Menopauza je hneď vedľa tehotenstva jedným z najnáročnejších období v živote ženy. Dôsledky úbytku pohlavných hormónov ovplyvňujú nielen telesnú stránku ženy, ale aj psychickú. Mnohým dámam toto obdobie úplne zastaví aktívny život.
Menopauza do života ženy prináša množstvo zmien (fyzických i psychických), je preto dobré sa na ne pripraviť vopred. Prechod u žien nastáva medzi 45. a 55. rokom. Ak sa teda k tejto vekovej hranici blížite, zbystrite. Prvé príznaky sa totiž môžu objaviť šesť až sedem rokov pred poslednou menštruáciou.
Čo sa vlastne deje?
Počas menopauzy dochádza v tele ženy k zmenám hormonálnej rovnováhy. Vaječníky prestávajú pracovať a stráca sa tak hlavný zdroj ženského pohlavného hormónu – estrogénu. Prechod sa u väčšiny žien prejaví nástupom mnohých typických symptómov. Medzi tie najčastejšie patria návaly tepla a zvýšené potenie, nepravidelná menštruácia, náhle zmeny nálad, únava, bolesti hlavy, či dokonca zníženie libida. Všetky tieto prejavy sú dobre pozorovateľné, bohužiaľ však vedľa nich existujú aj ďalšie. Skrytejšie a tiež vážnejšie.
Nebezpečný spoločník menom osteoporóza
Jedným z nich je napríklad osteoporóza. V čom je taká nebezpečná? Rednutie kostí sa totiž spočiatku navonok nijako neprejavuje, ale potom stačí neopatrný pohyb a oslabené kosti môžu prasknúť. Pri osteoporóze sú totiž kosti veľmi krehké, a preto náchylnejšie na rôzne zlomeniny. Prevenciou je zvýšený príjem vápnika, vitamínu D či vitamínu K2. Zabúdať by ste nemali ani na pravidelnú fyzickú aktivitu.
Vitamín D v období menopauzy
Po 40. roku života je vitamín D dobrý telu „umelo“ dopĺňať. Väčšina európskych žien totiž nedokáže pokryť odporúčanú dennú dávku iba zo stravy. Preto je lepšie ho získať aj pomocou rôznych preparátov.
Doplňte telu fytoestrogény
Tie totiž majú podobnú chemickú štruktúru ako ľudský estrogén, ktorý ženám v období menopauzy chýba. Ide o rastlinný estrogén, ktorý je síce menej účinný ako syntetický estrogén, ale je výrazne bezpečnejší, pretože nevyvoláva nepriaznivé vedľajšie účinky. Najbohatšie sú fytoestrogény zastúpené v ďateline lúčnej, sóji alebo kanadských brusniciach. Odborníci však upozorňujú, že obsah fytoestrogénov v potravinách do značnej miery závisí od technologického spracovania jednotlivých surovín a tiež od ich zemepisného pôvodu.