V obci Nemce, okres Banská Bystrica, zorganizovali pred niekoľkými týždňami už 15. ročník Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice. Druhú priečku v Nemciach obsadil recept, kde kuchári použili aj rajčinové pyré. Navarila ho „Banda skvelých ľudí“ – pod týmto menom sa zúčastnili na gastronomickom sviatku.
Suroviny: 250 g brav. masti, 3 stredne veľké cibule, 1 kg kvasenej kapusty, aj so šťavou, 250 ml rajčinové pyré, 300 g údeného bravčového karé, 250 g (2 nožičky) domácej údenej klobásky, 5 – 6 strúčikov, 1 PL drvenej rasce, 1 PL mletej červenej papriky, 1 ČL čierneho korenia, 100 g sušených húb
Postup: Huby namočíme do misky s vodou a dáme bokom. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu. Žiadne do sklovitá, musíme ju opražiť tak, aby chytila žltohnedú farbu a tým pádom skaramelizovala, vtedy zacítite tú úžasnú vôňu. Za stáleho miešania pridáme drvenú rascu, rajčinové pyré, mletú červenú papriku a na kocky nakrájané údené mäsko. Minútku popražíme – stále miešame. Teraz pridáme kapustu, ktorú sme vyžmýkali a nakrájali, aby sme nemali dlhé „rezance“ až do Viedne. Pomiešame a podlejeme asi 1,5 litrom vody. Varíme , kým sa nám údené mäsko neuvarí, čo v kotlíku trvá asi hodinku. Potom pridáme zvyšok ingrediencii – čierne korenie, cesnak, klobásku na kolieska, vyžmýkanú vodu z kapusty, vyžmýkané huby a varíme ešte 10 minút. Turbo prísada: odporúčame ešte na úplnom konci – po dochutení pridať 200 ml smotany na šľahanie, a len nechať prejsť varom. Kapustnica dostane taký liptovský šmrnc.
Spracovala vm
Foto: Shutterstock