Miestne domáce produkty pomáhajú k sebestačnosti regiónu, dávajú prácu tunajším obyvateľom a firmám, znižujú uhlíkovú stopu a šetria planétu. Ako to však dostať do praxe? V Nitrianskom samosprávnom kraji prišli s originálnou myšlienkou na podporu lokálnej produkcie.
„Mysli globálne, nakupuj lokálne,“ znie heslo, ktoré pred časom predložili verejnosti ekonómovia a environmentalisti. Stal sa z neho vychytený módny trend. Odborníci aj obyčajní ľudia si uvedomili, že kupovať ovocie či zeleninu, ktorá k nám cestovala tisícky kilometrov, je hlúposť. Takéto produkty nemajú ani chuť, ani vôňu. Každý z nás si radšej zahryzne do chutného sezónneho ovocia vypestovaného miestnymi farmármi. Lokálne produkty sú kvalitné a jedinečné. Cesta od výrobcu k zákazníkovi je podstatne kratšia, a teda aj udržateľnejšia. Malá lokálna výroba sa nemusí spoliehať na transport cez polovicu sveta. Zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu a vďaka menšiemu objemu výroby si častokrát môže dovoliť dbať viac na kvalitu a pôvod produktov. Naviac, lokálna výroba podporuje miestnu ekonomiku a dáva ľuďom v regióne prácu. Ak nakupujeme lokálne, do procesu zapájame celý rad miestnych firiem a jednotlivcov. Peniaze, ktoré minieme na nákup lokálnych potravín, ostanú doma na Slovensku. Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislav Becík vymyslel autentický projekt, ako naplniť heslo „Mysli globálne, nakupuj lokálne“. „Chceme, aby sa v našich stravovacích zariadeniach – teda v tých, ktoré patria pod VÚC Nitra, používali na výrobu jedál lokálne suroviny. Teda plodiny a poľnohospodárska produkcia vypestované v rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja. Som rodič a snažím sa mojim deťom dať to najlepšie. Idem na gazdovský dvor, nakúpim potraviny, poľnohospodárske plodiny a snažím sa deťom dať to najkvalitnejšie. Doma. Vieme však, čo naše deti jedia päť dní v týždni v školskej jedálni?“ pýta sa Branislav Becík…

Odbytisko pre tunajších farmárov
Nitriansky samosprávny kraj má v zriaďovateľskej pôsobnosti 63 stredných škôl. V praxi by to znamenalo, že kuchárky v školských jedálňach by obedy pre študentov navarili z domácich surovín, z plodín, ktoré sa vypestovali v regióne. Okrem škôl je tu ďalších 25 domov sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Nitriansky kraj. „Dovedna to vychádza takmer na sto zariadení, a to je už dosť veľký počet na to, aby spotrebovali pomerne masívny objem poľnohospodárskej produkcie. Čiže, svojím spôsobom vytvoríme aj odbytisko pre našich farmárov v Nitrianskom samosprávnom kraji,“ vysvetľuje ďalej predseda. Dodáva, že takýmto spôsobom pomôže aj tunajším podnikateľom, domácim producentom poľnohospodárskych produktov. „Aj vidiek bude vďaka tomu napredovať a rozvíjať sa. Pomôžeme podnikateľom, ktorí vytvárajú pracovné miesta,“ mieni predseda. Ako vidieť, stačilo sa chytiť zdravého sedliackeho rozumu a originálny nápad je na svete. Nitra a celý kraj je pritom známy poľnohospodárskou produkciou. Sú tu hektáre polí, sadov, plochy, kde sa pestuje zelenina. Žijú tu aj chovatelia dobytka a ošípaných. Jednoducho, je to vyspelá farmárska oblasť. Napokon, sídli tu aj Slovenská poľnohospodárska univerzita a každoročne sa tu koná aj Agrokomplex – prestížna výstava poľnohospodárov a potravinárov. „V rámci kraja si vieme dopestovať plodiny a tiež dochovať hospodárske zvieratá. Jediný problém, ktorý tu vyvstáva, je verejné obstarávanie. Prekážky, ktoré sú zbytočne hádzané pod nohy, sú naozaj niekedy veľmi zvláštne. S tým sa však musíme nejakým spôsobom popasovať,“ uvádza Branislav Becík, ktorý je pevne rozhodnutý svoj nápad s podporou lokálnej produkcie zrealizovať.

Viera Mašlejová
Foto: SITA, Viačeslav Šambazov