Trpieť častými migrénami nie je vôbec príjemné a okrem bežnej bolesti hlavy je toto ochorenie sprevádzané rôznymi ďalšími príznakmi ako je napríklad zvracanie, zmeny videnia, citlivosť na svetlo, pachy, necitlivosť v končatinách alebo svalovou slabosťou. Migrény majú tendenciu trvať dlhšie a sú bolestivejšie. V niektorých prípadoch môžete pociťovať bolesť len na jednej strane hlavy.
V súčasnosti sa migrény radia k druhej hlavnej príčine zdravotného postihnutia na celom svete a trpí ňou viac ako jedna miliarda ľudí. Pri zvládaní migrény však môže dopomôcť strava, ktorou môžete predchádzať záchvatom migrény alebo znížiť jej frekvenciu. V jedálničku by ste nemali vynechávať potraviny obsahujúce veľké množstvo minerálov a mastných kyselín.
Úľavu od migrény vám môže poskytnúť najmä horčík. K potravinám bohatým na tento prvok patrí tmavá listová zelenina, avokádo či tuniak. Pomôcť vám môže tiež strava obsahujúca omega-3 mastné kyseliny. K potravinám obsahujúcim tieto kyseliny sa radia ryby ako makrela, losos alebo strukoviny. Nepochybne veľmi dôležitou súčasťou je pitný režim. Dehydratácia môže byť totižto spúšťačom migrén. Siahnuť môžete aj po čajoch, ktoré znižujú príznaky nevoľnosti alebo bolesti hlavy.
Migréna si nevyberá, no napriek tomu existujú skupiny osôb, ktoré majú na toto ochorenie väčší predpoklad. Riziko migrény sa týka najmä žien vo veku 18 až 44 rokov. Dôležitým aspektom je tiež dedičnosť – ľudia s rodinnou anamnézou majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku tohto stavu.
Vo všeobecnosti k spúšťačom silných migrén patrí stres, úzkosť, hormonálne zmeny, nadmerné užívanie liekov vrátane hormonálnej antikoncepcie alebo nadmerné užívanie steroidov. Príčinou vzniku môže byť tiež zmena počasia.
Vhodné potraviny
Okrem toho, že by ste mali vedieť, ktoré potraviny je vhodné konzumovať, existujú tiež tie, ktorým by ste sa mali pri nákupe vyhnúť. Ide najmä o potraviny bohaté na dusičnany. Vyvarovať by ste sa mali teda údeninám či vyzretým syrom. Samotné potraviny v niektorých prípadoch nemusia byť spúšťačom problému. Dávať pozor treba podľa odborníkov aj na teplotu jedla.
Príliš horúce alebo príliš studené jedlo môže tiež vyvolať záchvat migrény. Buďte preto opatrní pri vychutnávaní teplých alebo studených dobrôt. Okrem toho sa snažte predísť veľkému hladovaniu. Keď sa hladina cukru v krvi zníži a máte chuť na jedlo, často je už neskoro a hlad môže migrénu spustiť.
Ak vaša migréna presahuje normu znesiteľnosti, rozhodne netreba pri návšteve lekára zaháľať. Ak vám nepomáha na odbúranie migrény pobyt v tmavej a tichej miestnosti alebo studený obklad a migrény značne ovplyvňujú váš život, zverte sa do rúk profesionálom. Vrátane plánu vašej liečby si môžete viesť denník, do ktorého si budete značiť prehľad potravín, ktoré ste zjedli a tiež frekvenciu migrénových záchvatov.
Pri naozaj silných a často sa opakujúcich migrénach nenechávajte liečbu na seba, keďže pomocou vyšetrení môžete spolu s odborníkmi prísť na pravú príčinu vašich problémov.