Z potuliek po lese sa v týchto dňoch vraciame s košíkmi plnými húb – a potom zavárame, sušíme, zapekáme. Aj keď azda každý má najradšej hubovú polievku, vyskúšajte s nami aj inú dobrotu!
Maslové rizoto s hubami
Porcie
4
porcieČas prípravy
5
minútČas varenia
29
minútIngrediencie
2 Šálky dlhozrnnej ryže
2 Šálky čerstvých húb
1 Menšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 Polievkové lyžice olivového oleja
3 Polievkové lyžice masla
5 dl vývaru
Soľ
mleté čierne korenie
1 dl bieleho vína
POSTUP
- Huby očistíme, umyjeme a pokrájame. Maličké klobúky môžeme nechať v celku.
- Cibuľu pokrájame na drobné kocky a cesnak na plátky. Ryžu prepláchneme vlažnou vodou.
- hlbšej panvici zohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu, cesnak a huby.
- Po chvíli pridáme ryžu, premiešame. Zalejeme tretinou horúceho vývaru alebo vody a počkáme, kým sa vývar úplne vstrebe.
- Mierne premiešame, osolíme a okoreníme.
- Zalejeme vínom, stíšime plameň a stále miešame. Ak treba, podlievame horúcim vývarom.
- Keď ryža takmer zmäkne, začneme po lyžiciach pridávať maslo a neprestávame miešať. Maslom sa rizoto zvláčni. Posypeme bylinkami a podávame s čerstvým šalátom.