Polievka z grilovanej zeleniny
Ingrediencie
400 g zrelých, ale tvrdých paradajok
1 červenú a 1 zelenú papriku
1 červenú cibuľu
6 lyžíc olivového oleja
2 krajce bieleho chleba
1/2 uhorky
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice červeného vínneho octu
čerstvé oregano a bazalku
po štipke drvenej rasce a cukru
3 lyžice kečupu
soľ a čierne korenie
opečené kocky chleba
POSTUP
- Paradajky, rozpolené a očistené papriky a cibuľu pokrájanú na hrubšie kolieska potrieme olivovým olejom a grilujeme 10 minút (alebo opekáme), pritom ich často obraciame.
- Necháme všetko vychladnúť, pokrájame na drobné kocky a vsypeme do veľkej misy (zo dve lyžice z nej odložíme na ozdobu).
- Pridáme namočené a vyžmýkané krajce chleba, pokrájanú uhorku a cesnak, ocot, 300 ml vody, lyžicu čerstvých, nadrobno posekaných byliniek, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, cukor, kečup a necháme aspoň 6 hodín marinovať v chladničke.
- Potom rozmixujeme najemno a precedíme cez hrubšie cedidlo. Polievku podávame vychladenú, navrch rozdelíme odloženú zeleninu, krutónky (opečené kocky chleba) a bazalkové lístky.