Predstavte si krásnu cukráreň a vás, ako si v nej v pohodlí pochutnávate na skvelej kávičke a koláčiku…dobré, však? A teraz si predstavte, že toto všetko sa udeje u vás doma, bez potreby niekam cestovať či, v tých horších dňoch, keď sa nám nechce vôbec nič, niekoho vidieť. S takouto ideou prišla značka Coffee VERONIA, vďaka ktorej vám prinášame recepty na exkluzívne kávové dezerty a tipy na ich párovanie s rôznymi druhmi kávy, tak aby bol výsledkom skutočný ohňostroj chutí a pôžitku.
O prípravu kávy z exkluzívnych zŕn značky Coffee Veronia sa postaral školiteľ, barista a barman Martin Ryljak, ktorý okrem iného vedie baristický krúžok a na súťaže pripravuje žiakov Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Na pántoch, v Bratislave.
„Ako prvé som sa rozhodol pripraviť ku kávovej mini bábovke s karamelovou ozdobou kávu vo french presse, a to z jednoduchého dôvodu, že táto káva, je vhodná na raňajky, ktoré si prirodzene žiadajú čosi sladké. Objem kávy je v tomto prípade väčší, ale jej extrakcia prebieha len krátko a teda naše trávenie hneď na začiatok dňa nezaťaží. Použil som 20g kávy a približne 3dl vody, lúhovanie by nemalo presiahnuť 5 minút, ak chcete skutočne veľmi ľahkú kávu, pokojne si ju môžete naliať hneď po pretlačení piestom french pressu a v tom prípade bude „čajovejšia“ a viac vyniknú jej ovocné profily,“ vysvetlil nám odborník prvé párovanie exkluzívneho dezertu s kávovým nápojom. V druhom prípade zvolil k dezertu obľúbené cappuccino, ktoré národy verné kávovej kultúre, ako napríklad Taliani, pijú výhradne na raňajky. „Cappuccino dostane vďaka napenenému mlieku jemne nasladlú chuť, ktorá výborne ladí s chuťou kávovej minibábovky. Vytvoria spolu tandem, ktorému len ťažko odolať,“ pokračuje Martin Ryljak. V prípade cappuccina potrebujete správne našľahanú penu s teplotou približne 65C, mala by byť lesklá, tak aby ste do pripraveného espressa mohli kresliť obrázky. Takže postup je jednoduchý, pripravíte si espresso a následne šálku doplníte správne našľahaným mliekom, celkový objem nápoja by mal byť vrátane espressa 150 až 180 ml.
Takže akú kávu zvoliť už vieme, v tomto prípade sú to french press a cappuccino, ale my sme zvedaví aj na koláčik, v ktorom bola tiež použitá skvelá káva značky Coffee VERONIA.
A ako si takýto skvelý koláčik k výnimočnej káve pripravíte? Pozrime sa na to spolu. Dezert pre vás pripravila držiteľka ocenenia Ministra kultúry SR Anastasia Danatsko pod vedením profesorky Pappovej z SOU na Pántoch 9.
Kávová mini bábovka s avokádovou penou a karamelovou ozdobou (15 ks)
Suroviny na avokádovú penu:
1 zrelé avokádo
100 g horkej čokolády
2 polievkové lyžice kokosového mlieka
2 polievkové lyžice medu
Postup prípravy avokádovej peny: zrelé avokádo rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme rozpustenú čokoládu, mlieko. Na záver penu dochutíme medom a dôkladne vyšľaháme.
Suroviny na korpus: Suroviny na dohotovenie:
4 vajcia čerstvé maliny, čučoriedky
10 polievkových lyžíc uvarenej kávy medovka
300 g kryštálového cukru 100 g kryštálového cukru na karamel
200 g pšeničnej múky hladkej kávový výluh – podľa potreby
100 g lieskových orieškov 20 g pražených lieskových orieškov
1 ks kypriaceho prášku 50 g bielej čokolády
celé zrnká kávy zafarbené do zlata
Postup prípravy korpusu: žĺtky a 3 polievkové lyžice uvarenej kávy spolu vyšľaháme s kryštálovým cukrom na penu, do ktorej pridáme ďalších 7 lyžíc uvarenej kávy a došľaháme. Do vytvorenej peny ručne primiešame z bielkov vyšľahaný sneh spolu so zmesou preosiatej múky, mletých lieskových orieškov a kypriaceho prášku. Hotovú hmotu dávkujeme do silikónovej mini bábovkovej formy a upečieme pri teplote 180 °C. Upečené bábovky prevrátime a necháme vo forme vychladnúť. Hotové bábovky polejeme bielou čokoládou, dochutenou kávovým výluhom, povrch posypeme opraženými nasekanými lieskovými orieškami. Bábovku servírujeme na tanieri nasekanými lieskovými orieškami, zlatými kávovými zrnkami, s avokádovou penou, čerstvou malinou, čerstvou čučoriedkou, lístkom medovky a karamelovou ozdobou.
Postup prípravy polevy: bielu čokoládu rozpustíme v mikrovlnnej rúre za priebežného premiešania a dochutíme kávovým výluhom.
Postup prípravy karamelovej ozdoby: kryštálový cukor rozpustíme za stáleho miešania v hrnci na sporáku na svetlohnedú farbu, necháme čiastočne vychladnúť. Pomocou varechy z karamelu vytiahneme vlákno, ktoré namotáme špirálovite na vymastenú mini kovovú trubičku. Po stuhnutí ozdobu stiahneme z formy.
Čas prípravy: 1:30 hod.