Natália Horváthová, tanečná partnerka Juraja Loja z poslednej série Let’s Dance, nie je len úspešnou tanečníčkou, ale aj veľkou milovníčkou talianskej kuchyne. Pri varení v druhej epizóde kulinárskej lifestylovej šou OJEDLE s Pierrom sa so zábavným kuchárom podieľala na príprave lahodných Gnocchi s kuracím mäsom.
A práve v kuchyni odhalila niekoľko zaujímavostí zo svojho života, ktoré nie každý vie.
Spojenie Talianska a kuchyne v Bernolákove
„Taliansko mám hlboko v srdci,“ priznala Natália, ktorá tam strávila významnú časť svojho tanečného života. „Keď som bola v Ríme, toto jedlo som uvarila aj pre svojich rodičov, ktorí tam za mnou prišli. A veľmi si ho pochvaľovali. Preto som sa rozhodla pripraviť ho aj teraz,“ prezradila tanečnica. Keď sa Natália presťahovala späť na Slovensko, do svojej kuchyne v Bernolákove chcela priniesť kúsok tejto južanskej atmosféry. „Toto jedlo mi evokuje nielen taliansku chuť, ale aj krásne spomienky na čas strávený v Ríme. Je to jedlo, ktoré prináša radosť a pohodu,“ hovorí Natália s úsmevom.
Let’s Dance ako nová skúsenosť
Natália sa širokej verejnosti zviditeľnila vďaka účasti v tanečnej šou Let’s Dance, kde spolu s hercom Jurajom Lojom vytvorili nezabudnuteľné vystúpenia. Napriek tomu, že nevyhrali, Natália si z tejto skúsenosti odniesla mnoho cenných lekcií. „Let’s Dance bola pre mňa niečím úplne iným, ako na čo sme my tanečníci zvyknutí. Pri profesionálnom tanci sa sústreďujeme najmä na techniku, ale tu šlo o to, aby sme dokázali preniesť emócie na divákov. Vďaka tomu, že som tancovala s hercom, naučila som sa veľa nového,“ vysvetľuje.
Jej najobľúbenejším vystúpením bolo contemporary, ktoré považuje za svoj vrchol v rámci šou. „Keď tanečník dosiahne takúto úroveň emócií a prepojenia s tancom, je to niečo výnimočné,“ dodáva.
Natália na svojho tanečného partnera Juraja Loja nedá dopustiť. „Je to veľmi pokorný človek so silným zmyslom pre spravodlivosť. Má obrovský talent, ale zároveň je aj perfekcionista, ktorý neustále na sebe pracuje. Jeho tvrdá práca bola na ňom naozaj vidieť,“ rozpráva s rešpektom.
foto: instagram
Od Talianska po Blackpool
Pred Let’s Dance strávila Natália päť rokov tancovaním v Taliansku so svojím profesionálnym partnerom. Hoci sa ich cesty neskôr rozišli, Natália si z Talianska odniesla množstvo skúseností. „Tancovala som so zahraničnými partnermi už od detstva, Moldavec, Talian… Nájsť si nového partnera po rozchode je ťažké, pretože s tým človekom trávite takmer celý svoj čas,“ vysvetľuje Natália. Juraj Loj bol jej prvým slovenským tanečným partnerom, čo bol pre ňu nový zážitok. Najväčším tanečným úspechom Natálie je semifinálová účasť na prestížnom Blackpool Dance Festival v Anglicku, ktorý je považovaný za najvýznamnejšiu udalosť vo svete spoločenského tanca. „Už len dostať sa tam je obrovská prestíž. My sme to dotiahli až do semifinále, kde sme skončili štvrtí. Potom sme tancovali aj v Royal Albert Hall, kde sme sa umiestnili v top 20,“ dodáva.
Zmeny po Let’s Dance
Účasť v Let’s Dance Natálii úplne zmenila život. Hoci bola zvyknutá na náročné tréningy, šou priniesla nový rozmer jej tanečnej kariére. „Bežne mávam tri tréningy denne, ale v Let’s Dance sme okrem toho aj veľa tvorili. Každé vystúpenie bolo pre nás tanečníkov veľmi náročné, ale zároveň obohacujúce. Po skončení sme sa všetci museli trochu zregenerovať, ale spätná väzba od divákov nás veľmi potešila.“ Natália si váži nielen pozornosť verejnosti, ale aj nové príležitosti, ktoré jej šou priniesla. „Som vďačná za všetky krásne správy a podporu, ktorú som dostala. Napríklad zajtra sa zúčastním na akcii zameranej na deti, a na to sa veľmi teším.“ Natália priznáva, že medzi tanečníkmi v Let’s Dance sa vytvorili skutočne úprimné priateľstvá. „Nemám s čím porovnávať, keďže to bol môj prvý ročník, ale skúsenejší tanečníci vraveli, že sme sa naozaj stretli výnimočná partia. Veľa sme si pomáhali a priali sme si. Napríklad s Eliškou som sa poznala už od detstva, ale stretávame sa naďalej aj s ostatnými,“ prezrádza.
Jedlo a životná vášeň
Jedlo je pre Natáliu dôležitou súčasťou života. „Občas mám pocit, že jem za dvoch,“ hovorí s úsmevom. Pri tancovaní si však musí dávať pozor, aby sa neprejedla, inak by to ovplyvnilo jej výkon. Miluje taliansku kuchyňu, sladké a kávu, no priznáva, že zo slovenských špecialít by nikdy nezjedla huspeninu. A čo muži? „Ak sa pýtaš na talianskych mužov, tak milujem tých zo severu. Vo vzťahoch aj v tanci mám rada, keď na sebe dvaja ľudia pracujú a navzájom sa rozvíjajú.“
GNOCCHI a ´la NATALIA
INGREDIENCIE:
▪300 g gnocchi
▪250 g kyslá smotana
▪100 g syr s modrou plesňou
▪40 g parmezán
▪150 g kuracie prsia
▪100 g šampiňóny
▪ 1 ks cuketa
▪ 1 ks cibuľa
▪cesnak podľa chuti
▪bylinky podľa chuti
( petržlenová vňať, pažítka)
▪4 PL olivový olej
▪40 g masla
▪soľ
▪mleté čierne korenie
▪ muškátový oriešok
POSTUP:
Na oleji krátko orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak a šampiňóny nakrájané na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme, pridáme cuketu nakrájanú na kocky. Vo vriacej osolenej vode uvaríme gnocchi do al dente. Na vedľajšej panvicy na olivovovom oleji orestujeme kuracie mäso ktoré dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Hotové mäso pridáme k orestovanej zelenine, pridáme kyslú smotanu, plesňový syr. Krátko prehrejeme aby sa chute spojili. Pridáme muškátový oriešok, zjemníme s maslom. Podávame posypané parmezánom a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť.