Ďumbier lekársky poznáme ako zázvor v podobe mletého korenia a koreňových podzemkov, ktoré poznáme najmä z pultov obchodov. Pre svoje liečivé nielen protichrípkové účinky vám príde vhod najmä v zime.
Vlasťou ďumbiera lekárskeho je južná oblasť Ázie. Po stáročia sa pestuje hlavne v Číne a Indii. U nás sa prvýkrát objavil v trinástom storočí, kedy sa predával sušený ako liek v lekárňach, ale aj naložený v cukre ako maškrta. Zázvor sa dá použiť do sladkých aj slaných pokrmov. Má jemne korenenú, veľmi príjemnú chuť pripomínajúcu citróny s nádychom vône exotických kvetín. Príprava väčšiny jedál ázijskej kuchyne je bez zázvoru nemysliteľná, je súčasťou aj karí korenia.
Pestovanie nie je veda
Zázvor je vytrvalá tropická bylina, ktorej z podzemkov vyrastajú jednoročné olistené byle vysoké okolo jeden a pol metra. Kvety sa objavujú v našich podmienkach len zriedkavo. Ak chcete vyskúšať pestovanie zázvoru ako izbovej rastliny, kúpte si podzemok s dobre viditeľnými očkami. To sú púčiky, z ktorých vyrašia nové výhony.

Ako na to?
Pripravte si nádobu s dobrou drenážou a priepustnou zeminou, do ktorej podzemok vložíte. Nesádzajte ho spočiatku hlboko (neskôr pridáte zeminu), len mierne zahrňte zeminou a udržujte vlhký substrát. Nádobu dajte na svetlé a teplé miesto. Po čase vyraší výhonok s úzkymi listami. Do šiestich mesiacov rastlina zmohutnie a môžete si z nej odoberať vlastné podzemky alebo si ju ďalej namnožiť. Cez leto je možné umiestniť zázvor v miernom tieni a pestovať ho vonku. Nemá rád náveternú polohu kvôli svojej výške, vysoké výhony sú krehké a stály alebo prudký vietor ich láme. Zimná záhrada je pre neho ideálnym stanovišťom od jesene do jari, ale dobre sa mu darí aj vo svetlej a vzdušnej miestnosti.
Okrasný zázvor nie je zázvor lekársky
Ak sa stretnete s ponukou „okrasného zázvoru“, vedzte, nejde o pravý zázvor, ale o rastlinu z rovnakej čeľade, ktorá sa volá Hedychium gardnerianum. Pestujte ju cez leto vonku v nádobe, jej výhodou je, že dobre znáša aj plné slnko. Je náročná na zálievku a každotýždenné prihnojovanie, no potom sa odvďačí kvitnutím od júna až do septembra. Na jeseň ju zrežte pri zemi a uložte v teplote okolo ôsmich stupňov, pokiaľ možno v tmavej miestnosti. Zjari, ako sa predlžuje deň, začína rastlina pučať – presaďte ju a preneste do tepla na svetlé miesto. Koncom leta opäť pokvitne vzpriamenými žltými klasmi kvetov s nápadnými červenými tyčinkami.

Koľko ho treba do jedla?
Pri nákupe podzemkov zázvoru si všimnite, ak nie sú zavädnuté – jedine v čerstvom stave si totiž zachovajú chuť a vôňu. Umyté ich skúste po ošúpaní jemne nastrúhať a pridať do rôznych pokrmov: do ryže, rezancov, do vyprážaných pokrmov z kuracieho mäsa, do „číny“ a všade tam, kde ste zvyknutí používať karí. Zásadou je nedávať viac ako jednu kávovú lyžičku zázvoru na štyri porcie pripravovaného jedla. Jemne nastrúhaným zázvorom zaujímavo ochutíte aj šaláty a zálievky. Dobrou a chutnou zmesou do pokrmov je zázvor v kombinácii s citrónom, cesnakom, feferónkami, paprikou alebo sójovou omáčkou.
Experimentujte
Nebojte sa experimentovať a pridať ho do omáčok, polievok (napríklad karfiolová polievka získa výraznejšiu chuť), do dusenej zeleniny – záleží len na vašej fantázii. Zo sladkých jedál ho skúste dať do perníka, sušienok aj do vareného vína. Bez zázvoru by sa nezaobišli ani výrobcovia likérov. V Anglicku sa z neho robí zázvorové pivo, obľúbená zázvorová limonáda, v niektorých častiach sveta sa pije zázvorový čaj, ktorý je výborný na respiračné ochorenia. Kandizované podzemky zázvoru sú známou pochúťkou v Ázii, u nás poznáme zázvorové sušienky.

Liečivé účinky zázvoru
Že je zázvor nielen výborné korenie, ale aj liek, vedeli jeho pestovatelia dávno predtým, než sa objavil v Európe. Pretože jeho podzemky sa dajú bežne kúpiť, môžete skúsiť aj jeho liečebné účinky. Je antiseptický, protihorúčkový a protizápalový, takže výborne poslúži vo forme čaju ako prevencia chrípkových ochorení (najmä pri črevnej chrípke sú výsledky veľmi dobré).Čaj pripravíte zaliatím pol lyžičky mletého zázvoru štvrť litrom vrelej vody. Pomáha aj pri bolestiach hlavy, prechladnutí a proti žalúdočným a cestovným nevoľnostiam. Prechladli ste na zimnej vychádzke alebo v záhradke? Ponorte nohy do horúcej vody s prídavkom zázvorovej šťavy, naparte sa, zabaľte do teplej deky a chvíľu odpočívajte. Nachladnutie sa vám vyhne veľkým oblúkom. Pokiaľ už sa stalo a trápi vás nádcha alebo kašeľ, zázvorový kúpeľ a pitie čaju vás čoskoro týchto chorôb zbaví.