Reguluje krvný tlak, upravuje trávenie, udržuje zdravé kosti a pôsobí ako probiotikum. Toto všetko dokáže topinambur.
Hovorí sa mu tiež židovský zemiak. Je to príbuzný slnečnice. Pod zemou vytvára hľuzy, ktoré sa konzumujú. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde ho pestovali indiáni z kmeňa nazývaného Topinambur, podľa ktorého dostal meno. Sadí sa skoro na jar alebo na jeseň. Hľuzy sa vysádzajú do sponu 50 x 100 cm, do hĺbky 10 až 15 cm. Pod jednou rastlinou sa urodí až 30 hľúz. Koncom leta ich môžeme začať zberať. Dá sa aj po častiach, nemusíte vybrať celú úrodu naraz. Hľuzy treba vyberať rýľovacími vidlami. Ak ich hneď nespracujete, môžete ich na dva až tri týždne uložiť do chladničky. Na dlhší čas skladujte na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste, mimo dosahu svetla.
Ako pyré
Topinambury môžete konzumovať priamo so šupkou, treba ju však dobre umyť. Alebo ich uvarte v šupke a potom sa budú lepšie čistiť. V rámci kuchynskej úpravy ich môžete variť, piecť i dusiť. Pripravte ich ako pyré alebo pridajte do polievky. Napokon, môžete ich tiež primiešať do zeleninových šalátov.
Spracovala vm
Foto: Shutterstock