Divina je v našej kuchyni samostatná kapitola. Jej príprava odrádza svojou zložitosťou a zdĺhavosťou, no výsledok stojí za to!
Srnčie ragú so zemiakovými guľami
Porcie
4
porcieČas prípravy
30
minútČas varenia
1
hodinaIngrediencie
800 g jelenieho pleca
1 čerenú cibuľu
2 mrkvy
2 petržleny
300 ml Červeného vína
300 ml vody
2 bobkové listy
vetvičku rozmarínu
1 kocku 70 % horkej čokolády
1 pl slivkového lekváru
olej
sladkú a pálivú mletú papriku
korenie
Soľ
400 g Zemiakov
50 g Krupice
100 g Hrubej múky
1 Vajce
Soľ
POSTUP
- hrnci na oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu.
- Pridáme aj mletú sladkú a pálivú papriku, na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen.
- Jelenie mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kocky.Pridáme ho do hrnca a zľahka opražíme.
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.
- äso podlejeme vínom a vodou. Necháme prevrieť, aby sa odparil alkohol.
- Osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu a bobkové listy.
- Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry, kde necháme mäso dusiť 1 hodinu.
- Medzitým dáme variť zemiaky v šupke. Asi po 30 minútach, záleží od veľkosti, ich vyberieme, ošúpeme a ešte teplé nastrúhame alebo dobre roztlačíme. Pridáme do nich krupicu a premiešame.
- Rozbijeme vajíčko, ktoré pridáme do zemiakov a postupne pridávame aj hrubú múku a soľ podľa chuti. Vypracujeme zemiakové cesto, ktoré vyšúľame do valčeka (alebo dvoch – aby sa zmestili do hrnca). Ich priemer by mal byť asi 5 cm.
- hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a vložíme do nejvytvarované gule. Varíme asi 20 minút pri miernom bublaní vody.
- Ragú vyberieme z rúry a mäso s polovicou koreňovej zeleniny vyberieme bokom.
- Taktiež vyberieme aj vetvičku rozmarínu a bobkové listy.
- ťavu so zvyšnou zeleninou rozmixujeme na omáčku. Pridáme do nej malú tabuľku horkej čokolády a lyžicu lekváru.
- Dosolíme podľa chuti. Mäso so zeleninou vrátime naspäť do omáčky.