Ste kávičkári? Pozrime sa spolu na názvoslovie a preleťme si účinky, ktoré nám káva, a najmä tá kvalitná z lokálnej pražiarne, ponúka.
„Pikolko“ je mýtus
Základom zážitku z kávy je espresso pričom káva by mala byť pripravená z vody o teplote 90-95°C, pretože len tak dosiahnete optimálnu chuť, arómu aj účinky kávy. Ak chcete vystupovať ako fajnšmeker, kávy sa v skutočnosti nazývajú takto:
- Ristretto sa u nás často nesprávne nazýva piccolo (v taliančine „malý“) a nie je ničím výnimočným, že ešte aj toto talianske prídavné meno zdrobníme. Nerobte to. Ide o nápoj veľmi podobný espressu, ale jeho objem je len okolo 20 ml.
- Espresso sa pripravuje s objemom 30-35 ml a pýši sa silnou koncentráciou chutí. Nedajte sa pomýliť krčmármi v perifériách ponúkajúcimi „expreso“ 🙂
- Ak si chcete dať espressá dve, objednáte si espresso dopio, ktoré je tvorené dvojnásobným množstvom kávy a dvojnásobným množstvom vody. Ocenia ho najmä mamičky na materskej. Ide o skutočne rýchlu vzpruhu so zanedbateľným množstvom kalórií.
- Tí, ktorí majú radšej väčšiu šálku kávy, si dajú Americano. Ide o espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:5 (espresso : horúca voda). Je možné, že idea vyšla z veľkých pohárov kávy, ktoré často vidíme v rukách amerických celebrít.
- Lungo, čiže predĺžené espresso- tak ho doslova nazývajú u našich susedov v Rakúsku, je espresso v pomere s horúcou vodou 1: 1.
- Espresso s trochou mliečnej peny sa nazýva Espresso macchiato ( „makiáto“) alebo tiež Cortado- tak ho volajú v Španielsku.
- U Cappuccina tvorí základ espresso, ku ktorému sa pridá našľahané teplé mlieko s pevnou penou. Taliani si ho vychutnávajú na raňajky s kúskom sladkého pečiva. Pre našinca trochu malé raňajky, ale ako dezert, prečo nie.
- Latte macchiato sa pripravuje z espressa a veľkého množstva našľahaného mlieka, ktoré vytvoria krásny efekt troch vrstiev: mlieko, káva a pena. V Taliansku si ho nepýtajte, nebudú vedieť, o čo sa jedná a určite nedostanete trojfarebný mliečny drink, na aký ste zvyknutí v centre mesta u nás.
- V lete sa príjemne osviežite studeným našľahaným kávovým nápojom s mliekom, ľadom a prípadne aj s cukrom, nazývaným Frappé, ktoré neodmysliteľne patrí k dovolenke v Grécku.
Ktorýkoľvek nápoj si vyberiete, stavte na kvalitu zŕn z lokálnej pražiarne. Tak ako inde, i tu sa oplatí investovať.