Mandľová torta s jahodami
Ingrediencie
150 g polohrubej múky
50 g mletých mandlí
1 lyžiču práškového cukru
1 vajce, soľ
100 g masla
- Na plnku:
1 vanilkový struk
200 ml mlieka
300 ml smotany na šľahanie
5 žĺtkov a 1 vajce
120 g mandľových lupienkov
cukor a škorica na posypanie
POSTUP
- múky mletých mandlí, cukru, štipky soli, posekaného masla a vajca vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút schladiť. Mlieko zvaríme so smotanou a vyškrabanou vanilkovou dreňou, prípadne vsypeme vanilkový cukor.
- mise zmiešame 5 žĺtkov so 120 g cukru, pridáme vanilkové mlieko a šľaháme nad parou, kým zmes nezačne hustnúť.
- Ihneď ju prelejeme cez sito a necháme vychladnúť. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej okrúhlej formy. Dáme ho predpiecť asi na 15 minút, vyberieme, naplníme krémom a v rúre pri teplote 140 °C necháme tuhnúť asi hodinu.
- Potom rozložíme navrch pokrájané jahody, mandľové lupienky, posypeme cukrom so škoricou a necháme krátko pod grilom skaramelizovať.