To všetko máte možnosť vidieť v relácii Chutné Slovensko, ktorú na ta3 moderuje a pripravuje Simona Frantová.
Relácia vznikla v spolupráci s organizáciou Slovakia travel, na zviditeľnenie rôznych regiónov Slovenska. Ktorý je vášmu srdcu najbližší a kde vám zatiaľ najviac chutilo?
Svedomite môžem povedať, že čo región, to nespočetne veľa krásnych miest. Po Slovensku cestujem so štábom už tretí rok vďaka relácii Tajomstvá Slovenska. Často sú to náročné služobné cesty, no vždy počas nich načerpám aj neuveriteľnú energiu a inšpiráciu. Videla som toľko krásnych prírodných lokalít, dozvedela sa viac o našej bohatej histórii, kultúre, architektúre a osvojila si tiež tradičné regionálne recepty. Ľudia mi často hovorili, že tá časť relácie kde varím ich veľmi baví a práve tak vznikol nápad vymyslieť nový formát z prostredia gastronómie. Každý región má svoje tradičné pochúťky a mnohé som ochutnala prvýkrát. Napríklad Liptovské droby, alebo džatky. Tie mi veľmi chutili a chystám sa ich vyskúšať aj doma.
Slovenská gastronómia je veľmi pestrá. Čo najradšej doma varíte vy?
Keďže tvorím dve relácie, na varenie mi, žiaľ, neostáva veľa času. Pripraviť scenár na reláciu trvá niekoľko dní a po nakrúcaní po Slovensku ma čaká čas strávený v strižni. Preto doma preferujem skôr jednoduché recepty, ktorých príprava netrvá viac ako 30 minút. Mám rada cestoviny s rôznymi omáčkami, šaláty, alebo si zvyknem robiť bowl do ktorého nahádžem ako sa hovorí “čo chladnička dala”. Kuracie mäso, bulgur, zeleninu a všetko to ochutím nejakým dresingom, ktorý často vymyslím počas varenia. Veľmi rada skúšam nové chute. A ak prídem na niečo výnimočné, recept si zapíšem aby som ho nabudúce vedela zopakovať.



Kto vás naučil variť a na aký recept si zatiaľ netrúfate?
Ak je čas, chuť, trpezlivosť a vôľa, každý recept sa dá zvládnuť. Pri najhoršom sa nepodarí a nabudúce to možno dopadne podľa predstáv. Náročnejšie sú tie jedlá, ktoré s kuchármi pripravujem v luxusných reštauráciách formou fine dining. Je to doslova umenie na tanieri, na ktoré ľudia doma nemajú čas a tak je to akási pozvánka do reštaurácie. Pripraviť kulinárske špeciality ako holubie prsia, jelení chrbát, Sivoňa v želatíne, alebo tartaletky plnené kaviárom by bola aj pre mňa výzva. Preto v druhej časti relácie navštevujem so štábom tradičnú reštauráciu, kde so šéfkuchárom pripravujem regionálny recept, ako sa hovorí, starých mám. Väčšinou sú to jedlá, ktoré sme poznali ako deti.
Aké jedlo nesmelo chýbať u vás doma pri nedeľnom stole?
Keď som bola malá, každú nedeľu sme sa ako rodina stretávali u babky, ktorá bola úžasná kuchárka. Pamätám si na jej nadýchané rezne so zemiakovým šalátom, vyprážané šišky, langoše, kysnuté koláče s posýpkou a mnohé ďalšie dobroty, ktoré sa mi spájajú s bezstarostným detstvom. Túto tradíciu zachováva aj moja maminka. Vie, že najviac ma poteší, keď navarí plnenú papriku s knedľami, alebo pečenú kačku s červenou kapustou a lokšami. Cez leto zasa zvykneme organizovať grilovačky. Je to pre mňa krásny a vzácny čas strávený s rodinou. Moji najbližší sú pre mňa veľká opora a preto si vážim, keď si v tejto uponáhľanej dobe nájdeme na seba čas.
Vašou starou mamou je známa speváčka ľudových piesní Darina Laščiaková. Čo ste po nej podedili a ovplyvnila vás k láske ku kultúre práve ona?
Áno, stará mama je pre mňa od malička veľkým vzorom. Ako dieťa ma prihlásila do folklórneho súboru Čečinka, kde som spievala osem rokov. Občas sme vystupovali aj spoločne na jej koncertoch. Spievali sme dvojhlasne trávnice, bol to veľký zážitok. Veľmi si vážim a vychutnávam, keď si aj dnes môžeme spolu zaspievať. Je mojim najväčším fanúšikom a niekedy aj kritikom. Sleduje každý môj rozhovor, či reláciu a jej názor je pre mňa nesmierne cenný. Popri speváckej kariére pracovala dlhé roky ako redaktorka v Slovenskom rozhlase a jej relácie o ľudovej hudbe a kultúre mali veľký úspech. Jej celoživotné dielo je pre náš národ veľkým dedičstvom a ja som hrdá, že môžem ísť skromne a s pokorou v jej stopách.
„Dnes už ľudia nechodia do reštaurácie len preto, aby sa najedli, ale vyhľadávajú zážitok. Ja tomu hovorím pohladenie všetkých zmyslov, alebo divadelný zážitok.“
Máte nejaký obľúbený slovenský recept, ktorý vám pripomína detstvo?
Jednu z relácií sme nakrúcali na Donovaloch. A tam, v reštaurácii Pri piecke, som pripravovala dukátové buchtičky. V momente som sa preniesla na základnú školu, do školskej jedálne. Pamätám si, že pondelky boli sladké, na čo som sa vždy tešila a ako prvá som stála na dupľu. Preto som bola nadšená, keď som si toto tradičné jedlo z detstva mohla vyskúšať navariť v relácii so skúseným šéfkuchárom. Samozrejme, jeho recept bol trošku modernejší, pretože dnes už jedlo musí nie len chutiť, ale aj vyzerať. Ale tá chuť ostala rovnaká a bola to naozaj milá spomienka na školské časy.
Čo bolo pre vás zatiaľ najväčším prekvapením počas natáčania?
Celkovo ma prekvapuje, že aj tradičná gastronómia sa dá robiť netradične. To je aj podtitul relácie Chutné Slovensko. Dnes už ľudia nechodia do reštaurácie len preto, aby sa najedli, ale vyhľadávajú zážitok. Ja tomu hovorím pohladenie všetkých zmyslov, alebo divadelný zážitok. Zatiaľ sme nakrútili štyri časti, poslednú ešte len strihám, ale zakaždým ma prekvapila vynikajúca úroveň služieb, kvalita potravín, elegantné prostredie a celkový luxusný zážitok. Môžeme konkurovať svetovým reštauráciám a to vďaka šikovným a kreatívnym kuchárom, s ktorými je radosť spolupracovať.



Čo okrem varenia relácia prináša?
Každú časť relácie nakrúcame v inom regióne, ktorý vždy prestavím. Zameriavam sa na rôzne aktivity, ktoré ponúka a mohli by byť pre ľudí zaujímavé. Aby im trošku vytrávilo po všetkých tých dobrotách. Napríklad keď sme nakrúcali na Donovaloch, popri varení som si vyskúšala ranný Fresh Track a ľadové korčuľovanie. Vo Vysokých Tatrách to bola sánkovačka na Hrebienku a návšteva Tatranského ľadového dómu. Na Kopaniciach si pre nás na Gazdovskom dvore pripravili folklórne vystúpenie. Čo región, to iné kulinárske špeciality a zážitky a práve o tom je relácia Chutné Slovensko.
Aké regióny ešte plánujete navštíviť a čo všetko môžeme v najbližších dieloch očakávať?
Zatiaľ máme v pláne nakrútiť 12 častí, z toho štyri sú už na svete. Postupne sa chystáme navštíviť všetky regióny a ukázať tak nie len spomínanú pestrosť našej gastronómie, ale tiež krásu regiónov. Športy, kultúru, históriu a tiež prírodné bohatstvo. Slovensko má byť na čo hrdé. V tomto čase nakrúcame na Kopaniciach, kde budeme variť v hoteli Štefánik zimné degustačné menu. Aby sme však divákov inšpirovali a nejaký recept si pripravili spolu s nami, navštívime aj reštauráciu Holotéch víška. Prezradím, že so šéfkuchárom budem pripravovať tradičné šúľance na netradičný, slaný spôsob.

Dostali ste od divákov už nejaké zaujímavé reakcie alebo tipy na miesta, ktoré by ste mali navštíviť?
Áno, som milo prekvapená zo spätnej väzby od divákov. Už počas nakrúcania, keď pridávam príspevky na sociálne siete, od nich dostávam správy. Buď sú to tipy na recepty, reštaurácie, alebo sa tešia, že sme zavítali práve do ich regiónu. A keď mi po odvysielaní napíšu, že sa im relácia páčila, je to ten najkrajší pocit, vďaka ktorému ma moja práca napĺňa a baví. Samozrejme vítam aj kritiku, pretože aj tá nás posúva vpred.
Relácia Chutné Slovensko je mesačník a vysiela sa prvý utorok v mesiaci o 15:30. V ten deň o 20:30 si môžu diváci pozrieť aj reprízu.
foto: archív S.F.