Celozrnno-mrkvové sušienky
Kurz: Dessert, SnacksObtiažnosť: EasyPorcie
16
porcieČas prípravy
15
minútČas varenia
25
minútKalórie
122
kcalCelkový čas
40
minútTieto celozrnno mrkvové sušienky sú jedným z najlepších zdravších sušienok, ktoré môžete vyskúšať po celý rok.
Ingrediencie
125 g univerzálnej múky
125 g celozrnnej múky
25 g ovsa
10 g prášku do pečiva
5 g cukru
5 g soli
90 g 1 stredná mrkva , nastrúhaná
80 g studeného nesoleného masla nakrájaného na malé kocky
240 g cmaru , studeného
50 g syra čedar
10 g tekvicových semienok
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180ºC. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Vo veľkej mise vyšľaháme múku, celozrnnú múku, ovos, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- Pomocou krájača na pečivo alebo vidličky alebo končekov prstov rýchlo nakrájajte maslo do múčnej zmesi, kým nezískate kúsky veľkosti hrášku.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu, syr čedar a tekvicové semienka a len rýchlo premiešajte, aby sa spojili s múkou. Pridajte cmar a miešajte, kým sa nezapracuje a cesto sa nespojí.
- Nalejte zmes na jemne pomúčenú dosku, jemne stlačte cesto a potom ho poklepte rukami, aby ste z neho vytvorili obdĺžnik s hrúbkou asi 1/2 palca (1 cm). Cesto preložte na tretiny ako obchodný list, použite dlhé strany obdĺžnika. Opakujte tento krok, znova ho poklepte na obdĺžnik s veľkosťou 1/2 palca (1 cm) a znova ho zložte na tretiny ako písmeno.
- Nakoniec cesto posypte múkou a jemne ho poklepte na hrúbku 2 cm (¾ palca).
- Na vykrajovanie koliesok z cesta použite pomúčenú okrúhlu vykrajovačku s priemerom 2 1/2 palca (6 cm). Nepretáčajte frézu, použite pohyb priamo nahor a nadol. Zvyšné cesto vytvarujte a nakrájajte.
- Umiestnite sušienky, 1 palec od seba, na pripravený plech.
- Vrchy sušienok potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme trochou korenia na bagety.
- Pečieme 20-25 minút alebo do chrumkava a dozlatista.
- Podávajte sušienky ešte trochu teplé.