Ak máte v rodine alergika na bielkovinu kravského mlieka, náhradu v podobe sójového veľmi dobre poznáte. Dnes sú však rôzne výrobky na báze sójového mlieka také chutné, že by bola škoda nevyskúšať ich v nápaditých receptoch pre všetkých.
Steak z lososa s zelerovým krémom
Porcie
4
porcieČas prípravy
15
minútČas varenia
30
minútIngrediencie
4 steaky z lososa (približne po 150 g)
500 g zeleru
300 g zemiakov
2 PL olivového oleja
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
200 ml sójovej smotany
100 ml sójového nápoja
100 g čiernych olív
2 ČL píniových orieškov
1 KL tymianu
nasekaná bazalka
muškátový oriešok
soľ
POSTUP
- Zelerový krém:
- Najemno nakrájanú cibuľu doružova orestujeme na olivovom oleji spolu s nakrájaným zelerom, zemiakmi a cesnakom.
- Prilejeme sójovú smotanu a nápoj.
- Pridáme bylinky, citlivo osolíme a nastrúhame trocha muškátového orieška.
- Po uvarení zeleru a zemiakov a vyvarení zhruba polovice tekutiny zmes rozmixujeme tyčovým mixérom na jemný krém pastovitej konzistencie.
- Dochutíme soľou a korením.
- Losos:
- Steaky z lososa umyjeme, osušíme a mierne osolíme.
- Opečieme na rozpálenom olivovom oleji z oboch strán doružova.
- Servírujeme ich na lôžku zo zelerového krému, posypeme sprudka opečenými píniovými orieškami a pokrájanými čiernymi olivami.
- Ozdobíme lístkom bazalky.