V chladnejších dňoch si radi pochutnáme na dobrej domácej hustej polievke. Ponúkame vám niekoľko tipov na polievku, v ktorých hrá hlavnú úlohu obľúbená a zdravá fazuľa.
Fazuľová s údeným kolenom
Ingrediencie
500 g veľkej tmavej strakatej fazule
menšie údené koleno
2 väčšie mrkvy
2 väčšie petržleny
2 zemiaky
1 väčšia cibuľa
8 strúčikov cesnaku
2 bobkové listy
celé čierne korenie
nové korenie
soľ
3 PL hladkej múky
1 PL oleja
1 ČL mletej červenej papriky
1 menšia paprika
1 menšia paradajka
Postup
- Večer pred varením namočíme fazuľu.
- Do hrnca na polievku vložíme umyté koleno, zalejeme vodou a uvaríme takmer do mäkka.
- Prisypeme fazuľu, celú cibuľu, nové aj čierne korenie, bobkový list.
- Varíme, kým nie je aj fazuľa polomäkká. Kolene je už uvarené, vyberieme ho, rovnako aj všetky guľôčky korenia a bobkový list. Cibuľu môžeme nechať.
- Pridáme na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, na kocky zemiaky, zelenú papriku, rozkrojenú paradajku a dovaríme.
- Vychladnuté koleno oberieme a pokrájame.
- Medzitým si na oleji pripravíme zásmažku z múky.
- Keď začína hnednúť, odstavíme, pridáme lyžičku mletej červenej papriky, pretlačené strúčiky cesnaku, premiešame a za stáleho miešania zalejeme studenou vodou.
- Opatrne vlejeme do uvarenej fazule so zeleninou, pridáme pokrájané mäso z kolena, privedieme k varu a odstavíme. Dochutíme soľou.
- Na tanieroch posypeme petržlenovou vňaťou.
TIP
- Kto má rád pikantné, spolu so zeleninou môže do polievky pridať 1 až 2 čili papričky.
Autor: Beata Vrzgulová
Foto: Thinkstock