Začiatok roka je u niektorých ľudí spojený so sebazaprením pri plnení si novoročných predsavzatí. Mnohí z nás si položia otázku – ako žiť zdravšie? Okrem práce na svojej postave je nemenej dôležitá vyvážená a plnohodnotná strava. Viete, ako si pripraviť chutné a 100% vegánske pohostenie? Inšpirujte sa receptami známych tvárí.
V Lidli nájdete vegánske potraviny značky Vemondo, ktoré sú ohľaduplné k životnému prostrediu a prispievajú k zlepšeniu zdravia. Vegánstvo má mnoho environmentálnych výhod. Ochrana pôdy a zníženie emisií skleníkových plynov spojených s produkciou mäsa. Rastlinné potraviny vyhľadávajú ľudia, ktorí sa snažia žiť zdravo, majú intolerancie na laktózu a dbajú na spravodlivé zaobchádzanie so zvieratami.
Obľúbené medzi osobnosťami
K Vemondo milovníkom sa hlásia i niektorí influenceri ako slovenská herečka či moderátorka Zuzana Vačková: “Vegánstvo vnímam ako uvedomelosť, ohľaduplnosť, prispôsobivosť a tvorivosť. Baví ma objavovať nové chute a variť s pocitom láskavosti nielen k sebe, ale aj k zvieratám a planéte. Lidl ponúka produkty, ktoré by som odporučila ostatným. Možno aj preto, že keď pripravím vegánsku dobrotu doma ockovi, ktorý bol odchovaný na klasickej slovenskej kuchyni, vždy je nadšený. Tak nech sú nadšení viacerí ľudia. U nás doma milujeme najmä vegánske jogurty.“
Čerstvý vietor
Vačkovú dopĺňa i nadšenkyňa varenia a pečenia, blogerka Lucia Knihová známa ako luckaa_luci: „Na tento typ stravy si musí človek zo začiatku zvyknúť, pretože nemusí vyhovovať úplne každému a tieto produkty to naozaj uľahčujú. Mne vyhovuje najmä to, že oproti ostatným značkám sú cenovo dostupnejšie a kvalitou konkurujú aj tým viac známym produktom. Produkty Vemondo používam pri varení často a som s nimi naozaj spokojná. Najviac preferujem prácu s obyčajným kokosovým jogurtom, ktorý sa dá použiť do sladkej aj slanej kuchyne. Rovnako mám rada aj údené tofu, vegánsku fetu či kokosovú smotanu. Všetko sú to všestranné produkty, ktoré ľahko nahradia tie klasické,“ vysvetlila.
Ďalšia influencerka Radka Véghová, ktorú nájdete pod nickom radk.a, vidí pozitíva najmä v tom prípade, ak ľudí trápi intolerancia na laktózu. Vo svojej kuchyni používa napríklad šošovicové cestoviny Fusilli, ktoré sú rýchlym a funkčným pomocníkom. „Hoci vegánsku stravu nepreferujem, vegánske výrobky považujem za naozaj dobrý zdroj bielkovín a vlákniny,“ dodala. Šikovná cukrárka Mária Kukučková známa ako kukucka.pecie, oceňuje ich ľahkú stráviteľnosť.
Ingrediencie na prípravu hráškového krému s Vegan fetou pre celú rodinu na viac dní:
- 80g Rama Vegan alternatíva masla 79 % tuku (alebo olivový olej)
- 3x stredne veľké cibule
- 3x strúčik cesnaku
- 3x menšie jablko
- 3x zeleninový bujón /vývar
- 3x balenie mrazeného hrášku
- 2l vody
- 2x Rama Vegan Krém na varenie 31 % (200ml)
- citrón
- soľ
- korenie
- 2x Vegánska feta (150g)
- krutóny
- balenie mandľových lupeňov, mäta alebo bazalka na ozdobu
Postup
Začnete tým, že si cibuľu nakrájate na drobné kúsky a popražíte ju na vegánskej alternatíve masla alebo olivovom oleji spolu s nadrobno nakrájaným cesnakom. Po chvíľke pridáte očistené jablko nakrájané na malé kúsky a ďalej zalejete zeleninovým vývarom. Potom pridáte mrazený hrášok a pol hodiny povaríte do zmäknutia. Ďalej si ponorným mixérom vymixujete hladký krém, do ktorého následne pomaly pridáte vegan krém na varenie a prevaríte. V závere pridáte pár kvapiek šťavy z citróna. V tomto momente sa môžete tešiť hotovému krému, ktorý s radosťou môžete naservírovať vašim blízkym. Ideálne s vegan fetou, krutónmi, mandľovými lupienkami a mätou. Recept zvládnete do 45 minút.
Zuzka Vačková poteší vaše chuťové poháriky jednoduchým vegánskym sendvičom Vemondo
Ten nájde uplatnenie aj neskôr v teplejších mesiacoch, keď zahájite sezónu garden party.
K príprave sendviča si zabezpečte: 3 hlavičky pečeného cesnaku, jedna viazanička pažítky, soľ, korenie, chilli vločky, 6 ks veľkých paradajok, 500 g Vegan Creme Fraiche, 6 balení Vegan burger, ďalej 36 plátkov Vegan Mozzarela prípadne Cheddar, olivový olej a tiež si prichystajte aj 24 plátkov sendviča alebo chlebíka
Šalát vykúzlite vďaka: šalát Lollo Rosso, šalát rímsky/ľadový a nezabudnite ani na granátové jablko a vlašské orechy
Ingrediencie na prípravu zálievky sú: olivový olej, med,citrón a kremžská horčica
Postup
Začnete tým, že do misky dáte Creme Fraiche, pečený cesnak, pažítku, soľ, korenie a chilli vločky Všetky ingrediencie dobre vymiešate. Potom opečiete sendvič na olivovom oleji a natriete ho nátierkou. Pridáte opečené Vegan burgre a Vegan mozzarellu, ktorú zaúdite flambovacou pištoľou. Nezabudnite vložiť paradajku nakrájanú na plátky. Následne to prikryjete druhým sendvičom. V závere prekrojíte na polku a podávate so šalátom.
Maškrtníci tiež neostanú na ocot. Mária Kukučková má pre nich šúľance s horúcim pudingom a ovocím. V slanom šate je tu hit sezóny – šľahaná feta so smotanou, červenou repou a pšeničnými plackami od Lucie Knihovej.
Vegan šúľance s horúcim pudingom a ovocím
Autor receptu: Mária Kukučková IG: kukucka.pecie
Počet porcií: 1/2 Čas prípravy: 50 minút Náročnosť: stredná
Pomôcky: varecha, miska na cesto, doska na spracovanie cesta, nôž, hrniec na šúľance, hrniec na puding, panvica na rozvar z lesného ovocia, rukavice k príprave cesta/kuchynský robot, lyžice, lyžičky
Suroviny:
- 70g kokosového jogurtu
- 30g krupice
- 50g polohrubej múky
Ostatné:
- vegan maslo na opečenie
- mandľové mlieko
- vanilkový puding v prášku
- mrazené ovocie – maliny
- vanilkový cukor
- kokosový cukor
- balenie mletá škorica
- práškový cukor
- lupene mandlí
- mäta na ozdobenie
- soľ
Postup:
Z troch hlavných surovín vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Každú časť šúľame na pomúčenej doske. Hotové opatrne vkladáme do osolenej, vriacej vody. Varíme 5-7minút. Uvarené môžme opiecť na panvici s kúskom masla dozlatista. Obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávame s horúcim pudingom a ovocím. Dobrú chuť.
Šľahaná feta so smotanou, červenou repou a pšeničnými plackami
Autor receptu: Lucia Knihová IG: luckaa_luci
Počet porcií: 4 Čas prípravy: 45 minút Náročnosť: ľahká
Pomôcky: ponorný mixér, rúra na pečenie, plech s papierom na pečenie, alobal, väčšia panvica, misky, plytké taniere na servírovanie
Suroviny:
Feta krém:
- 200g vegánskej Fety
- 200g kokosovej smotany alebo jogurtu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ
Na krém si ponorným mixérom spolu rozmixujeme fetu a kokosovú smotanu. Krém
dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Pečená repa:
- 500g sterilizovanej červenej repy (vákuové balenie)
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie
- 3-6 strúčikov cesnaku
Repu zlejeme z nálevu. Rozkrájame ju na menšie kocky a v miske ju zmiešame spolu s celým cesnakom, soľou, korením a olivovým olejom. Dáme ju piecť do rúry na 200 stupňov cca 35 minút.
Naan chlieb:
- 220g pšeničnej múky hladkej
- 200g kokosového jogurtu (neochutený)
- 1 lyžička soli
- 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
Všetky suroviny spolu zmiešame a vytvoríme tuhšie cesto. Necháme odstáť pár minút a potom za pomoci múky vytvarujeme menšie tenké placky, ktoré nasucho opečieme na panvici z obidvoch strán. Po dopečení môžeme poliať roztopeným maslom alebo olivovým olejom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Na dokončenie:
- najemno nasekané vlašské orechy
- olivový olej
- čerstvý petržlen
- 2 pomaranče
- rukola
- Maldonská soľ
- konopné semienka