Slepačí vývar s bazalkovými knedličkami
Porcie
4
porcieČas prípravy
20
minútČas varenia
40
minútIngrediencie
- Polievka:
½ sliepky alebo kuracie chrbty
4 mrkvy
2 petržleny
½ zeleru
1 kaleráb
1 cibuľa
1 paprika
petržlenová vňať
2-3 kocky slepačieho bujónu bez glutamánu
soľ, korenie
- Na ozdobu:
1 malý pór
2 mrkvy
6 špenátových listov
- Knedličky:
1 zväzok bazalky
250 g mäkkého tvarohu
100 g krupice
1 vajce
soľ, korenie, muškátový oriešok
POSTUP
- Polievka:
- Umytú sliepku alebo kuracie chrbty vložíme do hrnca s vodou a na miernom ohni necháme zovrieť a varíme 15 minút.
- Medzitým si očistíme zeleninu a vložíme ju do hrnca spolu s kockami bujónu.
- Pri nízkej teplote varíme asi 45 minút. Občas pozbierame penu, ale nemiešame.
- Nakoniec vývar precedíme, osolíme a okoreníme.
- Na ozdobu:
- Zeleninu očístíme a nakrájame na tenké rezančeky, sparíme osolenou vriacou vodou a následne rýchlo ochladíme.
- Knedličky:
- Listy bazalky nakrájame nadrobno.
- tvarohu odlejeme vodu a zmiešame s krupicou, vajcom, bazalkou a korením dohladka.
- Dvoma lyžičkami vykrajujeme malé knedlíčky, tak aby mali podlhovastý a hranatý tvar.
- Vkladáme do vriacej osolenej vody a hneď ako vyplávajú na povrch vyberáme.
- Knedlíčky a zeleninu nakrájanú na rezančeky vložíme hlbokých tanierov alebo misiek a zalejeme horúcim vývarom. Tanier ozdobíme listami bazalky.
Poznámky
- Rada: Ak chcete aby ste mali na sto percent číri vývar, tak na začiatku pridajte čajovú lyžičku octu