„Nejedzte príliš veľa,“ prízvukuje „čiperka“ Grazia Cosmanová (102). Odporúča tiež konzumáciu ovocia a zeleniny a čo najjednoduchší jedálniček.
Pani Cosmanová je jednou z mnohých storočných ľudí v talianskom regióne Kalábria. Nezvyčajnej koncentrácii dlhovekosti v tomto regióne sa venuje Valter Longo, biochemik a riaditeľ Inštitútu dlhovekosti na Univerzite v južnej Kalifornii. Longo, ktorého rodičia pochádzajú z Cosmanovej rodného mesta Molochio, ju pozná od detstva. Keď dovŕšila 100 rokov, pridal ju do svojej štúdie o kalábrijských storočných ľuďoch a ich stravovaní. Ďakujem pani Grazii za jej životné lekcie, radosť a smiech. Inšpirujte sa jej odporúčaniami aj vy.
Pôst je in
Odpoveďou na otázku prečo má Kalábria toľko storočných ľudí, môže byť pôst. Longo hovorí, že v chudobných časoch ľudia jedli málo, často len cestoviny s olivovým olejom a strukovinami. Aby otestoval, či diéta napodobňujúca pôst môže obnoviť metabolizmus tela, najal 500 ľudí z regiónu so zdravotnými problémami, ako je obezita. Počas piatich dní každé tri mesiace majú niektorí z nich jesť len toľko, aby zahnali hlad: kombináciu orieškových alebo čokoládových tyčiniek, mätového alebo ibištekového čaju, kapsulu z riasového oleja, zeleninovú polievku, multivitamínový a minerálny doplnok, mandľovo-kelové sušienky, olivy a glycerolový nápoj. “Dúfame, že dokážeme, že to zmení zdravie väčšiny ľudí,” hovorí Longo
Cestoviny nie sú zlé
Cosmano, ako zástupkyňa populácie storočných máva doma na obed zväčša cestoviny. Od mladosti jedáva zeleninu takmer výlučne z vlastnej záhrady. A neje žiadne červené mäso. Mala dve sestry a troch bratov, pričom všetkých z nich prežila. Stala sa prvou storočnou vo svojej rodine. Longa pozná už od detstva a ten teraz študuje jej stravu: „Sledoval som ju ako vedecký pracovník,“ hovorí. Longo hovorí, že Kalábria mala kedysi veľmi zdravú stravu, ale teraz je jednou z najhorších na svete.
Zdroj: instagram natgeo Foto: Jasper Doest