Veľkonočná kyslá polievka
Porcie
4
porcieČas prípravy
10
minútČas varenia
20
minútIngrediencie
- Na zákvas potrebujeme:
starý chlieb
2 šálky ražnej múky
5 šálok teplej vody
1 bobkový list
3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky a veľkú sklenenú nádobu
- Na polievku:
mrkvu
Petržlen
Pór
Cibuľu
Zeler
vodu
zemiaky
3 šálky zákvasu
3-4 bobkové lístky
hrsť sušených lesných húb
čierne mleté korenie, soľ
2 strúčiky cesnaku
údené rebrá
klobásu
vajíčka varené natvrdo.
POSTUP
- Zákvas
- ákvas si musíme pripraviť s veľkým časovým náskokom.
- Do väčšej, najlepšie sklenej misky, dáme múku, zalejeme ju teplou vodou, pridáme kúsok kôrky zo starého chleba, cesnak a bobkový list.
- Premiešame, zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 3-5 dní. Zákvas je hotový vtedy, keď má nielen kyslastú chuť, ale aj príjemnú vôňu.
- Ak sme si kúpili hotový zákvas, túto prácu máme ušetrenú a môžeme sa pustiť do prípravy polievky.
- Polievka
- Do veľkého polievkového hrnca dáme variť rebrá a klobásu, s cesnakom a bobkovým listom.
- Keď sú hotové, vyberieme ich a do polievky dáme koreňovú zeleninu, namočené huby, zákvas na žurek, dobre premiešame a varíme ešte asi dvadsať minút.
- Až potom polievku dochucujeme, lebo údeniny sú slané.
- Kým sa pripravuje polievka, uvaríme natvrdo vajíčka a môžeme zvlášť uvariť aj zemiaky (niekto ich do polievky vôbec nepoužíva).
- Z rebier oberieme mäso, klobásu pokrájame na kolieska a môžeme servírovať.
- Do hlbokého taniera dáme klobásu, mäso, zemiaky, vajíčko prerezané na polovice a všetko zalejeme polievkou.
- Polievku môžeme na tanieri posypať petržlenovou vňaťou alebo kôprom a pridať aj lyžičku kyslej smotany.