Dámy, odbočme nachvíľu od sporákov a dajme sa do gala. Prichádza čas vytiahnuť krásne šaty a vyraziť si s partnerom na rande. No aby sme pôsobili nanajvýš reprezentatívne, pripomeňme si základné pravidlá spoločenskej etikety s expertkou v oblasti Luciou Sandrin Breznayovou, ktorá sa nám prihovára priamo z Paríža.
Po ktorej strane vedie pán dámu do reštaurácie?
Dáma stojí, kráča alebo sedí vždy po pravici pána, pretože nežná polovička zaujíma čestné miesto. Ak ku vchodu do reštaurácie vedú schody, smerom nahor ide dáma ako prvá, nasledovaná pánom, a naopak – smerom nadol, kráča ako prvý pán a za ním schádza zo schodov dáma. Prečo? Nuž, preto, aby pán svoju nežnú polovičku ochránil pred pádom zo schodov, v prípade, že sa jej nečakane šmykne lodička.

Niekto hovorí, že dáme treba otvárať dvere. Iný kontruje, že pán má vchádzať do miestnosti prvý. Ako je to teda?
Odpoveď na to, kto vojde ako prvý, sa líši v závislosti od krajiny, ale aj od kontextu. Napríklad v anglofónnych krajinách vchádza vždy prvá dáma, u nás sa ešte stále používa pravidlo „muža ako ochrancu krehkej ženy”. Takto by, logicky vzaté, podľa tohto pravidla mal vstupovať ako prvý muž.
Položme si však otázku, aká je pravdepodobnosť, že v tej reštaurácii bude nejaká bitka, alebo že práve vybuchne kávovar? Asi minimálna, a preto sa treba riadiť v kontexte danej situácie. Napríklad dverami – tie vám veľa napovedia. Ak sa otvárajú smerom dovnútra kaviarne, otvorí ich pán a vstúpi do kaviarne ako prvý a dáma ho bude nasledovať. Ak sa dvere otvárajú smerom von, pán ich opäť pre dámu otvorí, a ona vstúpi ako prvá s tým, že by ju pán mal okamžite nasledovať a prevziať iniciatívu vo vedení naprieč reštauráciou. Tiež sa môže vyskytnúť situácia, keď sú v zimných mesiacoch dvere chránené hrubými závesmi. Vtedy by mal pán vojsť vždy ako prvý, aby ten záves pre dámu „pootvoril“.
Na ktorej strane alebo v ktorej ruke nosí dáma kabelku? A kam si ju má v reštaurácii po správnosti položiť?
Na večeru v reštaurácii alebo „soirée romantique“ vo dvojici niekde v hoteli sa určite najviac hodí len malá spoločenská kabelka takzvaná listová alebo puzdrová kabelka. Tú by mala dáma držať v ľavej ruke, aby mala pravú ruku voľnú, aby si ju mohla napríklad podať s inou osobou, ktorú stretnú. Hlavne pri formálnych príležitostiach je lepšie toto pravidlo dodržiavať, avšak počas romantického večera, keď sa pár zväčša drží za ruku, môže dáma držať kabelku aj v pravej ruke, keďže kráča po pravici pána a drží ho svojou ľavou rukou. A kam si treba kabelku položiť? Ideálny scenár je, keď má reštaurácia k dispozícii pre dámske kabelky malé taburetky. Ak ich nemá, tak vedľa na stoličku, a ak sa jedná o malú kabelku, tá sa zmestí buď za vás, alebo ak má stolička operadlo na ruky, tak aj po vašej ľavej ruke, teda vedľa vás.
V reštaurácii, na rozdiel od kancelárie alebo domácnosti, kabelku na zem nekladieme. A prečo? Zem v reštaurácii môže byť znečistená mastnotou, a ak si kabelku na tú zem položíte, nielenže si ju zašpiníte, ale asi vám na menu v reštaurácii zostane navždy pamiatka. Kabelka na zemi je aj pre personál reštaurácie nebezpečná, pretože pri obsluhe si ju nemusí všimnúť. Zakopne o ňu, a niekomu môže pristáť tanier rovno na hlave. Danú situáciu som videla na vlastné oči v jednej reštaurácii, pričom tanier len o pár centimetrov minul malé dieťa.
Obrúsok z prestierania si máme dať na kolená alebo zastrčiť za golier?
Keď vás obsluha v reštaurácii usadí, ako prvé si zoberiete obrúsok a rozprestrite si ho v lone, preložený na polovicu. Obrúsok nikdy nestrkáme za golier.

Ako správne držať pohár šampanského či vína?
V zásade platí, že poháre držíme za stopku, avšak, čím je víno chladnejšie, tým tú stopku držíme nižšie. To znamená, že v prípade šampanského držíme stopku dole pri základni, pohár na biele či ružové víno držíme zhruba v strede a stopku pohára s červeným vínom držíme vyššie, takmer pod kalichom.
Je v poriadku spomínať ex-partnerov alebo predchádzajúce vzťahy počas prvého rande?
Prvé rande nie je o tom, aby sme prezrádzali svoje tajomstvá, odhaľovali rodinné drámy, do detailov opísali náš minulý rozchod alebo sa rozhodovali, koľko detí by sme mohli spolu mať. Buďte nad vecou, udržujte ľahkú a zábavnú konverzáciu.

Je vhodné používať telefón počas rande?
Nie, telefón rozhodne odložte! Pri večeri ho nenechávajte na stole, nedržte ho v ruke, nekontrolujte ho uprostred konverzácie, a už vôbec neodpovedajte na telefonát.
Môžeme mať dáma k elegantným šatám hodinky?
K elegantným šatám by mali mať dámy šperky, a ak sú hodinky upravené vo forme šperku, napríklad náramok, v ktorom je skrytý ciferník, tak môžu. Avšak, na večerné udalosti, kde je dress code „black tie”, čiže smoking, by dáma hodinky mať nemala.

Na ktorej strane má mať brošňu?
Absolvovala som s vyznamenaním ročné štúdium etikety na jednej z najlepších škôl na svete, na britskej The English Manner, kde nám zdôrazňovali, že brošňa sa nosí na oboch stranách. Áno, britská kráľovná Alžbeta II. nosila svoju plejádu brošní takmer vždy na ľavej strane, no napríklad počas posledného vianočného príhovoru v decembri 2021 mala brošňu na pravej strane. Rovnako ako dánska kráľovná Margaréta, ktorá nosí brošne vždy na pravej strane.
Takže, obidve strany sú správne! Čo sa však, hlavne u nás na Slovensku, stáva je, že dámy si svoje brošne pripnú príliš nízko, takmer na prsiach, ak nie priamo na prsiach… Brošňu si pripíname na mieste medzi kľúčnou kosťou a prsníkom.
Ako je to so silonkami? Sú k šatám nevyhnutné?
Závisí to nielen od formálnosti udalosti, ale aj od obuvi a ročného obdobia. Ak ideme na romantickú večeru na Valentína, čiže vo februári, silonky sú nutnosťou. Ak sa jedná o večeru v letných mesiacoch, keď si dáma obuje aj topánky s otvorenou špičkou alebo sandále, tak vtedy sú silonky nežiadúce.

Akú dĺžku šiat či sukne by mala dáma zvoliť pokiaľ ide na rande do reštaurácie na večeru?
Ideálny dress code v prípade, že je rande vo veľmi dobrej reštaurácii, je takzvaný „cocktail attire“. Kokteilové dámske šaty môžu byť akejkoľvek farby, no nemali by byť kratšie ako je dĺžka tesne nad kolená. Tu však musím poznamenať, že hlavne slečny majú väčší sklon toto pravidlo obchádzať, a preto by som pre mladšiu generáciu rada zdôraznila jedno zlaté pravidlo: krátka sukňa – menší výstrih, dlhšia sukňa – väčší výstrih. Treba sa vyhnúť nevkusnej obnaženosti a radšej tento štýl prenechať iným „dámam“. Tiež si treba dávať pozor na to, že pri veľmi krátkej sukni obnažíte toho viac, než by ste si želali, obzvlášť, keď budete sedieť v bare pri aperitíve v kresle alebo na vysokej stoličke. A ak máte, milé dámy, pochybnosti o tom, čo na seba, vedzte, že „little black dress“ – teda kokteilové čierne šaty, s elegantnými lodičkami, trblietavými náušnicami a výraznejšou kabelkou sa na večeru vždy hodia.
Je nejaká farba, ktorej by sme sa mali vyhnúť pri takejto príležitosti?
Pred pár rokmi sme boli s manželom na Valentína v hoteli Ritz Paris v reštaurácii Espadon, ktorá je jednou z najlepších v Paríži, a tam som si všimla jeden pozoruhodný fakt. Takmer všetky prítomné dámy mali červené šaty. Takže, za mňa na Valentína všetky farby okrem červenej, ak nechcete splynúť s davom.

Lucia Sandrin Breznayová žije v Paríži. Na sociálnych sieťach sa nám prihovára pod prezývkou Madam etiketa. O protokol a etiketu sa začala zaujímať už v detstve. Keď ako trinásťročná navštívila Buckinghamský palác v Londýne, krása a precíznosť britskej kráľovskej etikety a protokolu ju uchvátili. Naučila sa naspamäť celý rodokmeň anglických kráľov a kráľovien. Od toho bol už len krôčik k tomu, že sa vydala týmto zameraním aj čo sa týka vzdelania. Absolvovala s vyznamenaním štúdium etikety na jednej z najlepších škôl na svete – britskej The English Manner.