Modročierne trnky môžete v jesenných mesiacoch vidieť takmer na každom kroku. Mnohí ich míňajú bez záujmu napríklad preto, že si ich raz odtrhli a zistili, že sú príliš trpké. Po prvých mrazoch ale táto trpkosť ustupuje a trnky zosladnú.
Prečo teda trnky zbierať a spracovávať? To je jednoduché – pretože sú liečivé. Fungujú proti hnačke a nadúvaniu, na zníženie krvného tlaku a čistenie krvi, osvedčili sa pri bolestiach v krku, kašli a nádche. Najlepšie je urobiť z nich likér, sirup, lekvár, víno a domácu pálenku alebo ich usušiť na čaj. Skúste naše recepty a presvedčte sa sami, že sa trnky na jeseň oplatí nazbierať. Jesenná príroda nám ponúka množstvo skvelých plodov, a tak môžeme okrem dočervena ladených šípok či jarabín naraziť tiež na modročierne trnky. Trnka obyčajná alebo slivka trnka (Prunus spinosa) je voľne rastúci tŕnistý listnatý ker s krásnymi bielymi kvetmi a trpko, až zvieravo kyslými plodmi – trnkami. Trnkové kríky u nás nájdeme najmä na krovinatých stráňach, pasekách a medziach.
Vitamínová bomba
Trnky farbou pripomínajú čučoriedky a vyzerajú trochu ako malé slivôčky. Modročierne trnky so zelenožltou dužinou sa vo fytoterapii cenia predovšetkým pre ich vysoký obsah vitamínu C, zvieravých trieslovín a ovocných kyselín. Používajú sa proti hnačkám a nadúvaniu, na povzbudenie trávenia, na zníženie krvného tlaku, čistenie krvi a na posilnenie organizmu. Rovnako sa odporúčajú trnky vyskúšať pri bolestiach v krku, kašli, nádche a zápaloch horných dýchacích ciest. Trnky zbierame na jeseň v plnej zrelosti, čo je zhruba v októbri a novembri. Na priamu konzumáciu sú v surovom stave vhodné až keď prejdú mrazom, to trochu zosladnú. Niekedy to býva boj s časom, pretože ich majú radi vtáky. Keď ich natrháme skôr, môžeme ich dať na jeden deň do mrazničky. Keďže majú aj tak trpkú chuť, konzumujeme ich vo forme čaju, likéru,sirupu či vína alebo domácej pálenky. Výborné sú sušené – sušíme ich vykôstkované najlepšie v rúre alebo sušičke pri teplote do 45 stupňov.
A takto si ich môžete vychutnať doma:
Trnkový lekvár
POTREBUJEME: • 1 kg mrazom prešlých trniek • 600 – 800 g cukru
PRÍPRAVA: Trnky očistíme a opláchneme, zalejeme vodu, aby boli všetky pod hladinou, a privedieme do varu. Znížime teplotu a zhruba 10 minút povaríme. Necháme vychladnúť a trnky vykôstkujeme. Prepasírujeme. Trnkovú dreň zvážime a odvážime rovnaké množstvo cukru. Dreň privedieme do varu a prisypeme cukor. Za stáleho miešania necháme prebublávať asi 15 minút do zhustnutia. Keď má trnkový lekvár správnu konzistenciu, prelejeme ho do pohárov a obrátime dnom nahor. Trnkový lekvár je výborný na zlepovanie lineckých vianočných cukroviniek alebo na osladenie čaju či iného teplého nápoja.
Trnkový čaj
POTREBUJEME: • 2 PL sušených trniek • 300 ml vody • 1 až 2 ČL medu
PRÍPRAVA: Trnky dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, prikryjeme pokrievkou necháme asi 10 minút macerovať, potom privedieme do varu a 5 minút varíme. Zložíme a necháme čiastočne vychladnúť. Potom môžeme scediť, ale nemusíme. Osladíme medom.
UŽÍVANIE: Toto množstvo čaju pijeme dvakrát denne pred jedlom. Je veľmi účinný pri chorobách z prechladnutia, na úpravy stolice alebo pri vysokom krvnom tlaku.
Trnkový likér na dobré trávenie
POTREBUJEME: • 2 vrchovaté hrnčeky nasekaných, mrazom prešlých trniek • 1 hrnček medu • 5 drvených klinčekov • 1 ČL mletej škorice • 2 drvené badiány • pol ČL najemno nastrúhaného zázvoru • 1 l vodky alebo čírej domáce pálenky
PRÍPRAVA: Trnky zmiešame s korením a medom, zalejeme alkoholom a necháme jeden až dva týždne macerovať. Každý deň starostlivo pretrepeme. Potom scedíme cez plátno do fľaše a skladujeme v chladničke.
UŽÍVANIE: Užívame dvakrát denne pred jedlom 2 lyžice alebo jeden menší štamperlík.