemajú dostatočne vedecké dôkazy. Fakt číslo dva – príznaky sa môžu objaviť aj hodiny po jedle. Na rozdiel od alergií, ktoré spúšťajú okamžitú reakciu, pri potravinových intoleranciách sa problémy môžu prejaviť až po niekoľkých hodinách alebo dokonca na druhý deň. Tretím pravdivým faktom je, že spracovanie potravín môže ovplyvniť ich toleranciu. Niektoré fermentované či spracované potraviny môžu byť pre ľudí s intoleranciou ľahšie stráviteľné. Napríklad kysnutý chlieb obsahuje menej lepku a dlho zrejúce syry menej laktózy, vďaka čomu ich niektorí ľudia lepšie znášajú.

Nie je to doživotný ortieľ
Fakt číslo tri mnoho ľudí s intoleranciou poteší – aj keď máte intoleranciu, vyhýbať sa danej potravine nemusíte doživotne.
Niektoré intolerancie sa dajú zlepšiť úpravou stravy a starostlivosťou o črevný mikrobióm. Ten mohli zhoršiť faktory ako stres, antibiotiká či zlá strava. Niektoré intolerancie môžu byť dočasné a po úprave črevnej mikroflóry sa môžu zmierniť alebo úplne zmiznúť. A napokon posledný, piaty fakt – intolerancia neznamená, že musíte istý typ receptov úplne vylúčiť. Niektorí ľudia s intoleranciou na laktózu dokážu bez problémov konzumovať malé množstvo laktózy alebo fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty či kefír. V dnešnej dobe sú však na trhu dostupné rôzne chutné alternatívy. Nájdete ich aj v ponuke nášho najväčšieho domáceho reťazca COOP Jednota.

Tomu môžete veriť
Ak sa s intoleranciou stretávate vy alebo niekto z vašich blízkych, v portfóliu značky TOMU VER od COOP Jednoty nájdete výrobky, s ktorými bude príprava spoločného obeda jednoduchšia. TOMU VER je nový rad alternatívnych potravín, určených pre ľudí s intoleranciou na lepok a laktózu, ako aj pre všetkých, ktorí majú špeciálne preferencie. Či už preferujete sladké alebo slané, portfólio produktov TOMU VER vám umožní variť chutne a vyvážene. Nájdete ich v predajniach COOP Jednota po celom Slovensku. Spotrebiteľ si tak pod jednou strechou, pri jednom nákupe môže dať do košíka bezlepkové, bezlaktózové výrobky a produkty zdravej výživy. Obchodná sieť – respektíve skúsený šéfkuchár Dávid Géczy, ktorý sa na televíznych obrazovkách spolu s herečkou Zuzanou Vačkovou predstaví v kuchárskej šou Netradičné recepty, pre vás zároveň pripravila aj tri pomerne ľahké recepty, kde môžete využiť výrobky novej značky TOMU VER. Už zajtra ich uverejníme na našich webových stránkach.

Viera Mašlejová
Foto: autorka, Coop Jednota