Milujete lasagne? Vyskúšajte si ich pripraviť tak trochu nezvyčajne! Prinášame vám recept na výborné lasagne z tradičnej jesennej suroviny – tekvice.
Tekvicové lasagne
Porcie
4
porcieČas prípravy
15
minútČas varenia
30
minútIngrediencie
1 Balíček lasagne bez prevarenia
1 Tekvica hokaido
1 čl Šalvie
6 Strúčikov cesnaku
500 g Špenátových listov
3 cibule
6 pl olivového oleja
Soľ
mleté čierne korenie
- SYROVÁ OMÁČKA
l mlieka
Bobkový list
čl Tymiánu
4 pl hladkej múky
Trošku štipľavej papriky
400 g Eidamu
POSTUP
- úru rozohrejeme na 190 °C. Maslovú tekvicu ošúpeme, prepolíme, vydlabeme a nakrájame na malé kocky.
- Tekvicu premiestnime na papierom na pečenie vystlaný plech.
- Posypeme sušenou šalviou, strúčikmi cesnaku (celé, nešúpané) soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom (asi 3 PL).
- Rukami premiešame priamo na plechu a dáme do rúry na asi 30 minút. Po upečení opatrne vylúpneme cesnak zo šupiek a spolu s tekvicou ho vidličkou roztlačíme na pyré.
- Medzitým necháme na oleji (3 PL) skaramelizovať na prúžky nakrájanú cibuľku a v dvoch deci vody sparíme špenát.
- Pripravíme syrovú omáčku: mlieko začneme zahrievať na strednom plameni.
- Pridáme bobkový list, tymian, papriku, muškátový oriešok a primiešame múku.
- Privedieme do varu, a keď omáčka zhustne, vytiahneme z nej bobkový list a pridáme 2/3 nastrúhaného eidamu (tretinu odložíme na posypanie).
- Zamiešame a stiahneme z plameňa.
- Do väčšej zapekacej misky vrstvíme:
- omáčku, lasagne, pyré, špenát, cibuľku a znova omáčku, lasagne… vrstvenie ukončíme cestovinou a omáčkou.
- Dáme piecť na 30 minút pri teplote 200 °C. Horúce lasagne posypeme zvyšným eidamom a podávame.