Kuracie stehná so slaninovou omáčkou
Ingrediencie
4 kuracie stehná asi po 300 g bez prebytočného tuku a kože,
2 hrste údených lupienkov namočených 30 minút vo vode
- Na omáčku:
4 plátky údenej slaniny nakrájanej na centimetrové kocky,
2 najemno nasekané cibule
1 PL najemno nasekaného cesnaku,
125 ml kečupu,
60 ml čiernej melasy (dostať v bio-obchodoch)
4 PL horčice,
60 ml whisky,
2 PL hnedého cukru,
2 PL worcestrovej omáčky,
tročku tabaska
POSTUP
- Na omáčku opražíme v stredne veľkom hrnci slaninu dochrumkava, zmiernime oheň, prisypeme cibuľu a cesnak a smažíme asi 5 minút. Pridáme zvyšné prísady, premiešame a povaríme ďalších 5 minút. Odoberieme a ochladíme asi 4 PL omáčky. Do uzatvárateľného vrecka vložíme kuracie stehná a polovicu vychladenej omáčky. Z vrecka vytlačíme vzduch, potom ho zatvoríme a niekoľkokrát prevrátime, aby sa omáčka rovnomerne rozdelila. Mäso marinujeme v chladničke minimálne 8 hodín a až 24 hodín.
- Po namarinovaní kuracie stehná vyberieme z vrecka. Omáčku, ktorá na nich ostala, neodstraňujeme. Tú, ktorá ostala vo vrecku, už ďalej nepoužijeme. Stehná grilujeme kožou nadol pri zatvorenom poklope asi 25 až 30 minút. Potom ich z oboch strán potrieme omáčkou a grilujeme ďalších 25 až 30 minút, kým z nich po vpichnutí vidličkou netečie číra tekutina. Podávame so zvyšnou omáčkou.