Ak ste si doteraz mysleli, že najviac železa obsahuje špenát, mýlite sa. Červená šošovica ho obsahuje viac. Navyše v kombinácii s ďalšími živinami je výborný prostriedok na zlepšenie krvotvorby.
Špagety s nepravou Bolonskou omáčkou z červenej šošovice
Porcie
4
porcieČas prípravy
10
minútČas varenia
30
minútIngrediencie
3 pl olivového oleja
3 pl medu
1 Cibuľu
1 nastrúhanú mrkvu
5 Šampiňónov
Červenú papriku
1⁄2 šálky červenej šošovice
2 konzervy krájaných paradajok
2 šálky vývaru
Oregano
bazalku
sladkú papriku
sušenú pažítku
Soľ
mleté čierne korenie
POSTUP
- Na oleji do zlata upražíme cibuľku. Pridáme nakrájanú mrkvu, huby a papriku.
- šetko opražíme a podusíme asi desať minút. Pridáme paradajky, šošovicu (ktorú sme predtým opláchli pod vodou), vodu alebo vývar a varíme, kým nie je šošovica hotová.
- Trvá to približne dvadsať minút. Ak je omáčka príliš hustá, dolejme vodu.
- Nakoniec okoreníme (oregano, bazalka, paprika, soľ, čierne korenie), dochutíme medom podľa chuti a ešte chvíľku podusíme.
- Podáme s obľúbenými cestovinami.
Poznámky
- Červená šošovica, ktorá je zbavená šupky, nenadúva a je ľahko stráviteľná. Nielenže ju nemusíte pred prípravou namáčať a ľahko ju strávite, ale je i výborným zdrojom rastlinných bielkovín a svojim nutričným zložením môže byť skvelou alternatívou mäsa.