Jahňacie burgery s olivovou pastou a kozím syrom
Ingrediencie
- Na olivovú pastu:
1 strúčik cesnaku,
100 g čiernych olív bez kôstky,
100 g zelených olív bez kôstky,
2 PL opláchnutých malých kapár,
2 PL olivového oleja,
½ ČL dijonskej horčice,
½ ČL provensálskeho korenia
- Na burgery:
1 kg mletého jahňacieho mäsa,
½ ČL provensálskeho korenia,
½ ČL hrubozrnnej morskej soli,
½ ČL čerstvo namletého čierneho korenia,
150 g rozdrobeného kozieho syra,
6 žemlí na burgery,
3 oválne paradajky,
pokrájané na tenké plátky
POSTUP
- Nadrobno nasekáme cesnak, potom pridáme zvyšné prísady a pomocou mixéra vypracujeme hrubšiu pastu, v ktorej ešte zostanú kúsky olív. Možno ju pripraviť týždeň vopred a pevne uzavretú uchovávať v chladničke. Pred podávaním necháme zohriať na izbovú teplotu.
- Vo veľkej mise rukami opatrne zmiešame jahňacie mäso s bylinkami. Zmes osolíme, okoreníme a premiešame, vytvarujeme šesť rovnomerných burgerov s priemerom asi 10 cm a hrubých asi 2 cm. Palcom alebo kávovou lyžičkou uprostred každého urobíme približne 2,5 cm širokú jamku.
- Burgery grilujeme na priamom, silnom žiare zakryté poklopom asi 8 až 10 minút, kým nie sú napoly prepečené (médium). Raz ich obrátime. Počas poslednej minúty grilovania posypeme rozdrobeným kozím syrom. Ten sa roztaví a aróma pritom prejde do mäsa. Medzitým opečieme žemle, obložíme plátkami paradajok, na ne položíme burgery a potrieme olivovou pastou. Podávame teplé.