Recept je z dobre známej obce Čičmany v okrese Žilina. Tam usporiadali začiatkom decembra súťaž vo varení vianočnej kapustnice. Išlo o v poradí druhý ročník a znova ho vyhral ten istý tím – skupina Zelenka s kuchárom Milanom Jurčišinom, pomocníkmi boli Peter Pír a Miroslav Bachňák.
Suroviny:
250 g bravčovej masti, 2 nakrájané klobásy, 2 nakrájané cibule, 8 ks bobkový list, čierne korenie, nové korenie,1 kg bravčové pliecko, 1,2 kg údené koleno, 8 ks cesnak, mletá sladká paprika, 2 kg kapusta kvasená Stupavská, 4 litre vývar z údeného kolena, 12 kusov vykôstkované sušené slivky, 0,7 litrový pohár sušených hríbov. Podľa Petra Píra, z tohto množstva navarili až osem litrov kapustnice, na ktorej si pochutilo až pätnásť „hladošov“.
Postup:
-Deň dopredu si pripravíme vývar z bravčového kolena, na noc uložíme do chladu.
-Rozpustíme bravčovú masť. Postupne pridáme klobásu a cibule nakrájané na kocky, bobkové listy, celé čierne a nové korenie.
-K dozlatista opraženej cibuli pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a prelisovaný cesnak a restujeme, pokým sa mäso nezatiahne.
-Pridáme kvasenú kapustu, osolíme a podlejeme vývarom z kolena, ktorý sme si deň dopredu navarili. Do hrnca vložíme bravčové koleno, slivky a huby. Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou varíme približne dve hodiny.
-Z uvarenej kapustnice vyberieme údené mäso, nakrájame na menšie kúsky a vložíme naspäť do kotlíka.
-Nakoniec na panvičke v roztopenej masti orestujeme šesť strúčikov prelisovaného cesnaku a zahustíme sladkou paprikou a pridáme do kapustnice.
Súťažiaci varili kapustnicu v kotlíkoch, alebo parákoch. Navarili litre kapustnice. Ak budete pripravovať recept pre rodinu so štyrmi, či šiestimi členmi, gramáž rozpísaných surovín vydeľte dvomi. Dostanete polovičnú dávku.
Spracovala vm
Foto: Obecný úrad Čičmany