Pripravte si chutné hovädzie na smotane aj počas sviatkov.
Hovädzie na smotane
Porcie
4
porcieČas prípravy
20
minútČas varenia
1
hodinaIngrediencie
800 g hovädzieho stehna
100 g údenej slaniny
100 g petržlenu
150 g mrkvy
4 dl kyslej smotany
100 g cibule
0,5 litra vývaru
1 dl suchého bieleho vína
1 lyžicu múky
1 lyžicu horčice
1,5 dl oleja
1 citrón, soľ
čierne mleté korenie
bobkový list
POSTUP
- äso umyjeme, usušíme, prešpikujeme pásikmi slaniny, osolíme a okoreníme.
- čistenú cibuľu, mrkvu a petržlen nakrájame na tenké plátky, rozložíme na spodok pekáča a pridáme bobkový list.
- äso na troche horúceho oleja zo všetkých strán prudko opečieme, dáme na zeleninu a polejeme výpekom.
- Najprv zapekáme v rúre, potom vyberieme.
- Zeleninu posypeme trochou múky a za stáleho miešania krátko opražíme.
- Podlejeme vývarom, vínom, pridáme trochu cukru, citrónovú šťavu, horčicu, vložíme späť mäso a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka.
- Vyberieme ho, nakrájame na plátky a podávame s omáčkou, ktorú sme zahustili smotanou a prepasírovali cez sito.
- tomu je vhodná žemľová knedľa.
- Ozdobíme smotanou, citrónom a ak máme, i medovkou.