Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií. Do chladných a upršaných dní vám dobre padne táto jemná špenátová polievka.
Špenátová polievka so stratenými vajcami
Porcie
4
porcieČas prípravy
10
minútČas varenia
20
minútIngrediencie
300 g mrazeného alebo čerstvého špenátu
30 g masla
1 lyžica hladkej múky
1 kocka hovädzieho bujónu
3 dl mlieka
1 dl sladkej smotany
soľ
čierne korenie
1 strúčik cesnaku
- Na stratené vajcia:
vajcia podľa potreby
soľ
ocot
POSTUP
- masla a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju studenou vodou, pridáme mrazený špenát (alebo čerstvý, vopred podusený a posekaný nadrobno), soľ, rozmrvený bujón,mleté čierne korenie, rozotretý cesnak a polievku krátko povaríme.
- Zjemníme ju mliekom, smotanou a podávame so stratenými vajcami, ktoré pripravíme takto: 5 pohárov vody, pohár octu a polievkovú lyžicu soli dáme zovrieť a po jednom do nej opatrne vyklepneme vajcia.
- Necháme ich 2-3 minúty vrieť, potom naberačkou preložíme do studenej vody.
Poznámky
- Dobrá rada: Špenátovú polievku môžeme podávať aj s krajčekmi chleba namočenými do rozšľahaných vajec a opečenými v panvici.